Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Αιδηψός ξανασυστήνεται στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας

Μοναδικά εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα προσφέρει η περιοχή

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Να επανασυστήσουν την περιοχή της Αιδηψού ως έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις ηλικίες, που συνδυάζει μοναδικά τα περίφημα ιαματικά λουτρά με τις ευεργετικές ιδιότητες, με απαράμιλλης ομορφιάς φύση και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο πολιτιστικός-ιστορικός αλλά και ο γαστρονομικός, επιδιώκουν ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού και οι επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής.

Σε δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στο τουριστικό κοινό της Βορείου Ελλάδος, να επισκεφθεί την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και της Αιδηψού και να ανακαλύψει μια πρόταση διακοπών εύκολα προσβάσιμη αλλά και προσιτή με value for money υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

aidipsos_7.jpg

Με 2,5 ώρες περίπου απόσταση από την Θεσσαλονίκη τα Λουτρά Αιδηψού, αποτελούν ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας. Δήμος και ξενοδόχοι επιχειρούν ένα νέο άνοιγμα με στόχο ο προορισμός να γίνει γνωστός και σε νέους, σε ζευγάρια και σε οικογένειες που ενδιαφέρονται για εναλλακτικό τουρισμό, όπως θαλάσσια σπορ, πεζοπορία σε χαρτογραφημένα μονοπάτια, ιππασία, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια (Αγ. Ιωάννης Ρώσσος, Όσιος Δαυίδ κ.α.), σε οινοποιία και τυροκομεία για να γευτούν τοπικά προϊόντα (παγκοσμίως γνωστά και τα σύκα Ταξιάρχη) καθώς και στιγμές ευεξίας, χαλάρωσης και αναζωογόνησης. 

aidipsos_3.jpg

Στην παραλία Αιδηψού, νερά θερμά ρέουν ελεύθερα στη καταγάλανη θάλασσα του Ευβοικού κόλπου. Φυσικά, η περιοχή εκτός από τα ιαματικά λουτρά σε φυσικές γούρνες, σε υδροθεραπευτήρια και σε ξενοδοχειακές μονάδες (στην περιοχή υπάρχουν περίπου 70 πηγές εκ των οποίων οι 30 περίπου είναι πιστοποιημένες και θεωρείται ως ο αρχαιότερος θερμαλιστικός και τουριστικός προορισμός της Ευρώπης), προσφέρει παράλληλα πολλές επιλογές για μπάνιο σε οργανωμένες και μη παραλίες όπως η Χρυσή Ακτή, η παραλία Αγίου Νικολάου, η Νησιώτισα, η Πεύκη κ.ά., ενώ ξακουστά είναι και τα Λιχαδονήσια ή αλλιώς οι «Σεϋχέλλες» της Ελλάδας. Τα Λουτρά Αιδηψού αποτελούν το τουριστικό κέντρο της Βορείου Εύβοιας από όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει εξορμήσεις στα κοντινά παραθαλάσσια αλλά και ορεινά χωριουδάκια. Η Αιδηψός, ανανεωμένη, διαθέτει ξενοδοχειακές μονάδες και σπα όλων των κατηγοριών και για όλα τα βαλάντια, ενώ πολλές είναι και οι επιλογές διασκέδασης, με εστιατόρια, ταβέρνες καθώς και beach bars, μπαράκια κλπ. Ειδικότερα, στην περιοχή της Αιδηψού λειτουργούν 104 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 10.000 κλινών περίπου. Ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων ενώ υπάρχουν δυο τετράστερα ξενοδοχεία και ένα πεντάστερο.

aidipsos_.jpg

Τα  μηνύματα για τη φετινή σεζόν

Στα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θοδωρής Ρουμελιώτης εκφράζοντας αισιοδοξία ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της Β. Εύβοιας και η Αιδηψός θα φτάσουν κοντά στα επίπεδα του 2019, την καλύτερη δηλαδή χρονιά των τελευταίων 15 χρόνων, με πληρότητες που έφταναν στο 100% από τα τέλη Ιουνίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό των κρατήσεων, αυτήν την στιγμή δεν ξεπερνά το 30-35% ωστόσο οι ξενοδόχοι βλέπουν κινητικότητα, ενώ ποντάρουν και σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε αντίθεση με τα προ πανδημίας δεδομένα, φέτος θα στηριχθούν στον εγχώριο τουρισμό κυρίως. Οι εκτίμηση είναι ότι το 70% του τουρισμού θα είναι Έλληνες, ενώ το 2018 και 2019 η εικόνα ήταν μοιρασμένη 50-50 ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τις αγορές της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Β. Μακεδονίας. Φέτος η μόνη χώρα από την οποία υπάρχει κίνηση προς το παρόν είναι η Ρουμανία. Αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα είναι ανοιχτά όλα τα ξενοδοχεία και μάλιστα όλα έχουν κρατήσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σε αντίθεση με την περίοδο του Πάσχα που παρότι υπήρξε κίνηση στην περιοχή αυτή δεν μεταφράστηκε σε διανυκτερεύσεις. Κινητικότητα υπάρχει και λόγω των εκπαιδευτικών σχολικών εκδρομών που πραγματοποιούνται την περιοχή. Όσο για την  κίνηση στην περιοχή από τη Β. Ελλάδα, αυτή αφορά κυρίως τη θερινή σεζόν. "Δουλεύουμε καλά με Β. Ελλάδα", τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης. Υπάρχουν γκρουπ μέσω τουριστικών γραφείων από Θεσσαλονίκη, κάποια εκ των οποίων αφορούν καθαρά θρησκευτικό τουρισμό, αλλά την επιλέγουν και μεμονωμένοι επισκέπτες, κυρίως οικογένειες. Μαζικά με οργανωμένα γκρουπ κινούνται επισκέπτες και από τις περιοχές της Βέροιας και της Νάουσας κυρίως.

"Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ήταν πάντα για εμάς ένας τόπος με τον οποίο είχαμε και έχουμε άμεση σχέση και συνεχή επαφή. Στην συνάντηση αυτή σκοπός μας είναι να επανασυστήσουμε την Αιδηψό και τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ως τον ιδανικό τουριστικό, αθλητικό, πολιτιστικό-ιστορικό και εναλλακτικό προορισμό όλων", ανέφερε εξάλλου σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Γ. Κοντζιάς.

aidipsos_5.jpg

Παραμένει προσιτός προορισμός

Σε ότι αφορά τις τιμές αυτές αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 15-20% λόγω του ενεργειακού κόστους και των γενικότερων ανατιμήσεων. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης η Αιδηψός ήταν και παραμένει ένας φθηνός προορισμός. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η διαμονή σε ένα 3αστερο ξενοδοχείο κοστίζει κατά μέσο όρο 60 ευρώ με πρωινό μέχρι τον Ιούνιο και έως 80 ευρώ την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, ενώ προσφέρονται και πακέτα με ημιδιατροφή. Οικονομικό είναι και το ακτοπλοϊκό εισιτήριο που κάνει περίπου ένα 15λεπτο για να βγει στον Αγιόκαμπο και από εκεί η Αιδηψός είναι σε απόσταση λίγων λεπτών.

aidipsos_9.jpg

Προ covid η σεζόν ξεκινούσε Απρίλη και τελείωνε 10-15 Οκτωβρίου με το peak στις πληρότητες να σημειώνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στόχος των ξενοδόχων είναι το άνοιγμα της σεζόν ώστε στις αρχές να δουλεύουν κυρίως με μεγαλύτερες ηλικίες και την υψηλή σεζόν με νέους. Επίσης, πιέζουν να μένει ανοιχτό όλο το χρόνο το κεντρικό υδροθεραπευτήριο που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ. «Έχουμε κάνει κινήσεις ώστε να μένει ανοιχτό τουλάχιστον τα σαββατοκύριακα του χειμώνα», τονίζει ο κ. Ρουμελιώτης. Στην περιοχή λειτουργούν άλλα δυο ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, αλλά ούτε και αυτά είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, ενώ και συνολικά 17 ξενοδοχεία έχουν εγκαταστάσεις με ιαματικό νερό, μόνο έξι από αυτά όμως μένουν ανοιχτά όλο το χρόνο.

Eπισημάνθηκε επίσης ότι στο πλαίσιο των μελετών ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας που δοκιμάστηκε από τις φωτιές προβλέπονται μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για την περιοχή, όπως μεταξύ άλλων, έργα για το οδικό δίκτυο, η ανάπλαση του κεντρικού υδροθεραπευτηρίου, του παραλιακού μετώπου και κομματιού των ιαματικών πηγών. 

Το φετινό καλοκαίρι εξάλλου, θα γίνουν σημαντικές εκδηλώσεις στην περιοχή όπως είναι το Evia film project από το κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο κολυμβητικός μαραθώνιος του Αρτεμισίου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, πέραν του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θοδωρή Ρουμελιώτη παρευρέθησαν, η κα Λεμονιά Μουλά αρμόδια για θέματα Τουρισμού Πολιτισμού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ. Λεωνίδας Κούτσικας.

1652309594185.jpg

Από αριστερά ο κ. Ρουμελιώτης, η κ. Μουλά και ο κ. Κούτσικας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ