«Όταν η αγορά δεν θέλει να ανοίξει κανένας δεν μπορεί να της το επιβάλλει», διαμηνύει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κωστής Χαντζαρίδης, λίγο πριν την έναρξη του διαλόγου με τον Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με το πόσες Κυριακές θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και με εκπεφρασμένη την προσωπική άποψη του τελευταίου για άνοιγμα όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Ειδικότερα, μιλώντας στον Τ.Θ. ο κ. Χαντζαρίδης ξεκαθαρίζει ότι οι έμποροι θα προσέλθουν στο διάλογο απλώς για να γνωστοποιήσουν στον Αντιπεριφερειάρχη τις θέσεις της αγοράς. «Δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο. Όταν η αγορά δεν θέλει να ανοίξει κανένας δεν μπορεί να της το επιβάλλει», τονίζει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι μετά την τροποποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, αρμόδιος για να αποφασίσει το πόσες Κυριακές θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα-σε προαιρετική βάση- είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Τσαμασλής. Ο κ. Τσαμασλής μιλώντας χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε ότι «πρόθεση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης είναι να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα και τις 52 Κυριακές του χρόνου».
Την άποψη αυτή είχε εκφράσει άλλωστε και σε πρόσφατες δηλώσεις του στον Τ.Θ., επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι να αναδειχθεί η πόλη σε τουριστικό προορισμό. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή. Ο καινούργιος νόμος μάς δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν τα καταστήματα χωρίς να είμαστε χαρακτηρισμένη τουριστική περιοχή και γι' αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του εμπορικού, και όχι μόνο, κόσμου», δήλωσε, ειδικότερα, χθες. Πρόσθεσε πάντως ότι θα γίνει συζήτηση επί του θέματος με τον Εμπορικό σύλλογο, τα επιμελητήρια, τους δημάρχους και τους εμποροϋπάλληλους.
«Αν θέλει να ανοίξει την “πόρτα” της αγοράς ας την ανοίξει. Δεν μπορεί όμως να υποχρεώσει κανέναν να ανοίξει (ενν. το μαγαζί του). Είναι ξεκάθαρα προαιρετικό. Δεν υπάρχει κανένα οικονομικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, ερωτηθείς από τον Τ.Θ. με ποια επιχειρήματα θα προσέλθουν οι έμποροι στον διάλογο προκειμένου να πείσουν τον Αντιπεριφερειάρχη, ο κ. Χαντζαρίδης τονίζει ότι «δεν έχουμε να πείσουμε κανέναν». «Ο Αντιπεριφερειάρχης σε μια ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι, όπως προέκυψε από πρόσφατη ανοιχτή συγκέντρωση που συγκάλεσε για το θέμα ο Σύλλογος, η πλειοψηφία των εμπόρων αποφάσισε να παραμένει η αγορά ανοιχτή επτά Κυριακές το χρόνο, όπως αυτές ορίζονται στον νόμο.
«Επτά Κυριακές είναι η απόφαση. Ο ανταγωνισμός τις επιβάλλει. Αυτές μόνο τίποτα άλλο. Για όλη την αγορά της πόλης», τονίζει ο κ. Χαντζαρίδης. Μάλιστα, προσθέτει ότι η περιφέρεια δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ούτε καν αυτές τις επτά Κυριακές, καθώς «θα την οδηγήσει σε επιπλέον έξοδα και δεν θα έχει κανένα όφελος».
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση του νόμου επιτρέπει –προαιρετικά- το άνοιγμα όλων των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο (Χριστούγεννα, Πάσχα και στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους). Επιπλέον αυτών, όμως, δίνει τη δυνατότητα μέσα σε μια προθεσμία τριών μηνών, να ορίσουν οι κατά τόπους Αντιπεριφερειάρχες πάλι σε προαιρετική βάση- το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε εμπορικά κέντρα, αλυσίδες, εκπτωτικά χωριά και άλλες Κυριακές του χρόνου. Εάν ο Αντιπεριφερειάρχης δεν ασκήσει αυτή του την ευχέρεια εντός των τριών μηνών, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα υπάρχουν αντίστοιχες κυρώσεις.
Στο ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξουν προσφυγές από τα πολυκαταστήματα, ο κ. Χαντζαρίδης αναφέρει ότι, όπως έχει ήδη πει ο υπουργός Ανάπτυξης, θα αλλάξει ο νόμος, προκειμένου να προστατευθούν οι μικρομεσαίοι.