Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο κυνήγι της γκαρσονιέρας - Οι τιμές σε κέντρο και ανατολικά

Τι συμβουλεύουν οι μεσίτες τους γονείς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Εξίσωση για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η εξεύρεση φοιτητικής κατοικίας. Η ανακοίνωση των Βάσεων,  που φέτος έγινε νωρίτερα, επεκτείνει το χρονικό διάστημα αναζήτησης. Πολλοί γονείς όμως  επισκέπτονται ήδη μετά την ανακοίνωση των Βάσεων πανικοβλημένοι τα μεσιτικά γραφεία αναζητώντας το ιδανικό σπίτι, ωστόσο οι μεσίτες συνιστούν ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι μπορεί αυτήν την στιγμή να εμφανίζεται έλλειψη αλλά θα «ανοίξουν» και άλλα σπίτια το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

«Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δημιουργήθηκε μια υπερβολική ζήτηση και αυτό δημιούργησε μια μικρή έλλειψη. Είναι φυσιολογικό όταν ο πιο περιζήτητος προορισμός των φοιτητών για ενοικίαση είναι το κέντρο», αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο μεσίτης κ. Θεοχάρης Τσόχας.

Η προσφορά ειδικά στο κέντρο που αποτελεί πρώτη επιλογή δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους.

«Οι γονείς έρχονται στα μεσιτικά γραφεία λίγο πανικοβλημένοι τώρα και δεν βρίσκουν πολλά σπίτια. Όμως εμείς το επόμενο διάστημα, τις επόμενες 15 ή 20 μέρες μπορεί να αποκτήσουμε άλλα δέκα. Απελευθερώνονται συνέχεια σπίτια», αναφέρει ο κ. Τσόχας. «Συμβουλεύουμε να μην αλλάξουν τις επιλογές τους και να ξανάρθουν τον Σεπτέμβριο», συμπληρώνει.

Εξάλλου οι μεσίτες επισημαίνουν ότι δεν έχουν αδειάσει ακόμη τα σπίτια των φοιτητών του τελευταίου περσινού εξαμήνου, καθώς αναμένουν την εξεταστική Σεπτεμβρίου. Γι ΄αυτό και εμφανίζεται μια έλλειψη σπιτιών που πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Η εκτίμηση είναι ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα βγουν σπίτια από αυτούς που θα τα αφήσουν μετά την εξεταστική.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι η αναζήτηση κατοικίας για τους νέους φοιτητές έχει επίσημα αρχίσει έναν μήνα νωρίτερα από τα προηγούμενα έτη και φαίνεται ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να κλείσουν από τώρα το σπίτι που θεωρούν κατάλληλο και όχι να περιμένουν με στόχο να γλιτώσουν το ενοίκιο του Αυγούστου.

Οι τιμές

Στο κλασικό κέντρο που αποτελεί και την πρώτη επιλογή για τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης «δεν υπάρχει τίποτα κάτω από 300 ευρώ». Ουσιαστικά οι τιμές ξεκινούν από 350 ευρώ και πάνω, καθώς με 300 ευρώ με το ζόρι θα βρεθεί κάποιο στούντιο. «Οι τιμές για ένα στούντιο ή μια γκαρσονιέρα ξεκινούν από 350 ευρώ και φτάνουν φυσιολογικά μέχρι τα 500 ευρώ. Πάνω από 500 ευρώ κοστίζουν μόνο επιλεγμένα σπίτια που βρίσκονται σε ιδιαίτερες θέσεις που έτσι κι αλλιώς είναι λίγοι αυτοί που τα ζητούν», όπως λέει ο κ. Τσόχας ερωτηθείς για το πού κυμαίνονται οι τιμές φέτος. Συνήθως όσοι αναζητούν σπίτι ψάχνουν κατά κύριο λόγο γκαρσονιέρα (ένα δωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο) για να μείνουν μόνοι τους αφού η συγκατοίκηση «έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια και δεν επανέρχεται όσο και να ανεβαίνουν οι τιμές».

Η δεύτερη επιλογή των φοιτητών μετά το ιστορικό κέντρο αφορά περιοχές περιμετρικά όπως 40 Εκκλησιές, Άνω Πόλη και μετά ακολουθεί η ανατολική Θεσσαλονίκη, με αρκετούς να ψάχνουν σπίτι σε Ανάληψη, Μπότσαρη και σε περιοχές του Ε΄Δημοτικού Διαμερίσματος. Στα ανατολικά οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες. Δηλαδή μπορεί κανείς πιο εύκολα να βρει με 300 ευρώ ένα στούντιο και με 450 μια γκαρσονιέρα, που στο κέντρο μια καλή θα την έβρισκαν με 500 ευρώ. Γενικά στο κέντρο μια γκαρσονιέρα δεν τη βρίσκει κανείς εύκολα κάτω από 400 ευρώ, ενώ ανατολικά υπάρχουν επιλογές και από 360-380 ευρώ. Οι τιμές αφορούν τα κενά σπίτια ή το πολύ πολύ μόνο με συσκευές. Τα επιπλωμένα ξεφεύγουν στις τιμές. Πάντως τα περισσότερα είναι ανακαινισμένα.

Spitogatos : Λιγότερα διαθέσιμα σπίτια – Αυξάνεται το στοκ

Η αγωνία εξεύρεσης φοιτητικής κατοικίας αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή και στα στοιχεία των ιστοσελίδων του Spitogatos με βάση την ανάλυση του Spitogatos Insights.

Με βάση δεδομένα προηγούμενων ετών, οι αγγελίες φοιτητικών διαμερισμάτων συγκεντρώνονταν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και στα τέλη Αυγούστου η προσφορά (“stock”) της ακαδημαϊκής χρονιάς ήταν σχεδόν κατά 100% διαθέσιμη στους φοιτητές. Παράλληλα, η ζήτηση, με βάση την επισκεψιμότητα και τα αιτήματα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos, άρχιζε να εντείνεται μετά τις 20 Αυγούστου, με κορύφωση την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων και των επόμενων ημερών /εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα φετινά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των βάσεων, αναφορικά με την προσφορά, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα φοιτητικά διαμερίσματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι το οποίο επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αυτό που φαίνεται ωστόσο ήδη από την πρώτη εβδομάδα, είναι η αύξηση του stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων κατά 14.6% σε σχέση με την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων.

Αναφορικά με τη ζήτηση, η επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων του δικτύου του Spitogatos είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (τέλη Ιουλίου / αρχές Αυγούστου), ενώ τα αιτήματα ενδιαφέροντος προς τους αγγελιοδότες είναι αυξημένα κατά 60%.

Σύμφωνα με το Spitogatos η προσφορά (“stock”) των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων παραμένει μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο ανακοίνωσης των βάσεων το 2021 (τέλη Αυγούστου) (-22% σε όλη την επικράτεια). Ίσως η ανακοίνωση έναν μήνα νωρίτερα έπιασε κάποιους ιδιοκτήτες απροετοίμαστους, ή/και κάποια ακίνητα θα διατεθούν προς φοιτητική ενοικίαση με το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, από την ημέρα ανακοίνωσης μέχρι και σήμερα, φαίνεται να είναι περισσότερα φοιτητικά ακίνητα διαθέσιμα (+14,6%).

Παράλληλα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σημειώνει σταθερά αύξηση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 8,3 €/τ.μ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η «απόβαση» των φοιτητών πολλών ακαδημαϊκών ετών στις πόλεις που εδρεύουν τα πανεπιστήμια, καθώς μάλλον με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα τα μαθήματα θα γίνουν φέτος διά ζώσης. Έτσι, φοιτητές όλων των ετών οι οποίοι, λόγω πανδημίας, είτε δεν μίσθωσαν ποτέ κατοικία είτε αποχώρησαν από αυτή που διατηρούσαν, θα πέσουν στη μάχη της αναζήτησης.

Κριτήρια η ασφάλεια αλλά και ο τύπος θέρμανσης

Εξετάζοντας τις αναζητήσεις των πρώτων ημερών γύρω από τα φοιτητικά διαμερίσματα, φαίνεται σύμφωνα με το Spitogatos ότι οι ενδιαφερόμενοι επιλέγουν ως κριτήριο τον όροφο, τον αριθμό υπνοδωματίων, τον τύπο/είδος θέρμανσης, την επίπλωση και το έτος κατασκευής.

Η ενεργειακή κρίση δείχνει να έχει επηρεάσει και τις προτεραιότητες στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης σε όλη την επικράτεια, καθώς το μέσο και ο τύπος θέρμανσης κατατάσσεται στα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν δείχνουν οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σε χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την ασφάλεια (όροφος από 1ο και πάνω, πόρτα ασφαλείας και συναγερμό) ενώ όσοι έχουν εισαχθεί σε σχολές της περιφέρειας φαίνεται να προτιμούν επιπλωμένες κατοικίες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος, σχεδόν όλα τα μετεωρολογικά μοντέλα εναρμονίζονται με το σενάριο ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί στο επίκεντρο της...
Κίνδυνος για Κεντρική Μακεδονία: Φαινόμενα που ίσως οδηγήσουν σε πλημμύρες