Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται καλοκαίρι με 4 μέτρα για την ακρίβεια - Που μπαίνει όριο στα κλιματιστικά

klimatistiko

Σχέδιο «ανάχωμα» στο κύμα ακρίβειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με στόχο νοικοκυριά και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Θερμοστάτη κλιματιστικών «κλειδωμένο» σε συγκεκριμένους βαθμούς σε δημόσια κτίρια
  • Ενθάρρυνση για μείωση χρήσης αυτοκινήτων
  • Αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών
  • Παρεμβάσεις σε κτίρια (π.χ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κ.α.)

Στο τραπέζι βρίσκεται και η εφαρμογή της τηλεργασίας για ορισμένες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.

Κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, ιδίως αυτών που επιβαρύνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να αρχίσει η επιστροφή στους πολίτες της υπερβάλλουσας αύξησης που θα φθάνει έως 600 ευρώ, για νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 45.000 ευρώ καθαρά.

Από 1η Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους, με κόφτη στην τιμή της λιανικής στα 0,15-0,16 € / Kwh.

Ράλι στις τιμές των καυσίμων

Μεγαλώνει καθημερινά το κόστος μετακίνησης καθώς η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα καύσιμα έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών από 40% έως και 50% σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 2,27 €/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,86 €/λίτρο.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τις όποιες αποφάσεις να εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.

«Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο. Θα μετρήσουμε πορεία οικονομίας και αν υπάρχει χώρος θα διανεμηθούν δίκαια», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πλαφόν σε ρεύμα και αέριο», δήλωσε στον Real FM η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η παράταση της επιδότησης στη βενζίνη μέσω του fuel pass είτε για το σύνολο της χώρας είτε μόνο για τα νησιά, ενώ εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να υπάρξει στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα για κάποια πολύ μικρά νησιά.

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Παιδικές τροφικές αλλεργίες - Πώς σχετίζεται η γέννηση με καισαρική

«Απόβαση» από αλυσίδες με φθηνά ρούχα στην Ελλάδα

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για αντιπυρική προστασία - Περιπολίες από τον Στρατό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ