Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βενζινοπώλες: Στα 2,35 η βενζίνη μέσα στην εβδομάδα στις αστικές περιοχές

Σήμερα είχαμε ένα ρεκόρ στα διυλιστήρια

«Οι τιμές στα διυλιστήρια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και οι τιμές στα πρατήρια είναι ακόμη χαμηλές δεδομένου ότι πάντα υπάρχει χρονοκαθυστέρηση στην αύξηση των τιμών γιατί τα πρατήρια δουλεύουν μεσοσταθμικά συνήθως με τα αποθέματά τους» τόνισε Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Σήμερα είχαμε ένα ρεκόρ στα διυλιστήρια, επισήμανε ο κ. Κιουρτζής, με το καύσιμο να πωλείται στο 2,21. Όπως εξήγησε, σε αυτή την τιμή το διυλιστήριο θα πουλήσει στην εταιρεία, η εταιρεία θα πληρώσει τον μεταφορέα, θα βάλει ένα περιθώριο κέρδους και σε όλα αυτά αν είχαμε ένα μίνιμουμ περιθώριο κέρδους 10% θα είχαμε μια τιμή γύρω στο 2,40. «Άρα το 2,30-2,35 είναι κοντά και μες στην εβδομάδα για τις αστικές περιοχές. Να υπενθυμίσουμε ότι στα νησιά έχουμε και το εξτρά μεταφορικό κόστος για τους πρατηριούχους και για τις εταιρείες που στέλνουν το βαπόρι εκεί, γιατί δεν πάει όποτε να’ ναι ένα πλοίο και οπωσδήποτε παίζει ρόλο και ο ΦΠΑ που σε άλλα νησιά είναι 24% και σε άλλα 17%» προσέθεσε ο κ. Κιουρτζής κάνοντας λόγο για άνοδο της τιμής της βενζίνης στα νησιά, στα 2,70 ευρώ. Παράλληλα σημείωσε ότι το περιθώριο κέρδους 10% περιέχει και ΦΠΑ 8% για τους εμπλεκόμενους σε χονδρική-λιανική και μεταφορές, ενώ η τράπεζα παίρνει μια προμήθεια που φτάνει το 1,5 λεπτό και επιβαρύνει το κόστος του προϊόντος.

«Οι φόροι είναι ένα κομμάτι που πρέπει να συζητηθεί άμεσα, ειδικά στην αμόλυβδη έχουμε πάρα πολύ υψηλούς φόρους. Προφανώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεδομένου ότι τα διυλιστήρια καθημερινά αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές ανεξάρτητα από το αν έχουν αγοράσει ή όχι. Η πραγματικότητα είναι ότι οι φόροι είναι αυτοί που επιβαρύνουν και θα είναι οι πρώτοι που μπορούν να μειωθούν για να πέσει η τιμή. Υπάρχει και το οικονομικό καθεστώς του κράτους που αδυνατεί να προχωρήσει στην μείωση έναντι της απώλειας εσόδων» τόνισε ο κ. Κιουρτζής.

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι «το κράτος έπρεπε να ελέγξει την αγορά και την παραβατικότητα που υπάρχει στην διακίνηση καυσίμων όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η πραγματικότητα είναι ότι η παραβατικότητα έχει αυξηθεί πάρα πολύ γιατί το κράτος απέχει από το να κάνει το καθήκον του».

Μιλώντας για την παραβατικότητα στην αγορά, ο κ. Κιουρτζής ανέφερε χαρακτηριστικά «όταν ακούμε ότι είχε κάποιος 500.000 φοροδιαφυγή ή λαθραίο καύσιμο, έναν άλλο έπιασαν με 30.000 λίτρα, 30 τόνους διαλύτη, εδώ γεννιέται το ερώτημα, αυτοί που βάζουν καύσιμο δεν πρέπει να ξέρουν εκεί που έβαλαν καύσιμο αν το πρατήριο τους πούλησε πραγματικά καύσιμαΤο κράτος δεν τηρεί τον νόμο που ψήφισε. Τις παραβάσεις που κάνουν οι πρατηριούχοι, τα ανθρώπινα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος, ακόμα και στην ώρα που γράφει ένας καταναλωτής στο παραστατικό είναι πρόστιμο 500 ευρώ και εντός τριών ημερών αναρτάται στο διαδίκτυο. Για μια νοθεία 500.000 ευρώ, 1-2 εκατομμύρια, χιλιάδες λίτρα λαθραίου και διαλυτών που περνάνε μέσα από τα πρατήρια δεν υπήρχε αυτή η νομοθεσία. Το Υπ. Οικονομικών έβγαζε την ουρά του απ’ έξω γιατί έλεγε ότι προσκρούει στα προσωπικά δεδομένα. Ψήφισε λοιπόν έναν νόμο που λέει ότι θα τα δημοσιοποιεί και θα κλείνει και τα πρατήρια. Ο νόμος δεν έχει ισχύσει γιατί έπρεπε να βγει και μια ΚΥΑ και συνήθως για να αποφύγει το κράτος αυτά που ψηφίζει, δεν βγάζει την ΚΥΑ με αποτέλεσμα οι νόμοι να είναι ανενεργοί».
«Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά είναι πολύ άρρωστη» τόνισε ο κ. Κιουρτζής. «Υπάρχουν οικογενειάρχες πρατηριούχοι, τα θυγατρικά πρατήρια των διυλιστηρίων τα οποία νοθεύουν τον ανταγωνισμό και υπάρχουν και τα κλεφτομάγαζα. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την αλήθεια» κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Καταιγίδες με χαλάζι αναμένονται στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι

Θεσσαλονίκη: Ανάπλαση πρασίνου κατά μήκος των Βυζαντινών τειχών

Θεσσαλονίκη: Πολύωρη διακοπή νερού αύριο σε τρεις περιοχές λόγω έργων

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με τον θάνατο του 50χρονου γυμναστή - Τι ερευνά η ΕΛΑΣ (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας
«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα...
Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας