Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά καταστήματα με εκπτώσεις σήμερα - Ποιες ώρες

Αντιδράσεις από τους εμποροϋπαλλήλους - Η Κυριακή αδυνατεί να φέρει “νέους” ή “ικανούς” τζίρους, τονίζουν

Οι θερινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει και σήμερα Κυριακή 17 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι καταναλωτές και να τονωθεί η κίνηση στην Αγορά. Ωστόσο την αντίδρασή τους εκφράζουν οι εμποροϋπάλληλοι.

Ήδη όπως έχει παρατηρηθεί οι καταναλωτές έχουν μειωμένη αγοραστική δύναμη και με τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και σε καταναλωτικά αγαθά θα στρέψουν την προσοχή τους στην κάλυψη βασικών αναγκών με την αγορά προϊόντων όπως τα ρούχα και τα παπούτσια να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Πάντως ο κλάδος ευελπιστεί με τις εκπτώσεις να έρθουν κάποια χρήματα στα ταμεία των επιχειρήσεών του που θα φέρουν μια κάποια ανακούφιση στους ιδιοκτήτες.

Αναφορικά με την λειτουργία των καταστημάτων σήμερα Κυριακή ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των εκπτώσεων, ήτοι στις 17 Ιουλίου 2022. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, από τις 11π.μ. έως τις 6μ.μ.».

Σε σχετικές ανακοινώσεις έχουν προβεί και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

Αντίθετοι οι εμποροϋπάλληλοι

Την πλήρη αντίθεσή του στην Κυριακάτικη εργασία την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων έχε εκφράσει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Συγκεκριμένα τονίζει: «Με την έναρξη των θερινών εκπτώσεων, την Κυριακή της 17ης Ιουλίου τα καταστήματα θα λειτουργήσουν για μια Κυριακή ακόμα. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα μείνουν ανοιχτές, διότι υποτίθεται ότι «ευελπιστούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές και τζίρο» σε ένα περιβάλλον ακραίας ακρίβειας και δραματικής μείωσης της κατανάλωσης, λόγω της ραγδαίας συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας.

Η κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει αποδειχθεί άχρηστη- ανθυγιεινή- δαπανηρή και εντέλει αναποτελεσματική συνολικά για τον κόσμο του εμπορίου.

Για τους εμποροϋπαλλήλους είναι ανθυγιεινή και εξοντωτική (αφού παράγει 10 έως 13 ημέρες συνεχόμενης εργασίας, ενώ για την μικρομεσαία επιχείρηση είναι κοστοβόρα και ανούσια με “μηδενικούς” τζίρους.

Αποδεδειγμένα πλέον, η Κυριακή αδυνατεί να φέρει “νέους” ή “ικανούς” τζίρους. Το παραπάνω το επιβεβαιώνουν πλέον και οι πολύ μεγάλοι όμιλοι του λιανικού εμπορίου, καθώς η ασθενική κίνηση στις αγορές των καταναλωτών επεκτείνεται σε όλα τα εμπορικά είδη  και σε όλες τις κατηγορίες των καταστημάτων. Κάθε Κυριακή που είναι ανοικτά τα καταστήματα, παρατηρείται μια σταθερή – γενικευμένη υποκατανάλωση. Αποδεικνύεται έτσι ότι,  η λειτουργία του εμπορίου την Κυριακή αποτελεί μια ιδεοληπτική εμμονή κάποιων μεγάλο- εργοδοτών του κλάδου, οι οποίοι αναγνωρίζουνε ότι δεν έχει οικονομικό όφελος, αλλά εκτιμούν  ότι τους βοηθά στην ανακατανομή του αναιμικού πλέον εμπορικού τζίρου: από τα μικρά καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, επισημαίνεται ότι: «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Η πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων εργαζόμαστε κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις, με καθηλωμένους μισθούς, σμπαραλιασμένα ωράρια και δουλειά 7 ήμερες την εβδομάδα. Εκτός από τις “Λευκές Νύχτες” και την δουλειά μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα θα καλεστούμε να δουλέψουμε ακόμα μια Κυριακή στις 17 Ιούλη, ενώ από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο σε πολλές περιοχές τα καταστήματα ανοίγουν κάθε Κυριακή».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας
«Οι παραγωγοί θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα σύντομα, καθώς θα έχουν λιγότερη παραγωγή γάλακτος: θα πρέπει να επιλέξουν πού θα στείλουν τα προϊόντα...
Financial Times: Πώς η κακοκαιρία Daniel επηρεάζει την παραγωγή της φέτας