Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κραυγή αγωνίας» από τα λογιστικά γραφεία για το φόρτο εργασίας

Ζητούν παράταση φορολογικών δηλώσεων, μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA και ρύθμιση του ζητήματος ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ανάσα δεν προλαβαίνουν να πάρουν οι λογιστές και φοροτεχνικοί καθώς έχει συσσωρευτεί πλήθος εργασιών που πρέπει να διεκπεραιωθούν ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες για αρκετές από αυτές συμπίπτουν χρονικά καθιστώντας τον όποιο προγραμματισμό ακόμη πιο δύσκολο.

Σε επιστολή της με κύριο αίτημα την παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και στο Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γεώργιο Πιτσιλή τονίζει πως η εικόνα όπως έρχεται από τις 51 Ενώσεις – Μέλη της Ομοσπονδίας για την καθημερινότητα των Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών που αγωνιούν να φέρουν εις πέρας την εργασία που τους έχει ανατεθεί θα μπορούσε χαρακτηριστεί ως “σκηνικό πολέμου”».

«Από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να δημιουργούνται πλατφόρμες για την μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της στην κοινωνία (πχ fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κλπ). Και όλες χρησιμοποιούν ως στοιχείο επιβεβαίωσης τους κωδικούς TAXIS. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν μπορεί να χειριστεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και απευθύνεται στον λογιστή του. Όμως σκεφτείτε πως παράλληλα “τρέχουν” και άλλες εργασίες που πρέπει να δρομολογηθούν από τα λογιστικά γραφεία. Και πολλές φορές οι καταληκτικές ημερομηνίες συμπίπτουν. Στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Υποστηρίξαμε την κοινωνία. Όμως πλησιάζοντας προς τη λήξη αυτής της δοκιμασίας βλέπουμε πως ολοένα και συχνότερα ανοίγουν νέες πλατφόρμες για λίγες ημέρες που συχνά καλούμαστε να συμπληρώσουμε εμείς τα στοιχεία των πελατών μας. Και αυτό δεν είναι αρμοδιότητά μας», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κ Δημήτριος Χριστοφοράκης.

Ζητούν παράταση για φορολογικές έως τις 30/9

 

Τα μέλη της ΠΟΦΕΕ ζητούν παράταση των φορολογικών δηλώσεων για τις 30/9. «Αρχικώς η υποβολή έληγε στις 30/6. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου ένα ποσοστό λιγότερο από το 50% των φορολογούμενων πολιτών είχε υποβάλει την δήλωσή του. Πλέον 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν έχουν υποβάλει δήλωση. Η καταληκτική ημερομηνία είναι στις 29/7 και εμείς ζητούμε να μεταφερθεί για τις 30/9. Σκεφτείτε ότι με τα σημερινά δεδομένα αρκετοί συνάδερφοί μας δεν θα μπορέσουν να πάρουν θερινή άδεια γιατί είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι εργασίες που πρέπει να γίνουν μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τους λογιστές. Ας δούμε και λίγο την ανθρώπινη πλευρά του θέματος. Και οι λογιστές είναι εργαζόμενοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας», σχολίασε ο κ. Χριστοφοράκης.

Παράλληλα υπογράμμισε πως ζητούν από την πολιτεία:

-ταυτόχρονη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις,

-ρύθμιση του θέματος της ασθένειας του Λογιστή – Φοροτεχνικού, με τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν.4764/2020, ώστε να αφορά όλες τις περιπτώσεις ασθένειας και θανάτου, και όχι μόνο από COVID-19, αλλά και να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης,

-και μηδενισμό των ορίων της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 με υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

Οι φοροτεχνικοί στην επιστολή τους τονίζουν πως «υπάρχουν γραφεία που έχουν αποδεκατιστεί από τον κορωνοϊό, γραφεία που έχουν αναγκαστεί να παραμείνουν κλειστά για αρκετές ημέρες έως και εβδομάδες».

Επίσης σημειώνουν ότι «Η πρώτη χρονιά πιλοτικής μεν, υποχρεωτικής δε, εφαρμογής των myDATA ενώ είναι σε εξέλιξη ακόμα η πανδημία, βρήκε το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου απροετοίμαστο με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί αναπότρεπτες καθυστερήσεις και υπέρμετρη πίεση - εκνευρισμός στους συναδέλφους που έχουν κληθεί να τα εφαρμόσουν, ενώ είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος στο άμεσο μέλλον για διορθώσεις».

Οι φοροτεχνικοί απευθύνουν «κραυγή αγωνίας» για τη δρομολόγηση των αιτημάτων τους υπογραμμίζοντας πως είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν τόσες εργασίες ταυτόχρονα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Ο Αλγερινός που βούτηξε στο Θερμαϊκό πάλι έτρεχε να ξεφύγει σύλληψης!

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Χρήση από το 79,9% των εργαζομένων σε 2 κλάδους

Τα 5 «σημάδια» πως μας έβαλαν νοθευμένη βενζίνη – Τι αλλάζει στο αυτοκίνητο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυση για ευθύνες γιατρών του Καραμανδάνειου κατέθεσε η Πισπιρίγκου
Ζητά να ερευνηθούν οι γιατροί για σωματική βλάβη εξ αμέλειας αλλά και για ψευδή βεβαίωση και ψευδή κατάθεση για τη Τζωρτζίνα
Μήνυση για ευθύνες γιατρών του Καραμανδάνειου κατέθεσε η Πισπιρίγκου