Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λουκέτα σε καταστήματα σε δρόμους «φιλέτα» - Δυσκολεύονται 7 στους 10

Διστακτικοί οι καταναλωτές στις αγορές τους λόγω ακρίβειας, πολέμου και πανδημίας - Λουκέτα ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μπορεί να διανύουμε την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο μέχρι και τις 14 Μαΐου, ωστόσο η τόνωση της Αγοράς φαίνεται πως είναι μια δύσκολη υπόθεση. Μια σειρά από παράγοντες επηρεάζουν την διάθεση των καταναλωτών και τους κάνουν πιο διστακτικούς στις κινήσεις τους.

«Μετά την διετή περίοδο της πανδημίας με τα προβλήματα που αυτή έφερε προκαλώντας παράλληλα φόβο στον κόσμο στο να μετακινηθεί και να κάνει τα ψώνια του, ήρθαν οι ανατιμήσεις σε ενέργεια και φυσικό αέριο και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλα αυτά έχουν επηρεάσει τους καταναλωτές. Για να έρθει κανείς σε μια κεντρική αγορά θα πρέπει να κάνει μαζικά ψώνια. Τώρα οι περισσότεροι κάνουν πολύ προσεγμένα τις αγορές τους και φυσικά και θα αναβάλουν να πάρουν προϊόντα που δεν είναι άμεσης ανάγκης όπως πχ ρούχα και παπούτσια ή κοσμήματα. Εδώ πλέον μειώνουν και τις ποσότητες στις αγορές των τροφίμων…», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου - ΣΕΠΙΚ κ. Χρήστος Νικολόπουλος.

Ενδεικτικά τόνισε ότι την Κυριακή που ήταν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα «παρά το γεγονός ότι υπήρχε κόσμος στους δρόμους του κέντρου, καθώς και αρκετοί τουρίστες που έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στην πόλη, ωστόσο ελάχιστοι ήταν αυτοί που κρατούσαν σακούλες στα χέρια τους». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ένα μεγάλο μέρος στο πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο και η Αγορά εν γένει επηρεάζεται από την ψυχολογία του κόσμου. Και η τελευταία δυστυχώς είναι στο ναδίρ…

«Δεν υπάρχει καλή ψυχολογία. Και λόγω Covid-19, αλλά και από το οικονομικό κομμάτι, καθώς και λόγω του πολέμου. Οι περισσότεροι ψάχνουν τις προσφορές, κοιτούν να βρουν μειωμένες τιμές, και έχουν αβεβαιότητα για το μέλλον. Επιλέγουν να κρατήσουν χρήματα στην άκρη για να μπορέσουν να πληρώσουν πχ το ρεύμα και το αέριο ή τα απολύτως απαραίτητα έξοδα του σούπερ μάρκετ», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Όπως μας είπε δυστυχώς τα λουκέτα αυξάνονται με επιχειρήσεις να κλείνουν ακόμη και κεντρικούς δρόμους όπως πχ η Αριστοτέλους, ενώ πρόσθεσε πως η εικόνα θα χειροτερεύσει, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα οι επιχειρηματίες θα κληθούν να αρχίσουν να πληρώνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. «Επτά στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα και είναι σε δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να πληρώσουν συσσωρευμένα χρέη, δάνεια, υποχρεώσεις στο δημόσιο, την επιστρεπτέα που θα πρέπει κι αυτή να αποπληρωθεί, και όλα αυτά ενώ τα έσοδα είναι μειωμένα… Πολύ φοβάμαι πως θα δούμε κι άλλα λουκέτα μέσα στο ’22. Σκεφτείτε πως υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα που ωστόσο δεν ανοίγουν. Αρκετοί είναι σε στάση αναμονής. Περιμένουν για καλύτερες μέρες και δεν τολμούν να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση μέσα σε τέτοιους αβέβαιους καιρούς», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΠΙΚ.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΝΦΙΑ: Ανεβαίνουν τα εκκαθαριστικά στο Taxis – Τέλη Μαΐου η πρώτη πληρωμή

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν 80 θέσεις εργασίας στον ΦΟΔΣΑ – Αιτήσεις μέχρι 18/5

Θεσσαλονίκη: Επαναφορά διευρυμένου ωραρίου μέχρι τις 20.00 θέλει ο δήμος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ