Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Χρυσό» παίρνει το ελληνικό καλοκαίρι – Σε επίπεδα 2019 οι διανυκτερεύσεις

Για «μεταβατική χρονιά» κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος, λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με μεγάλες πληρότητες ολοκληρώνεται το καλοκαίρι στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, φτάνοντας μάλιστα και τα επίπεδα του 2019. Καλή κινητικότητα παρατηρείται όμως και για τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Στη Χαλκιδική ο Σεπτέμβριος πάει καλά σε επίπεδο κρατήσεων στα ξενοδοχεία, ωστόσο, γενικά, δε φαίνεται να υπάρχει σοβαρή επιμήκυνση της φετινής σεζόν προς τον Νοέμβριο. Παράλληλα, το αυξημένο λειτουργικό κόστος «ροκανίζει» στην πορεία το όποιο λειτουργικό κέρδος για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παραμένει εξάλλου ζήτημα για τα ξενοδοχεία η εξεύρεση προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

«Η χώρα αυτήν την στιγμή μέχρι και τον Αύγουστο έχει αναπτύξει μεγάλες πληρότητες», λέει μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Με εξαίρεση τον Μάιο οπότε δεν υπήρχαν πληρότητες στη Β. Ελλάδα σε αντίθεση με τη Νότια, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παντού κινήθηκε σε επίπεδα 2019, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις γενικότερα, όπως επισημαίνει ο ίδιος. Ενισχυμένη ήταν η Β. Ελλάδα σε ότι αφορά τον οδικό τουρισμό ενώ στη Νότια είχαμε πάρα πολλές αεροπορικές αφίξεις. Στην Αθήνα δε υπάρχει επιπλέον η ιδιαιτερότητα των αυξημένων αφίξεων από τις ΗΠΑ.

Αυξημένο το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων

«Σίγουρα το μεγάλο πρόβλημα στο επιχειρείν είναι το λειτουργικό κόστος το οποίο έχει επιβαρυνθεί με 30% τουλάχιστον ανά δωματιοδιανυκτέρευση», όπως τονίζει, σημειώνοντας ότι έτσι φαίνεται να «ροκανίζεται» όποιο λειτουργικό κέρδος στην πορεία.

«Γι αυτό και λέω από την αρχή της σεζόν ότι είναι μια μεταβατική χρονιά», τονίζει ο κ. Τάσιος σε σχέση κυρίως με το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά με τα δεδομένα του πληθωρισμού και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Πάντως στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε λουκέτα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο ίδιος αναφέρει ότι ο όποιος προβληματισμός αφορά τα συνεχούς λειτουργίας που κινούνται με την ελληνική αγορά.

Τα εποχικής λειτουργίας θα κλείσουν τον Οκτώβρη οπότε προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα σε αυτήν την κατηγορία.

Για τα συνεχούς λειτουργίας όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λουκέτων το χειμώνα αν δεν πάει καλά η χειμερινή σεζόν. Η επαρχία με πρώτη τη Θεσσαλονίκη και μετά άλλες πόλεις δουλεύουν με εσωτερικό τουρισμό. Όμως επειδή γενικώς ο κόσμος θα είναι μαγκωμένος το φετινό χειμώνα λόγω πληθωρισμού και ενεργειακού προμηνύεται ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη η σεζόν αν δεν υπάρχουν και συνέδρια. «Όποιος προβληματισμός υπάρχει αφορά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και του ορεινού όγκου που κινούνται με την ελληνική αγορά που δυσκολεύεται όπως φάνηκε ήδη από τον φετινό Αύγουστο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος. Από την άλλη πλευρά δύσκολα φαίνεται ότι προχωρούν νέες επενδύσεις κυρίως σε ότι αφορά νέα κτίσματα τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων δηλαδή, εξαιτίας και πάλι του κόστους που έχει εκτοξευθεί με αποτέλεσμα τα νούμερα να μη «βγαίνουν». Ενδεχομένως να υπάρξει ωστόσο κινητικότητα σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων.

Τα μηνύματα για το Φθινόπωρο

Σε ότι αφορά τώρα τα μηνύματα για το Φθινόπωρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έχουμε ήδη μια καλή κινητικότητα. Στη Β. Ελλάδα και στη Χαλκιδική συγκεκριμένα, ο Σεπτέμβριος πάει καλά στα ξενοδοχεία. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια κίνηση θα υπάρχει μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου περίπου γιατί μετά ουσιαστικά κλείνει η στρόφιγγα της Βαλκανικής αγοράς. Και στην Πιερία που έχει λιγότερα ξενοδοχεία το ίδιο, αντίθετα με τα ενοικιαζόμενα, όπως λέει ο κ. Τάσιος. Στην υπόλοιπη χώρα, στα νησιά νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη, την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο κυρίως ο Σεπτέμβριος είναι πολύ καλός.  

Ο Οκτώβριος φαίνεται ότι έχει ακόμη δρόμο για τη Β. Ελλάδα, ενώ αντίθετα για τη νότια Ελλάδα αρχίζουν ήδη κρατήσεις. Ο κ. Τάσιος χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά κλασική σε ότι αφορά τη διάρκεια της σεζόν. «Δεν φαίνεται δηλαδή να έχουμε σοβαρή επιμήκυνση προς Νοέμβριο. Αυτό ίσως ισχύσει για την Αθήνα, το Ηράκλειο της Κρήτης κλπ . Για τους υπόλοιπους προορισμούς η σεζόν θα πάει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Αναφορικά με τις εθνικότητες, στην Αθήνα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς κάνουν τη διαφορά. Τουρίστες από τη Μέση Ανατολή γενικότερα αφορούν στο κομμάτι των νησιών όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος . Στη Σαντορίνη υπάρχουν ωστόσο και άλλες εθνικότητες από Ευρώπη. Αντίθετα στο μαζικό μοντέλο τουρισμού βλέπουμε πρώτες τις αγορές της Αγγλίας  και της Γερμανίας. Ακολουθούν Γαλλία και Ιταλία, η Ολλανδία από τις Κάτω Χώρες ενώ βλέπουμε σταδιακά να ανακάμπτει και η αγορά της Πολωνίας αλλά και τη Σκανδιναβία να κινείται σε πιο χαμηλούς ρυθμούς κυρίως στην Κρήτη και στη Ρόδο.

Όσο για την αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, επισημαίνεται ότι η απώλειά τους στη Χαλκιδική σε μεγάλο ποσοστό έχει καλυφθεί από την πολύ καλή κινητικότητα των Βαλκανίων.

Ωστόσο η κινητικότητα αυτή είναι για διάστημα 90 ημερών και όχι για 110 ημέρες όπως ήταν το 2019. Συγχρόνως περπατάει σε καλό ρυθμό η αγορά της Γερμανίας και της Αγγλίας αλλά μόνο στα ξενοδοχεία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχαμε περίπου 70-75.000 αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία στη Χαλκιδική. Αποτελούσαν δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό για τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Όμως πρέπει να αναφερθεί ότι και το 2020 και 2021 δεν υπήρχαν πολλοί Ρώσοι και Ουκρανοί εξαιτίας των εξελίξεων στον όμιλο Μουζενίδη και της πανδημίας.

Πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού

Σταθερό παραμένει και το πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού στα ξενοδοχεία, ειδικά σε ειδικότητες όπως καμαριέρες, καθαριότητα, βοηθός κουζίνας και βοηθός σερβιτόρου, το οποίο αποδίδεται στην έντονη εποχικότητα του επαγγέλματος και στην εξαήμερη εργασία, η οποία μάλιστα στη Β. Ελλάδα είναι μόνο για 5 μήνες. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα 10% κάθε  οργανογράμματος είναι εκτός αυτήν την στιγμή και υπάρχει σημαντική δυσκολία.

Ειδικά το ηλικιακό γκρουπ 25-35 φαίνεται ότι επιλέγει να βρει δουλειά ανάλογη με τις δεξιότητες και το πτυχίο του και με 5ήμερο.

«Η μόνη λύση για του χρόνου θα είναι οπωσδήποτε να υπάρχει πρόσκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες γι’ αυτές τις ειδικότητες», αναφέρει ο κ. Τάσιος σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα εντοπίζεται και στον πρωτογενή τομέα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώνεται απόψε στο «Ολύμπιον» το #SKGLIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία»

Από την περασμένη Δευτέρα έως και απόψε (18/4) το «Ολύμπιον» δονείται από μουσικές και ήχους που ξεσηκώνουν τους θεατές οι οποίοι...

Ολοκληρώνεται απόψε στο «Ολύμπιον» το #SKGLIVE! MUSIC FEST – «Ζωντανεύουμε τη δημιουργία»