Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μόλις 1 στα 4 φοιτητικά σπίτια με ενοίκιο έως 300 ευρώ - Αναλυτικά τιμές

tsimiski-adeia-lockdown

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021

Δύσκολη εξίσωση είναι η εύρεση αξιοπρεπούς φοιτητικής κατοικίας ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης λόγω της ραγδαίας αύξησης των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb). 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι εγγεγραμμένες 2.013 κατοικίες στον Δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την AirDNA, ενώ εκφράζεται η ελπίδα ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την τουριστική κινητικότητα, ένα μέρος των ιδιοκτητών θα επιστρέψει στις συμβατικές μακροχρόνιες μισθώσεις.

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλα για φοιτητές άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 25,14% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Το 48,06%, δηλαδή περίπου πέντε στις δέκα κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 300€ έως 350€.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε αντίθεση με τις περιοχές της Αθήνας, διαθέτει «ομοιόμορφη» κατανομή των διαθέσιμων προς μίσθωση φοιτητικών κατοικιών σε συνάρτηση με το ζητούμενο μίσθωμα. Δηλαδή, το 25,14% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, το 22,92% έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 301€ έως 350€ και το 24,28% έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351€ έως 400€,

Παράλληλα, το 31,49% των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21τμ έως 30τμ, κατοικίες που ως επί των πλείστων είναι κατασκευής 1970-1980. Επιπλέον, το 22,5% των διαθέσιμων φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι από 31τμ έως 35τμ και μόλις το 12,42% από 36τμ έως 40τμ.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες. Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες.

Οι περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης διαθέτουν επιλογές, ενώ οι τιμές για μη ανακαινισμένα φοιτητικά διαμερίσματα, αλλά καλοδιατηρημένα κυμαίνονται από 220€ έως 250€ ανάλογα τη περιοχή και την απόσταση από το κέντρο.

Κόστος διαβίωσης

Η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά, η σχολή να μην βρίσκεται στην πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά). Ο πληθωρισμός καλπάζει, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά δεν έχουν τελειωμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

8+1 μέτρα

Η αύξηση των ενοικίων, επιφέρει και αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων που καταλογίζονται στον ιδιοκτήτη.

Μέτρα που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση του κόστους στέγασης:

1) Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σ΄άλλη πόλη αποτελεί ένα δίκαιο μέτρο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και παράλληλα αποτελεί έμμεση ελάφρυνση του κόστους στέγασης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάλογα τη περίπτωση, η καταβολή του φοιτητικού ενοικίου μπορεί να αποτελέσει και τεκμήριο διαβίωσης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
2) Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.
3) Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.
4) Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία.
5) Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε οικογένειες ή εργαζόμενους φοιτητές που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
6) Επιδότηση του λογαριασμού του ρεύματος έως και 100% της αύξησης λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής στη φοιτητική κατοικία με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια
7) Διεύρυνση της επιδότησης λογαριασμού του ρεύματος και στη φοιτητική κατοικία που δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του φοιτητή. Πολλοί γονείς έχουν υπογράψει το μισθωτήριο συμβόλαιο φοιτητικής κατοικίας στο όνομά τους και ο φοιτητής έχει δηλωθεί ως φιλοξενούμενος. Εφόσον προσκομιστούν τα αποδεικτικά έγγραφα φοίτησης.
8) Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων– αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και των ακινήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται.

Η αξιοποίηση μπορεί να πραγματοποιεί με τον κάτωθι τρόπο:
- Να εκχωρηθούν τα ακίνητα στο νέο οργανισμό στεγαστικής πολιτικής που θα δημιουργήσει το Ελληνικό Δημόσιο
- Ο νέος οργανισμός να προκηρύξει διαγωνισμό μακροχρόνιας εκμετάλλευσης (ακόμη και χωρίς κόστος μίσθωσης για τον ιδιώτη επενδυτή) των ακινήτων σε ιδιώτες, με την υποχρέωση να ανακαινιστούν πλήρως, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του οργανισμού του Δημοσίου και παράλληλα να προσφερθούν
προς μακροχρόνια μίσθωση με προσιτό μίσθωμα 3€- 4€/τ.μ. σε φοιτητές.
- Ανάλογα με τη πρόταση που θα καταθέσει ο ιδιώτης επενδυτής, θα μπορεί να δίνεται η δυνατότητα, ο οργανισμός του δημοσίου να εισπράττει μέρος των
εσόδων, ώστε να χρηματοδοτεί το κόστος στέγασης φοιτητών που δεν εντάχθηκαν σε κατοικίες προσιτού ενοικίου. Δηλαδή, ο οργανισμός του Δημοσίου, θα ανακαινίσει δωρεάν τα ακίνητα, θα στεγάσει με προσιτό ενοίκιο τους φοιτητές και παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να εισπράττει εισοδήματα για να παρέχει στήριξη μέσω επιδόματος σ΄όσους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε φοιτητική κατοικία με προσιτό ενοίκιο.

9) Φορολόγηση των κενών οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησης τους. Το άνωθεν μέτρο έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, Ιρλανδία και στις πολιτείες Vancouver και Oakland του Καναδά, με μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα την αύξηση της διαθεσιμότητας ακινήτων προς ενοικίαση.

enoikia.jpg

 

enoikia2.jpg

 

Παραδείγματα με μίσθωμα εως 300 ευρώ.

Περιοχή τμ Έτος κατασκευής, όροφος Ζητούμενη τιμή μίσθωσης σε ευρώ 

enoikia3.jpg

Πηγή imerisia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!
Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν την σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια μέρα γεμάτη...
95 Χρόνια Λαϊκές - Η πιο φρέσκια γιορτή στην πλατεία Αριστοτέλους!