Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΔΙΟΠΑΣ: Μεγάλη επένδυση 7 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη – Το πρωτοπόρο ενυδρείο

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα από τη βιομηχανία παραγωγής διχτυών "Δίοπας ΑΕ" με νέες εγκαταστάσεις και μηχανήματα - Στόχος η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ., προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αλλά και δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου, το οποίο θα είναι επισκέψιμο για όλους και θα αποτελεί μοναδική υποδομή για τα ελληνικά δεδομένα, ολοκληρώνει στη Νέα Μηχανιώνα η βιομηχανία παραγωγής διχτυών «Δίοπας ΑΕ».

Το επενδυτικό πρόγραμμα που έφτασε τα 5 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ίδια κεφάλαια, ξεκίνησε το 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου (έχει υλοποιηθεί το 90%). Το ενυδρείο υπολογίζεται ότι θα είναι πλήρως επισκέψιμο σε ένα χρόνο από σήμερα ενώ για τους επισκέπτες θα λειτουργεί και καφέ με θέα στη θάλασσα και στον  Όλυμπο το οποίο θα έχει και έπιπλα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα δίχτυα! Παράλληλα στις νέες εγκαταστάσεις της Δίοπας θα λειτουργήσει και έκθεση παλιών αλιευτικών εργαλείων, αλλά και ειδικό εστιατόριο “teppanyaki”, το οποίο όμως θα είναι αποκλειστικά για τους πελάτες και προμηθευτές της εταιρίας.

Στο μεταξύ, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, εντός της διετίας 2023-2025, η εταιρεία θα προβεί στην υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων 5.000 τ.μ. με αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής διχτυών και σχοινιών με σκοπό τη δημιουργία ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων, που προστατεύουν το περιβάλλον. Επίσης, η Διόπας θα αποκτήσει την παραγωγική δυνατότητα για την ανάκτηση πρώτης ύλης από παλιά δίχτυα με σκοπό την πώληση του ή τη δημιουργία νέου ανακυκλωμένου νήματος. Η επένδυση αυτή θα είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ και θα υποβληθεί αίτηση ώστε να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Αναπτυξιακό νόμο.

Στόχος των επενδύσεων  της επιχείρησης που έχει έδρα στη βιομηχανική περιοχή της Ν. Μηχανιώνας, μια περιοχή που διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο μέσης αλιείας στην Ελλάδα, είναι η διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας της, ενώ, παράλληλα, θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη ερευνητικής δραστηριότητας στις νέες της υποδομές, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Υπενθυμίζεται ότι την εταιρία επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες δράσεις της. Μεταξύ άλλων, η επιχείρηση έχει αναπτύξει ένα ειδικό δίχτυ που αποβλέπει στον διπλασιασμό του ιχθυοπληθυσμού στις θάλασσες, μέσω της δημιουργίας σχετικά ασφαλούς περιβάλλοντος για τα ψάρια μετά την εκκόλαψή τους από τους θηρευτές.

Ερευνητικό ενυδρείο

Ειδικότερα, το ενυδρείο που βρίσκεται σε φάση κατασκευής στη Ν. Μηχανιώνα, θα αποτελεί μια μοναδική υποδομή που όμοιά της δεν υπάρχει στα Βαλκάνια, όπως τονίστηκε, φιλοξενώντας ψάρια της Μεσογείου, ψάρια του γλυκού νερού, όπως ο οξύρυγχος, αλλά και πιο ιδιαίτερα ψάρια σε μικρότερες δεξαμενές, όπως πιράνχας.

Το ενυδρείο που θα εκτείνεται σε 2.000 τ.μ. θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση εφαρμοσμένης έρευνας στο πεδίο των ιχθυοκαλλιεργειών και της δημιουργίας νέων τύπων διχτυών, που σέβονται το περιβάλλον, συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα αποτελούν έναν σημαντικό “κρίκο” της λειτουργίας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα, όμως θα είναι πλήρως επισκέψιμο και θα λειτουργεί με βάση τις προδιαγραφές ενός εξειδικευμένου προγράμματος, το οποίο θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες όλων των ηλικιών. Για παράδειγμα οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν σε κλίμακα πως λειτουργεί μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας αλλά και πώς γίνεται η ανακύκλωση των διχτυών. Σημειώνεται ότι τα δίχτυα ανακυκλώνονται και με μία ειδική επεξεργασία παράγεται νέο υλικό, από το οποίο δημιουργούνται προϊόντα όπως ρούχα, έπιπλα, βάζα κ.λ.π. Η Δίοπας 

Η λειτουργία του ενυδρείου θα είναι μη κερδοσκοπική και ο χαρακτήρας του θα είναι επιμορφωτικός, τουριστικός και ερευνητικός όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Συμεών Διαμαντίδης.

Για την είσοδο στο ενυδρείο θα οριστεί ένα συμβολικό αντίτιμο. Επίσης, θα δημιουργηθεί στο χώρο και το «σπίτι του Μηχανιώτη ψαρά».

Εντυπωσιακή προβλέπεται να είναι και η πρόσοψη του νέου κτιρίου από το οποίο θα γίνεται η είσοδος στο ενυδρείο όπου θα λειτουργεί και καφέ καθώς θα τοποθετηθεί υαλοπίνακας από τον οποίο θα τρέχουν νερά.  Οι εργασίες για το ενυδρείο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2023, ενώ ήδη τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ένταξη του ενυδρείου στο πρόγραμμά τους.

Η Δίοπας ΑΕ έχει συμφωνήσει με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) για την πρακτική άσκηση φοιτητών στο ενυδρείο. Συγκεκριμένα στο ΔΙΠΑΕ έχουν παραχωρηθεί 500 τμ, προκειμένου να αναπτύξει ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα εστιάζει στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην “γαλάζια” οικονομία.

Στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας θα γίνει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενώ θα υπάρχουν και μέθοδοι αξιοποίησης του βρόχινου νερού ώστε να ανακατευθύνεται στο ερευνητικό ενυδρείο. «Στόχος μας είναι το 2023 η εταιρία να έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα», τόνισε  κ. Διαμαντίδης.

nea_epektasi_kai_enydreio_002.png

Μακέτα της νέας εγκατάστασης

Οικονομικά μεγέθη, εξαγωγές και αύξηση προσωπικού

Η Δίοπας ΑΕ είναι μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας διχτυών τα οικονομικά μεγέθη της οποίας αυξάνοντας σταθερά. Κατασκευάζει δίχτυα για ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, αθλητισμό, σκίαση, προστασία, καθώς και αντιανεμικά, όπως και κάθε ειδική κατασκευή με βάση το δίχτυ.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, το 2021 έκλεισε με κύκλο εργασιών στα 6 εκατ. ευρώ και κέρδη 1 εκατ. ευρώ περίπου και η πρόβλεψη για το 2022, με τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι θα εμφανίσει αύξηση της τάξης του 15% στις πωλήσεις και ανάλογη αύξηση κερδών.

Τα 65% των πωλήσεων της εταιρίας αφορά την Ελλάδα, ψαράδες και ιχθυοκαλλιέργειες αλλά και σπορ (αθλητικά δίχτυα) ενώ το 35% αφορά εξαγωγές, οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο. Η εταιρεία εξάγει μεταξύ άλλων σε Ομάν, Σαουδική Αραβία, Σκωτία, Νορβηγία κ.ά.

Μάλιστα, έχουν υπάρξει κρούσεις από δυο εταιρείες, η μία από τη Νορβηγία και η άλλη από την Ινδία που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Δίοπας. Προς το παρόν οι συζητήσεις, οι οποίες όπως διευκρινίστηκε αφορούν μειοψηφικό ποσοστό, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Η εταιρία απασχολεί σήμερα 108 εργαζόμενους και όπως επισημάνθηκε το 99% αυτών είναι από την τοπική κοινότητα. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση των επενδύσεων το προσωπικό της εταιρίας μπορεί να φτάσει και τα 200 άτομα. Εξάλλου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μηχανιώνας δημιουργήθηκε τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών, από όπου και έχουν απορροφηθεί περί τα 40 άτομα, με σχέση πλήρους απασχόλησης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες.

Δείτε ορισμένες φωτογραφίες από τη σημερινή ξενάγηση στις νέες εγκαταστάσεις της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ που έγινε σε δημοσιογράφους

diopas-egkatastaseis.jpg
diopas-egkatastaseis_4.jpg
diopas-egkatastaseis_3.jpg
diopas-egkatastaseis_5.jpg
diopas-egkatastaseis_2.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Λύση για τις μέδουσες: Η θαλάσσια χελώνα «Μάριος» έφαγε 100 σε μισή ώρα! (VIDEO)

Έρχεται η κακοκαιρία GENESIS: «Χαλάει» το 3ήμερο, με επικίνδυνες βροχές – καταιγίδες

Πρεμιέρα σήμερα για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σποράδων

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λουτσέσκου: Ας δούμε τον Γιοβάνοβιτς όταν του κλέψουν πρωτάθλημα και Κύπελλο
Μετωπική επίθεση από Λουτσέσκου απαντώντας στον Γιοβάνοβιτς μετά τα όσα είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο
Λουτσέσκου: Ας δούμε τον Γιοβάνοβιτς όταν του κλέψουν πρωτάθλημα και Κύπελλο