Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρία Σπυράκη: Πάμε σε ένα boom φωτοβολταϊκής ενέργειας (VIDEO)

Τα μέτρα της ΕΕ για στήριξη των καταναλωτών από την ακρίβεια στην ενέργεια σχολίασαν οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Αποστολή στις Βρυξέλλες, ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δέσμη μέτρων που αφορούν τον τρόπο που τα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ενεργειακών τιμών ανακοίνωσε πριν λίγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για το πρώτο πακέτο μέτρων ενώ το δεύτερο θα ανακοινωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε αυτό το πρώτο πακέτο όπως είπε η Μαρία Σπυράκη ευρωβουλευτής του ΕΛΚ μιλώντας σήμερα το μεσημέρι σε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στο Ευρωκοινοβούλιο ότι παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η οποία αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη μέσα από συγκεκριμένα σχήματα. Θεωρείται αυτήν την στιγμή μια πολύ μεγάλη βραχυμεσοπρόθεσμη ευκαιρία που δίνει μια μεγάλη νίκη όπως είπε για τους καταναλωτές αφού δίνει τη δυνατότητα συμπαραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στην πηγή. Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μέτρο ως σημαντικό βήμα που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας που έχει μεγάλη ηλιοφάνεια.

Μια σειρά άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι συστάσεις σε σχέση με τον τρόπο μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και αφορούν από τον τρόπο που ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του ερ κοντισιον στα σπίτια μας μέχρι την ταχύτητα που λειτουργούν οι ανελκυστήρες στο κτίριο της Κομισιόν ή τον τρόπο που μπορούμε να ρυθμίσουμε τα φανάρια στις πόλεις. Όλα αυτά όμως είναι εθελοντικές προσαρμογές σύμφωνα με την κ. Σπυράκη και οι βασικές αρμοδιότητες ανήκουν στα κράτη μέλη.

Ερωτηθείσα από το TyposThes σχετικά με το τι προβλέπεται συγκεκριμένα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι σε μια πρώτη ανάγνωση το σημαντικό είναι ότι ο στόχος αλλάζει και μεγεθύνεται. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα αναβαθμισμένο σενάριο για 300 gw απο φωτοβολταϊκά το 2025. Πρόκειται για διπλάσιο σε σχέση με το στόχο που είχαμε το 2020. Πάμε σε ένα boom φωτοβολταϊκής ενέργειας είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μιλάμε για μια πολύ μεγάλη αγορά που θα δημιουργήσει ένα boom και στο επάγγελμα και υπάρχει νέα πρωτοβουλία που θα οδηγήσει στην εκπαίδευση κόσμου στην κατασκευή και εγκατάσταση τους καθώς η ζήτηση θα είναι πολύ μεγάλη.

Οι προβλέψεις είναι μεγάλος κλίμακας καθώς δεν αφορούν μόνο οικιακά φωτοβολταϊκά αλλά και αγροτικές εγκαταστάσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια, κατάστημα κλπ.  Μίλησε ακόμη για σημαντική βελτίωση του τοπίου σε ότι αφορά τους επενδυτές ώστε να μπορούν πολύ γρήγορα να επενδύσουν στον τομέα αυτόν. Το σχέδιο δίνει σήμα προς τους επενδυτές είπε η κ. Σπυράκη.

Θα διατεθούν και ευρωπαϊκά χρήματα αλλά σύμφωνα με την κ. Σπυράκη θα είναι στη λογική της ανακατεύθυνσης χρημάτων που μέχρι τώρα λιμνάζοντα και δεν απορροφώνται σε μεγάλη κλίμακα

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα εθνικής πολιτικής για να βοηθήσει στον τομέα της ενέργειας. Ξέρουμε ότι δεν είναι αρκετά για πολλούς αδύναμους πολίτες και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια ευελιξία από τους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να τους βοηθήσουμε περισσότερο. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση για να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και προοπτική στον τομέα της ενέργειας», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αντιδήμαρχος του δήμου για «φακελάκι» ως ιδιώτης

Θεσσαλονίκη: Κορυφαίος προορισμός Erasmus+ το 2022 - Για 1η φορά

Συναγερμός στη Χαλκιδική – Εξαφανίστηκε 81χρονος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ