Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζωτική η επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εστίαση - Ελπίδες για μεγαλύτερο τζίρο

Μετά από μήνες πήγαν σε εστιατόρια και μπαρ – Προγράμματα για ενίσχυση στο κομμάτι ενέργειας ζητάει ο κλάδος της εστίασης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πελάτες που είχαν να δουν τουλάχιστον έξι μήνες αντίκρισαν τις τελευταίες μέρες επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης με την επιστροφή των ανεμβολίαστων.

Η έλευσή τους ήταν ζωτικής σημασίας για τα μπαρ και τα εστιατόρια, ειδικά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

«Επειδή μετά από δύο χρόνια επιτρέπονταν οι μετακινήσεις, αρκετοί ήταν αυτοί που επέλεξαν να ταξιδέψουν και να πάνε στην εξοχή ή στα χωριά τους ή απλά μια εκδρομή. Οπότε ευτυχώς που είχαμε τους ανεμβολίαστους οι οποίοι επέστρεψαν και είχαμε κόσμο στα καταστήματά μας. Διαφορετικά θα ήμασταν σχεδόν χωρίς πελάτες. Ξέρετε μετά την ελάφρυνση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού όπου πλέον δεν χρειάζεται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικού rapid test, πολλοί πελάτες μας που πριν δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να έρθουν, αποφάσισαν να επισκεφθούν τα εστιατόρια. Είχαμε περίπου το 60% της πληρότητας το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην επιστροφή των ανεμβολίαστων. Μας έλεγαν με χαρά “ήρθαμε να πιούμε τσιπουράκι”», ανέφερε στο «TyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Υποτονική η κίνηση το Πάσχα

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «το Πάσχα η κίνηση ήταν υποτονική», εξηγώντας πως αυτό συνέβη επειδή αρκετοί επέλεξαν να εκδράμουν εκτός των τειχών της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση η εστίαση ετοιμάζεται για άνοδο της πελατείας από τον μήνα που διατρέχουμε αλλά και στη συνέχεια και για το καλοκαίρι. «Ελπίζουμε ότι θα πάμε καλά. Πέρυσι τον Μάιο καταφέραμε να έχουμε το 80% του τζίρου του αντίστοιχου μήνα του 2019 με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Ευελπιστούμε ότι και φέτος η εικόνα θα είναι ανάλογη. Ότι θα έχουμε αρκετή δουλειά εφεξής».

Ο κ. Επιτροπίδης συμπλήρωσε ωστόσο πως «η ενεργειακή κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τόσο τους πελάτες όσο και τους καταστηματάρχες». Ανέφερε πως οι πρώτοι είναι πιο “μαζεμένοι” στις παραγγελίες τους, προσέχουν τι θα πάρουν ώστε να μην ξεφύγει ο λογαριασμός.

 

Ελαφρύνσεις για το ενεργειακό κόστος

Όσο για τους ιδιοκτήτες στον κλάδο της εστίασης τόνισε πως το πιο βασικό πρόβλημα αποτελεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος που πολλές φορές είναι δύσκολο να πληρωθεί.

Γι΄αυτό εξάλλου έχουν ζητήσει «πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια», ενώ θέλουν να δοθεί και ΕΣΠΑ για την εστίαση για κάλυψη κόστους αντικατάστασης λαμπτήρων σε led, λιγότερο ενεργοβόρων ψυγείων και κλιματιστικών, όπως και στην κάλυψη κόστους ηλιακού θερμοσίφωνα. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έρχεται «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος - Ακόμη και αύριο οι ανακοινώσεις

Απόφαση - σταθμός: Αναδρομικά μέχρι 60.000 ευρώ παίρνουν οι γιατροί

Έκρηξη σε εργοστάσιο με σοβαρά τραυματία - Μεταφέρεται Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια είναι η σοβαρή νόσος που απειλεί όσους κοιμούνται κάτω από 6 ώρες
Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι σημαντικές για όλους, ακόμη περισσότερο όμως για όσους πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα, επειδή στη δική τους περίπτωση...
Ποια είναι η σοβαρή νόσος που απειλεί όσους κοιμούνται κάτω από 6 ώρες