Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μάχη εστίασης για τη μουσική - Τους ζητούν λεφτά ενώ ήταν σε lockdown

«Υπάρχει μια κλοπή και Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας κάνει τα στραβά μάτια», ανέφερε ο Μιχάλης Επιτροπίδης

Της Λεμονιάς Βασβάνη - Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αγώνα για το ζήτημα που έχει προκύψει με την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής δίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης που μετρούν ακόμα τις πληγές τους μετά τα πολύμηνα λοκντάουν και τις πρόσφατες ανατιμήσεις, αλλά και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Όπως αναφέρει στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης: «Υπάρχει μια κλοπή και Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας κάνει τα στραβά μάτια. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει προσπάθεια για μια συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και εάν δεν υπάρξει κάποια λύση, σειρά θα έχουν τα δικαστήρια».

Ο ίδιος εξήγησε πως ο ΟΠΙ «ζητάει χρήματα για τη μουσική από τα καταστήματα της εστίασης για πνευματικά δικαιώματα ακόμη και την περίοδο που υπήρχε με κρατική εντολή λοκντάουν». Επίσης προσθέτει πως ο τζίρος των καταστημάτων ήταν μειωμένος λόγω των περιορισμών στην χωρητικότητα, επομένως δεν θα έπρεπε να οριστούν τα ποσά που επιβλήθηκαν τα οποία ίσχυαν για το 100% λειτουργίας του χώρου. Εξάλλου ο κ. Επιτροπίδης υπενθύμισε πως σε αρκετές περιόδους υπήρχε και περιορισμός ωραρίου οπότε δεν έπαιζε συνεχώς η μουσική ή απαγορεύονταν εντελώς. Χαρακτηριστικά υπενθύμισε πως ενώ το 2021 τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν στις 3/5, ωστόσο η μουσική επέστρεψε στις 16/7.

Ο ίδιος έκανε λόγο για υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ. Ενδεικτικά ανέφερε πως «αν πχ ένα κατάστημα πρέπει να πληρώσει πχ600-800 ευρώ το χρόνο για πνευματικά δικαιώματα και δεν το κάνει, τότε το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί την επόμενη χρονιά, θα υπάρχει παράλληλα ένα πρόστιμο και στη συνέχεια και δικαστικά έξοδα 700 ευρώ. Οπότε κάποιος πχ που δεν έχει πληρώσει τα τελευταία τρία χρόνια τώρα καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 7000-8000 ευρώ! Επίσης ενώ πριν υπήρχε μόνο μία εταιρεία για είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων, τώρα υπάρχουν δύο και πληρώνουμε διπλάσια χρήματα».

Ο κ. Επιτροπίδης σημείωσε ότι θα ζητήσουν από τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν ώστε να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί με τις αγωγές που στέλνουν οι εταιρείες που χειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα υπάρχει φόβος να κλείσουν καταστήματα.

«Ο ΟΠΙ ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να επέμβει στο αμοιβολόγιο, όμως εμείς θα κινηθούμε δικαστικά αν δεν δικαιωθούμε», σχολίασε , προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι δύο εταιρείες για τα πνευματικά δικαιώματα να γίνουν μία.

Στα 700 τα μέλη από τα…1400

Εν τω μεταξύ ο αριθμός των μελών της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί ραγδαία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Επιτροπίδης, σε καταμέτρηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως τα μέλη της Ένωσης από τα1400 που ήταν προ πανδημίας έχουν πέσει στα…700! «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό ωστόσο φαίνεται πως έχουμε μεγάλη απώλεια στον αριθμό των επαγγελματιών που ασχολούνται με την εστίαση. Πολλά καταστήματα έχουν κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στήριξη από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022  η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκη έστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη εκφράζοντας την στήριξή της στον αγώνα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως αναφέρουν σε αυτήν, πέρα από τα προβλήματα με τα δυο lockdown, και τα πρώτα λουκέτα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, τις ανατιμήσεις και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, «προστίθεται επιπλέον ένα πρόβλημα για το κλάδο της εστίασης και δεν είναι άλλο παρά αυτό των εταιρειών είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής. Οι συγκεκριμένοι οργανισμοί απαιτούν την καταβολή οφειλών από πνευματικά δικαιώματα, ακόμη και με ένδικα μέσα, για τις περιόδους όπου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε παρέμειναν κλειστά με κρατική εντολή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid – 19 είτε σε περιόδους όπου η λειτουργία τους απαγόρευε ρητά την εκτέλεση μουσικής».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης στο Reuters: Δεν θα δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας

Θεσσαλονίκη: Ο Ζέρβας στην υδρόγειο των 5000 λουλουδιών στη ΧΑΝΘ

Γεωργιάδης: «Αν γινόταν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, θα τον είχαμε μειώσει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ