Αναλυτές εκτιμούν ότι η καλύτερη τουριστική σεζόν και η ευνοϊκή βάση σύγκρισης, καθώς στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 η εγχώρια ζήτηση ήταν εξαιρετικά χαμηλή λόγων των εκλογικών αναμετρήσεων, επιβράδυναν σημαντικά την συρρίκνωση της οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, στα 1,917 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος- Ιούλιος 2013, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση σε σχέση τόσο με πέρυσι, όσο και με τον στόχο του προϋπολογισμού. Την ίδια περίοδο ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,567 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,083 δισ. ευρώ το αντίστοιχο επτάμηνο πέρυσι και στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 3,141 δισ. ευρώ το φετινό επτάμηνο. Πρόκειται για εξέλιξη που συνδυάζεται με ανάκαμψη της πορείας των εσόδων τον Ιούλιο και επιβεβαιώνει σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας που καθιστά όλο και πιο εφικτό τον στόχο για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι το περυσινό επτάμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονταν σε 13,216 δισ. ευρώ ενώ ο φετινός στόχος επταμήνου ήταν έλλειμμα 7,528 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30,799 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,303 δισ. ευρώ ή 8,1% έναντι του στόχου του επταμήνου 2013. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,862 δισ. ευρώ, 746 εκατ. ευρώ ή 2,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του επταμήνου.
Έσοδα και δαπάνες
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.862 εκατ. ευρώ, 746 εκατ. ευρώ ή 2,9%, υψηλότερα έναντι του στόχου του επταμήνου (26.116 εκατ. ευρώ). Η υπέρβαση έναντι του στόχου αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στις αυξημένες εισπράξεις του Ιουλίου στις ακόλουθες κατηγορίες:
α) στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της υστέρησης των δύο προηγούμενων μηνών λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών τους δηλώσεων,
β) στους έμμεσους φόρους κατά 247 εκατ. ευρώ ή 11,1%. Ειδικά σημαντική αύξηση καταγράφηκε στο Φ.Π.Α και Ε.Φ.Κ. καπνού κατά 17 εκατ. ευρώ ή 29,9% και 68 εκατ. ευρώ ή 27,2% αντίστοιχα,
γ) στα μη φορολογικά έσοδα κατά 65 εκατ. ευρώ ή 26,3%,
δ) στα μη τακτικά έσοδα κατά 1.710 εκατ. ευρώ λόγω:
1. των αυξημένων εισπράξεων από τους καταργηθέντες ειδικούς λογαριασμούς και από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών κατά 178 εκατ. ευρώ συνολικά, και
2. της μεταφοράς αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος τα οποία αναλύονται σε 29,5 εκατ. ευρώ από τα ANFAs και κατά 1.500 εκατ. ευρώ. από το Securities Market Program (SMPs). Τονίζεται ότι τα έσοδα από SMPs δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2012, ελήφθη μεταγενέστερα δηλαδή μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων.
ε) στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ανήλθαν σε 2.207 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσια έναντι του στόχου των 700 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, εξακολούθησε η υστέρηση εσόδων από:
• το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 273 εκατ. ευρώ ή 32,2% λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων,
• τους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 56 εκατ. ευρώ ή 30% λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).
Από τα ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι η υστέρηση που είχε καταγραφεί στο Α΄ εξάμηνο του έτους, εξαιρουμένων των SMPs, υπερκαλύφθηκε τον Ιούλιο και οδήγησε σε υπέρβαση του 7μηνιαίου στόχου κατά 804 εκατ. ευρώ περίπου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 32.716 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3.308 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (36.024 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.596 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.978 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1.879 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 7.975 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 20,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.852 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 10,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.649 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 56% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
«Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, αφού γέμισε με φέσια την αγορά και μετέτρεψε τη χώρα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα» για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που οφείλεται στην εισροή αυξημένων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μείωση των δαπανών για έργα υποδομής», σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
ΤτΕ: Στα 7,9 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα στο επτάμηνο
Έλλειμμα 7,932 δισ. ευρώ παρουσίασε την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, έναντι ελλείμματος 7,186 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 24,761 δισ.. ευρώ, από 25,990 δισ. ευρώ πέρυσι.
Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 33,887 δισ. ευρώ από 32,609 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012.