Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προειδοποίηση για «σκληρό» χειμώνα - Φόβοι για διακοπές ρεύματος και σε νοικοκυριά

diakopi-reymatos

Φόβοι για διακοπές ρεύματος και στα νοικοκυριά ενόψει του χειμώνα - Προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Εφεδρικά σχέδια προετοιμάζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να κλιμακωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες. Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τον διαφαινόμενο δύσκολο χειμώνα λόγω περικοπών στις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία.

Ισπανία - Σκοτεινές βιτρίνες

Στην Ισπανία, ανακοινώθηκαν νέοι κανόνες εξοικονόμησης ενέργειας και σύμφωνα με αυτούς καμία επιχείρηση δεν θα επιτρέπεται να ψύχει το εσωτερικό της κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου ή να το θερμαίνει πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα.

Το σχετικό διάταγμα, που έχει ισχύ μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, προβλέπει επίσης τη διακοπή φωτισμού των μνημείων, απαγορεύει στα καταστήματα να φωτίζουν τις βιτρίνες τους μετά τις 10 το βράδυ και απαιτεί από τα μαγαζιά να διαθέτουν ηλεκτρική οθόνη που θα δείχνει στους περαστικούς τη θερμοκρασία στο εσωτερικό των χώρων..

Γερμανία - Μνημεία στο σκοτάδι

Το Βερολίνο, για παράδειγμα, έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, και η πόλη έχει ήδη σταματήσει να φωτίζει τα μνημεία της τη νύχτα, βυθίζοντας αξιοθέατα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η Στήλη της Νίκης στο σκοτάδι.

Γαλλία - Πρόστιμα σε επιχειρήσεις

Το Παρίσι εισήγαγε πρόστιμα (150 ευρώ) στις επιχειρήσεις που αφήνουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες ενώ λειτουργούν τα κλιματιστικά τους.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις καιρικές συνθήκες και τα χαμηλά επίπεδα νερού σε αρκετούς ευρωπαϊκούς ποταμούς, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για τη μεταφορά καυσίμων σε γερμανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και για την ψύξη των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ιταλία και Ελλάδα - «Ισπανικό μοντέλο» στα κλιματιστικά

Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν επίσης ανώτατο όριο 27 βαθμών Κελσίου στα κλιματιστικά. Πρόκειται για την «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, που προβλέπει πως ο κλιματισμός σε κτίρια του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων, υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 26-27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αναλυτικά η Ελλάδα

Εξοικονόμηση ενέργειας

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό περιλαμβάνει μέτρα κυρίως στους δημόσιους χώρους.

Έτσι, μεταξύ άλλων, τα πρώτα φώτα που θα σβήσουν είναι των μνημείων, καθώς ο διακόπτης θα κλείνει στις 3:00 τα ξημερώματα.

Στη συνέχεια, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, οι δήμοι θα σβήνουν την παροχή σε μια στις 10 λάμπες στους δρόμους των πόλεων.

Παράλληλα, αναμένεται να μπει θερμοστάτης στην κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια κτήρια.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά θα είναι ένα ύστατο μέτρο.

Φόβοι για διακοπές ρεύματος και στα νοικοκυριά ενόψει του χειμώνα

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αβραμίδης, εκτίμησε μιλώντας στο Open πως σε παρόμοια μέτρα θα αναγκαστεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έχουν γίνει για κλείσιμο μιας λάμπας ανά δήμο.

Ο κ. Αβραμίδης σχολίασε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Συνεπώς, όπως, είπε «θα αναγκαστούμε να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές και στα νοικοκυριά».

Αν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει κι άλλο τις ροές φυσικού αέριου προς τις χώρε τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δούμε νέο ράλι στις τιμές, που είναι πιθανόν να επηρεάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών, σημείωσε ο ίδιος.

Αυτό φαίνεται πως έχει ήδη πέσει έξω, καθώς όπως υπενθύμισε ο κ. Αβραμίδης, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει πραγματοποιηθεί με την τιμή της μεγαβατόρας στα 225 ευρώ τη στιγμή που για τον Αύγουστο έχει διαμορφωθεί στα 400 ευρώ.

«Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι διπλάσιες αν θέλει η κυβέρνηση οι καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν μια αύξηση στα 17 λεπτά από 11 που πλήρωναν πέρυσι» τόνισε.

Ο κ. Αβραμίδης συμπλήρωσε πως η τιμή της μεγαβατώρας θα κινηθεί γύρω στα 400 ευρώ και για τον Σεπτέμβριο, καθώς η τιμή του Αυγούστου συμπαρασύρει αυτή του Σεπτεμβρίου.

Αυξάνονται οι εξορύξεις λιγνίτη

«Χρειάζονται 1000 προσλήψεις στους σταθμούς και τα ορυχεία Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλούπολης προκειμένου να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στην αύξηση της εξόρυξης με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα διπλασιαστεί η συμμετοχή του λιγνίτη» υπογράμμισε και σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο θα ενταχθεί στην παραγωγή και η Πτολεμαΐδα 5.

Καταλήγοντας είπε πως με τα τωρινά δεδομένα ο λιγνίτης είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο.

Πηγή: dikaioloitika

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ