Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σουπερμάρκετ: Αλλαγές στο ωράριο, αγορές στο ημίφως – Μέτρα από μεγάλες αλυσίδες

Τέλος οι βραδινές βόλτες για... window - shopping και αλλαγές στο ωράριο στα σενάρια των μεγάλων εταιρειών

Τις βραδινές βόλτες με το χάζεμα στις βιτρίνες θα πρέπει μάλλον να αρχίζουν να ξεχνούν για τον ερχόμενο χειμώνα οι καταναλωτές, καθώς με το κόστος της ενέργειας να παραμένει στα ύψη –παρά τις όποιες επιδοτήσεις– και με το ενδεχόμενο ακόμη και προγραμματισμένων διακοπών σε περίπτωση ενεργειακής ανεπάρκειας, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι λιανέμποροι που προσανατολίζονται στο σβήσιμο των φώτων για πολλές ώρες το βράδυ στα καταστήματά τους, πέραν των ωρών λειτουργίας.

Εάν οι δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας ή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λάβουν και τη μορφή μείωσης του ωραρίου λειτουργίας, ή να κάνουμε αγορές στο ημίφως, σενάριο που ήδη επεξεργάζονται αλυσίδες λιανικής κυρίως σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Για την ώρα, αυτό που ίσως έχουν αντιληφθεί κάποιοι είναι πως δεν αποτελούν πλέον όλα τα καταστήματα «οάσεις δροσιάς», αφού τα κλιματιστικά έχουν ρυθμισθεί σε υψηλότερη θερμοκρασία.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση, αυτό που κάνουν ολοένα και περισσότερες αλυσίδες λιανικής είναι να εγκαθιστούν ή να σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα και στις αποθήκες τους, τόσο για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων όσο και για λόγους μείωσης της εξάρτησής τους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ανάβουμε τις πινακίδες λιγότερες ώρες το βράδυ», επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο κ. Λάμπρος Παπακοσμάς, εντεταλμένος σύμβουλος του ομίλου «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης». Επιπλέον, η αλυσίδα προχωράει στην αντικατάσταση ψυγείων με νέα, χαμηλής κατανάλωσης.

Κλειστά παραμένουν τα φώτα στα καταστήματα και στους χώρους στάθμευσης των καταστημάτων πέραν των ωρών λειτουργίας στο δίκτυο της Metro (καταστήματα My Market και Metro Cash & Carry). Σε αυτήν τη φάση, εξάλλου, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Metro AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης, η εταιρεία παρακολουθεί πιο προσεκτικά τις θερμοκρασίες στους χώρους των καταστημάτων, κάτι που σε αυτή τη φάση έχει μόνο ως σκοπό την αποφυγή υπερβολών. «Εχουμε σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων στα καταστήματα με πιο οικονομικά, αυτό όμως είναι μεγάλη και περίπλοκη επένδυση και απαιτεί χρόνια για να ολοκληρωθεί», προσθέτει.

Σε μια προσπάθεια αφενός να εξοικονομήσουν χρήματα και αφετέρου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ολοένα και περισσότερες εταιρείες λιανεμπορίου πραγματοποιούν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά. Η επιλογή αυτή γίνεται κυρίως από τις εταιρείες που έχουν μεγάλα καταστήματα (big boxes), καθώς στις ταράτσες αυτών είναι δυνατή η εγκατάσταση των εν λόγω συστημάτων.

Πανευρωπαϊκά μέτρα προ των πυλών

Άλλωστε, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρίες λιανικής πώλησης εξετάζουν την περίπτωση μικρότερου ωραρίου λειτουργίας φέτος τον χειμώνα.

Ο αυστριακός βραχίονας της πολυεθνικής αλυσίδας λιανικού εμπορίου SPAR Group μειώνει τις ώρες κατά τις οποίες είναι αναμμένα τα φώτα σε διαφημιστικές πινακίδες στις προσόψεις των καταστημάτων και έξω από αυτά, με το μέτρο να αφορά πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλη τη χώρα, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η κίνηση θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας της εταιρίας κατά ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως, δήλωσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Leclerc προειδοποίησε ότι η μεγαλύτερη εταιρία λιανικής πώλησης τροφίμων στη Γαλλία μπορεί να μειώσει το ωράριο λειτουργίας στα καταστήματά της για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ανταγωνιστική, γαλλική εταιρία σούπερ μάρκετ Carrefour υπέγραψε «Καταστατικό Οικο-Watt» με την εταιρία διαχείρισης του εθνικού δικτύου ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης.

Κάποιες εταιρίες λιανικής πώλησης, όπως οι βελγικές Colruyt και Ahold, μπορεί να μην επηρεαστούν σημαντικά από πιθανή αναταραχή και αύξηση του κόστος καθώς υπάρχουν ήδη προγράμματα βιώσιμης ενέργειας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν σχεδιάζονται συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά η σταθερή φιλοδοξία είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο της συνολικής ενεργειακής πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος της Colruyt. Η Ahold αναζητά τρόπους να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς Μίλερ σε συνέντευξη. «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το ωράριο λειτουργίας αλλά εξετάζουμε πολύ πιο σοβαρά τη χρήση ενέργειας», δήλωσε.

Με πληροφορίες από «Καθημερινή» και Reuters

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  •  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από εκεί που βρίσκεται σήμερα θα χαμογελά
«Ποιος θα περίμενε ότι θα κερδίζαμε το Ηράκλειο με 13 μονάδες, το Ρέθυμνο με 16 μονάδες, το Λασίθι με 19 μονάδες και τα Χανιά με 22 μονάδες διαφορά»
Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από εκεί που βρίσκεται σήμερα θα χαμογελά