Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επίδομα για το καλοκαίρι: Οι 5 δικαιούχοι για 200 ευρώ – Πώς θα αποφασιστεί

Τι θα κρίνει την τύχη του νέου επιδόματος

Νέους τρόπους αντιμετώπισης της ακρίβειας αναζητά η κυβέρνηση, την ώρα που οι πιέσεις στις τιμές κλιμακώνονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνθέτουν ένα άκρως πιεστικό σκηνικό για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το νέο πακέτο μέτρων, θα αποτελεί επί της ουσίας μια συνέχεια των επιδομάτων ακρίβειας που έγιναν γνωστά ως «Δώρο Πάσχα» των 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, αλλά και την έκτακτη δόση του επιδόματος παιδιού Α21.

Η δεύτερη καταβολή - εφόσον πάρει το «πράσινο φως» - θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σενάρια που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση, προκειμένου να συμβάλλει στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, επιχειρεί να τονώσει προσωρινά το εισόδημα των πολιτών, με επιδόματα και ενισχύσεις.

Εφόσον τελικά αποφασιστεί, θα δοθεί προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

«Δώρο» είχαν πάρει τότε οι εξής πέντε κατηγορίες:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

Τα 200 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών πρώτων κατηγοριών, ενώ οι τελευταίες δύο πληρώθηκαν μία επιπλέον δόση.

Τι θα κρίνει όμως την τύχη του νέου επιδόματος;

1. Με την τιμή του φυσικού αερίου να υποχωρεί σήμερα στα 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και εφόσον διατηρηθεί αυτή η τάση των πτωτικών τιμών και δεν υπάρξουν νέες ανατροπές, δημιουργούνται οι συνθήκες πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου στον προϋπολογισμό - καθώς περιορίζονται οι εγχώριες ανάγκες παρεμβάσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια.

Οι παρεμβάσεις αυτές, άλλωστε, κοστίζουν 1,1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το δεύτερο εξάμηνο. Ελλείψει αυτών των δαπανών, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σχεδιάσει νεά μέτρα ανακούφισης.

2. «Κλειδί» θα αποτελέσει και η ρήτρα διαφυγής, η οποία θεωρείται πιθανό να παραμείνει ενεργή και το 2023. Παρότι δεν δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, η συγκεκριμένη ρήτρα επιτρέπει ορισμένες παροχές με δανεικά.

3. Καθοριστική θα υπάρξει, τέλος, και η πορεία του τουρισμού, όπου ενώ υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα ίσα με το 80% των αντίστοιχων του 2019, η αγορά και το υπουργείο Τουρισμού καταγράφουν ρεύμα ικανό να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2019.

Πηγή: dikaiologitika

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης από Κογκρέσο: Να μπει τέλος στις υπερπτήσεις – «Όχι» σε λύση 2 κρατών στην Κύπρο

Θεσσαλονίκη: «Παίζουν» 3.000 κόσμου στο Bricklayer – Δίνει δουλειές το Χόλυγουντ

Καραμανλής: Το Flyover λύση για το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ