Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λογαριασμοί ρεύματος: Από 18 μέχρι 600 ευρώ στο ΙΒΑΝ – Πώς υπολογίζετε το ποσό

Τι ισχύει με το όνομα που εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και την αίτηση για την αποζημίωση

Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για τις πρόσθετες χρεώσεις ρεύματος οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών, από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο.

Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, ήτοι το 95% των νοικοκυριών. Εκτιμάται ότι το 30% των καταναλωτών ήτοι 1,3 εκατομμύρια καταναλωτές είναι αυτοί που θα λάβουν τα μεγαλύτερα ποσά καθώς είχαν κατανάλωση πάνω από 300 κιλοβατώρες, που δεν έχει επιδοτηθεί από το κράτος. To μέτρο της επιστροφής αφορά τους μήνες έκδοσης των λογαριασμών και όχι την περίοδο κατανάλωσης, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Θα αφορά συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και άνω ενώ η ελάχιστη αποζημίωση θα είναι από 18 ευρώ και η μέγιστη τα 600 ευρώ.

  • Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας.
  • Aυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης.
  • Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.
  • Θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.
  • Σε ό,τι αφορά τους φοιτητές θα λάβουν επίδομα εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία (σ.σ. υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων)
  • Πριν βγεί από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ στο οποίο θα πιστωθούν εντός του Ιουνίου τα χρήματα που θα δοθούν από το κράτος.

Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν το λογαριασμό ρεύματος στο όνομα τους

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, σημασία δεν έχει σε ποιό όνομα είναι ο λογαριασμός ρεύματος αλλά τι έχει δηλωθεί στο Ε1 στην ΑΑΔΕ για την επιστροφή έως 600 ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστροφή 60% του κόστους ρεύματος λογαριασμών κύριας κατοικίας, οικιακών καταναλωτών για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Διευκρίνισε ότι για την επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Εξειδίκευσε το μέτρο της αναδρομικής αποζημίωσης για τις χρεώσεις ρεύματος εξηγώντας πως θα αφορά σε συνολική αύξηση λογαριασμών ρεύματος από 30 ευρώ και πάνω. Κατά συνέπεια με βάση την κάλυψη του 60% που προβλέπεται για το νέο μέτρο η ελάχιστη κάλυψη θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη κάλυψη 600 ευρώ.

Σημειώνεται πως το μέτρο προβλέπει πως η πολιτεία θα επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Υπάρχει ανώτατο όριο 600 ευρώ και για εισοδήματα έως και 45.000 ευρώ.

Για το σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, θα υπάρξει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και την ΑΑΔΕ. Ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες - παρόχους ενέργειας. Μετρά, εξήγησε, που έχει δηλωθεί στο Ε1 η διαμονή (πρώτη κατοικία).

Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση την ιδιοκτησία ή τη συνιδιοκτησία. Το κόστος αυτού του μέτρου υπολογίζεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

Πως θα δοθεί η αποζημίωση

Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσω αιτήσεων σε ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει και διασταύρωση των στοιχείων των αιτούμενων. Τα στοιχεία που θα ληφθούν υπόψη είναι ο αριθμός παροχής ρεύματος, και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

Η καταβολή του ποσού θα γίνει μέσω τραπεζικών λογαριασμών και του IBAN που θα δηλώσει ο κάθε πολίτης. Οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο.

Το ακριβές ποσό που θα επιστραφεί στον κάθε πολίτη υπολογίζεται από επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον Δεκέμβριο 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022, εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Πιο συγκεκριμένα όπως ανακοινώθηκε, η πλατφόρμα θα εμφανίζει στον πολίτη την Α κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης και δίπλα από την Α κατοικία θα έχει το ρολόι και θα ζητείται από τον πολίτη να επικαιροποιεί τα στοιχεία του.

Με βάση τα ρολόγια αυτά θα αντλήσει ο μηχανισμός από τους παρόχους τρία στοιχεία. την ρήτρα αναπροσαρμογής, την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και την έκπτωση που έχει δώσει ο πάροχος.

Πρακτικά θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί σε σπίτια που έχουν δηλωθεί στο Ε1 ως κύριες κατοικίες, δεν μετράει δηλαδή το όνομα στο λογαριασμό, που θα μπορεί να είναι του ιδιοκτήτη αλλά το τι έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία στην ΑΑΔΕ.

Πώς υπολογίζετε πόσα χρήματα θα πάρετε

Υπογραμμίζεται πως το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ και οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίσουν περίπου τι ποσό δικαιούνται. Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν.

Πιο αναλυτικά:

  • Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η πόλη στις 12/5 – Η νέα 24ωρη απεργία

Θεσσαλονίκη: Πέθανε 27χρονος μετά από τροχαίο – Ήταν ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ

Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Σκότωσε τη σύζυγό του μέσα στο φαρμακείο τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοαμερικανός μαχαίρωσε μέχρι θανάτου διασώστρια – πυροσβέστη στη Νέα Υόρκη
Ο 34χρονος Πίτερ Ζησόπουλος βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ, καθώς μαχαίρωσε περισσότερες από 20 φορές την βετεράνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας...
Ελληνοαμερικανός μαχαίρωσε μέχρι θανάτου διασώστρια – πυροσβέστη στη Νέα Υόρκη