Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με διαδικασίες κατεπείγοντος στη Βουλή ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών

Τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να προχωρούν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (όπως κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων κ.ά.), σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταβάλει το φόρο εντός 30 ημερών από την στιγμή που θα λάβει την ατομική ειδοποίηση της εφορίας, δίνει ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Ο Κώδικα θα συζητηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος στο θερινό τμήμα και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη. Τόσο η διαδικασία ψήφισης όσο και η ίδια η κατάθεση, προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις γιατί η κυβέρνηση φέρνει νέο φορολογικό νόμο όταν πριν λίγες μόνο ημέρες ψηφίστηκε ο κώδικας φορολογίας εισοδήματος, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρούς λόγους, κάτι που θα κρίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) η Επιτροπή Οικονομικών» είπε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης.

Αντιδράσεις και διαβεβαιώσεις

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται και τα 22 προαπαιτούμενα για τη δόση.

Η παραπάνω επισήμανση ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας φέρεται να αναφέρει ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει, διότι η χώρα δεν έχει εγκρίνει 5 από τα 22 προαπαιτούμενα μέτρα.

Σήμερα εξάλλου, είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο πρόκειται να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ συνεδριάζει στις 29 Ιουλίου για να συζητήσει την εκταμίευση του τμήματος της συνολικής δόσης που αναλογεί στο Ταμείο.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών

Μεταξύ άλλων, με τον νέο κώδικα δίνεται η δυνατότητα λήψης μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ακόμη και πριν τη νόμιμη ημερομηνία καταβολής της οφειλής, σε περιπτώσεις που υπάρχουν πληροφορίες ή υπόνοιες, ότι ο φορολογούμενος θα προβεί σε μεταβίβαση περιουσιακών του στοιχείων ή προβαίνει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να εγκαταλείψει τη χώρα, ή σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου.

Αν ο φορολογούμενος μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία του για να αποφύγει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι φορολογικές αρχές μπορούν να ασκούν αγωγή καταδολίευσης για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων, στον Κώδικα, που έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και των μεθόδων είσπραξης των εσόδων του δημοσίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προβλέπεται και ότι το δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει φόρους που αχρεωστήτως καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο εντός 90 ημερών.

Πρόστιμα

Πρόστιμα επιβάλλονται στις ακόλουθες περιπτώσεις παραβάσεων: Όταν ο φορολογούμενος: α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου, β) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση, γ) δεν υποβάλλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δήλωση παρακράτησης φόρου, δ) δεν ανταποκριθεί σε αίτημα της Φορολογικής Διοίκησης για παροχή πληροφοριών ή στοιχείων, ε) δεν συνεργαστεί στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου, στ) δεν γνωστοποιήσει στη Φορολογική Διοίκηση το διορισμό του φορολογικού εκπροσώπου του, ζ) δεν προβαίνει σε εγγραφή στο φορολογικό μητρώο, η) δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, όπως ορίζονται στο 'Αρθρο 13 του Κώδικα.

Τα πρόστιμα αυτά είναι τα ακόλουθα: α) εκατό ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής β) ισόποσο ποσό με το φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης.

δ) χίλια ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα και ε) 2.500 ευρώ για κάθε άλλη παράβαση, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού προστίμου.

Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.

- αν η παράβαση αφορά σε μη έκδοση ή σε ανακριβή έκδοση παραστατικού στοιχείου και η αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων ευρώ, επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το (40%) της αξίας της συναλλαγής ή του μέρους αυτής που αποκρύφτηκε.

Σε περίπτωση έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 100% της αξίας του στοιχείου.

Σε περίπτωση έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψης εικονικών στοιχείων επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με το 50% της αξίας του στοιχείου.

Στο ΦΠΑ, όταν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι ο υποκείμενος στο φόρο, ως λήπτης εικονικού φορολογικού στοιχείου ή στοιχείου το οποίο νόθευσε αυτός ή άλλοι για λογαριασμό του, διενήργησε έκπτωση φόρου εισροών ή έλαβε επιστροφή φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί Φ.Π.Α., ή ως εκδότης δεν απέδωσε φόρο, με βάση πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που εξέπεσε ή που επιστράφηκε ή δεν απέδωσε,

Αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός 2 μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Αν το ποσό του φόρου καταβληθεί μετά την πάροδο ενός έτους από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου. Αν το ποσό του φόρου καταβληθεί μετά την πάροδο δύο ετών από την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το πρόστιμο ανέρχεται σε 30% του φόρου.

Αν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση το διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής: * δέκα τοις εκατό του ποσού της διαφοράς, εάν το ποσό ανέρχεται σε ποσοστό 5% έως 20% τοις εκατό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση, * τριάντα τοις εκατό του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 20% του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης, * εκατό τοις εκατό του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το 50% του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση .

Στον υπόχρεο απόδοσης παρακρατηθέντος φόρου, ο οποίος, δεν απέδωσε το φόρο αυτό εντός της νόμιμης προθεσμίας προς πληρωμή, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε.

Προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος

Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος με την εφαρμογή μεθόδων που λαμβάνουν υπόψη τη ρευστότητα του φορολογούμενου, το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων, τον κύκλο εργασιών, των δαπανών του σε μετρητά κά 

- Ο φορολογούμενος μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη με προϋπόθεση την καταβολή του 50% της βεβαιωμένης οφειλής.

- Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων δικαιούται να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, όπως ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τα επιμελητήρια, τους συμβολαιογράφους τους υποθηκοφύλακες, τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων, τους οικονομικούς ή κοινωνικούς ή επαγγελματικούς φορείς ή οργανώσεις, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης των φορολογούμενων και να λαμβάνει απάντηση εντός 10 ημερών.

- Ο Γενικός Γραμματέας εσόδων μπορεί να δίνει εντολή για επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις των φορολογούμενων χωρίς προηγουμενη ειδοποίηση, εφόσον υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή. Διευκρινίζεται πάντως ότι η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

- Ο ελεγκτής δύναται να κατάσχει βιβλία και στοιχεία και οποιαδήποτε άλλα ανεπίσημα βιβλία, έγγραφα, αρχεία ή στοιχεία, εφόσον το θεωρήσει αναγκαίο για τον έλεγχο.

-Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της.

Μεγάλη η φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές

Υψηλή παραβατικότητα που φθάνει μέχρι και το 100% αποκαλύπτεται από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στο διάστημα από 16/07/2013 έως και 22/07/2013. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στο διάστημα αυτό το ΣΔΟΕ διενήργησε 838 ελέγχους σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες και υπαίθριες αγορές. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι 409 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και καταλογίστηκαν 2020 παραβάσεις.

Αυξημένη η κίνηση στο TAXISnet τις τελευταίες ημέρες 

Συνολικά 3.971.205 φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί έως τώρα από τους φορολογούμενους μέσω του TAXISnet σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών χθες. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα το σύστημα δέχεται αυξημένο αριθμό δηλώσεων ενόψει της λήξης της πρώτης καταληκτικής ημερομηνίας για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1 και 2 (την Παρασκευή, μετά την παράταση που δόθηκε).

Ενδεικτικό είναι ότι από την Δευτέρα 15 Ιουλίου υποβάλλονται καθημερινά στο σύστημα πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις με αποκορύφωμα την προχθεσινή ημέρα όπου υποβλήθηκαν 262.000 φορολογικές δηλώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του με αφορμή τον μεγάλο αριθμό δηλώσεων που υποβλήθηκαν χθες αναφέρει ότι «το σύστημα TAXISnet, ανταποκρίθηκε στο πολύ μεγάλο φορτίο δηλώσεων» .

Παράλληλα, καλεί τους φορολογούμενους και τους λογιστές να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή και να σπεύσουν να υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις και να μην περιμένουν την λήξη των προθεσμιών

Μειωμένο το μέσο δηλωθέν εισόδημα το 2012 

Εν τω μεταξύ από την πρώτη επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2012 και αφορούν τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2011 προκύπτει ότι τα εισοδήματα μειώνονται και οι φόροι αυξάνονται. Πάντως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς 6 στους 10 εξακολουθούν να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα έως 6.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2011, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι προκύπτει ότι το μέσο δηλωθέν εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώθηκε το 2012 κατά 18,3% σε σύγκριση με το 2011 ενώ την ίδια στιγμή η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά 52%.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τα στοιχεία καταδεικνύεται το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της «εποχής του μνημονίου» καθώς 1,1 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα 6.000 € ή 500 € ανά μήνα.

«Αν συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των ανέργων (1,33 εκατ.) και των εκατοντάδων χιλιάδων επισφαλώς εργαζομένων, γίνεται κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, το νέο κυβερνητικό success story είναι η μαύρη τρύπα στα έσοδα, που αποδεικνύει ότι η εξαθλίωση του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνεται ότι η μείωση μισθών και συντάξεων και η αύξηση των φόρων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ανοίγοντας έτσι την όρεξη της τρόικας για νέα μέτρα», ήταν το σχόλιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Η ανακοίνωση της ΓΓΠΣ αναφορικά με την μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και την ταυτόχρονη αύξηση του φορολογικού βάρους, επιβεβαιώνει στην πραξη το γεγονός ότι η κύρια έμφαση της πολιτικής του Υπ. Οικονομικών βρίσκεται στη στενή δημοσιονομική διαχείριση και όχι στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», επισημαίνει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ.

«Η πραγματικότητα σήμερα για τη λαϊκή οικογένεια είναι ακόμα χειρότερη, καθώς από το 2011 εντείνεται ασταμάτητα η αντιλαϊκή επίθεση με μεγαλύτερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, νέα χαράτσια και φόρους» επισημαίνει με σχόλιό του, το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στέγαση – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ
«Κανείς δε θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο
Χατζηδάκης: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στέγαση – Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ