Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μια ΔΕΘ όπως παλιά, αλλά καλύτερη – Τι θα δούμε φέτος

deth

Με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Της Λεμονιάς Βασβανη

 

Με αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, το Thessaloniki Helexpo Forum, επιχειρηματικές συναντήσεις, και τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η 86η ΔΕΘ ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό από 10 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo Τάσος Τζηκας: «θα είναι η πρώτη κανονική έκθεση μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Φέτος είμαστε sold out με περισσότερους από 1400 άμεσους ή έμμεσους εκθέτες από 19 χώρες. Θα είναι μια από τις καλύτερες εκθέσεις της τελευταίας δεκαετίας, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα είναι τιμώμενη χώρα.  Η συμμετοχή τους είναι βασικό highlight . Θα είναι ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις που θα μπουν σε περίοδο ανάπτυξης». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα γίνει επετειακό αφιέρωμα για τη μικρασιατική καταστροφή. Όπως εξήγησε θα αναπτυχθεί σε  δύο ενότητες: η πρώτη θα είναι η έκθεση "Αιών..εν Ιωνία, Θράκη και Πόντο "για την ανθρώπινη ροή από Μίκρα Ασία προς Πόντο και Θράκη. Η δεύτερη που θα γίνει σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης είναι η έκθεση με τίτλο"1922-2022: κύματα προσφυγιάς- κράματα μνήμης» που στόχο έχει να δούμε συνεισφορά των προσφύγων στην νεότερη Ελλάδα. 

deth_site.jpg

 

Παράλληλα θα υπάρχει μεγάλο αφιέρωμα στις νέες τεχνολογίες, στην κυκλική οικονομία και στην ηλεκτροκίνηση .

Ο κ. Τζηκας αναφέρθηκε και στην ανάπλαση τονίζοντας την σπουδαιότητα της. «Ετοιμάζουμε τον φάκελο στην ευρωπαϊκή επιτροπή», τόνισε, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αύριο σε σχετική συνέντευξη τύπου.

deth2_site.jpg

Ο ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της κάτω από νέα δεδομένα. «Φέτος η έναρξη της συμπίπτει με την έξοδο από την δωδεκαετή εποπτεία και την ενεργειακή κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους πολίτες με παρεμβάσεις.

Ο διευθυντής της προώθησης εμπορίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ . Rached Al  Teneigy σημείωσε ότι: «προσμένουμε να έχουμε επισκέπτες στο περίπτερο μας. Θα έχουμε 400 συμμετοχές από τομείς όπως η ενέργεια, τρόφιμα, άμυνα, ναυτιλιακά. Επίσης θα υπάρχουν κυβερνητικοί φορείς. 

Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους κατοίκους της πόλης να έρθουν στο περίπτερο μας. Θεωρούμε ότι η συμμαχία των δύο χωρών βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο, όμως πιστεύουμε ότι υπάρχει χώρος για επιπλέον ανάπτυξη". 

Η Βούλα Πατουλίδου εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε πως η προοπτική ανάπτυξης της πόλης δεν είναι μόνο λόγια, αλλά και πράξεις και έργα. «Ο μετασχηματισμός της πόλης είναι ήδη ορατός», σχολίασε.

«Η ΔΕΘ είναι για την Θεσσαλονίκη το παράθυρο της στον κόσμο», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, συμπληρώνοντας ότι φέτος «στρεφομαστε στην Ανατολή. Μας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με αυτή την χώρα». Παράλληλα μίλησε για την συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο αφιέρωμα στην κυκλική οικονομία. Εξάλλου πρόσθεσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης τιμάει ένα καθοριστικό γεγονός: τα εκατό χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή. Επίσης αναφέρθηκε και στην ανάπλαση της ΔΕΘ σχολιάζοντας ότι η πόλη θα αλλάξει με τα έργα υποδομής που θα γίνουν και γίνονται. Τέλος ευχήθηκε να έχει η Διεθνής Έκθεση μεγάλη επισκεψιμότητα.

 

Μια έκθεση όπως παλιά, αλλά καλύτερη

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ -Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικιδης από την πλευρά του είπε πως «πάμε για μια έκθεση όπως τα παλιά και ίσως και καλύτερη. Η έκθεση θα είναι μάσαλα! Και τα επτά Εμιράτα θα είναι εδώ. Αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε». Σημείωσε ότι αυτή τη χρονιά θα χρησιμοποιηθούν όλα τα περίπτερα, και τα 37 κτίσματα. Πρόσθεσε ότι το περίπτερο της τιμώμενης χώρας είναι υπερπαραγωγή, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι δράσεις για τον πολιτισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Γενικότερα είπε ότι στην 86η ΔΕΘ  ξεχωρίζουν ένας εξομοιωτής πτήσης Ραφαλ και ένας εξομοιωτής F35 (περίπτερο 1).

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα γίνει φεστιβάλ για το ρύζι, συναυλίες, ενώ θα ανακυκλωθούν γόπες.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ κ. Αλέξης Ταξιρλής σχολίασε πως η φετινή έκθεση θυμίζει εποχές από την αρχή του 2000, τονίζοντας ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 250.000. «Η ΔΕΘ είναι το μεγαλύτερο γεγονός των Βαλκανίων» υπογράμμισε.

 

Το πρόγραμμα των συναυλιών 

Το πρόγραμμα των συναυλιών έχει ως εξής:

11/9 Πάολα, Αναστάσιος Ράμμος, Χριστίνα Σάλτη, Based Beast

12/9 Βασίλης Λέκκας

13/9 Γιώργος Μαζωνάκης

14/9 Αδερφοί Τσαχουρίδη

15/9 Γιώργος Νταλάρας

16/9 Δήμος Αναστασιάδης, Kings

17/9 Γιώργος Σαμπανης

18/9 Βασίλης Καρράς, Κατερίνα Λιόλου.

Έναρξη 21.30. Είσοδος δωρεάν με το εισιτήριο της ΔΕΘ.

Χρήσιμα

Η είσοδος είναι 8 ευρώ, 25€ το οικογενειακό ( υπάρχει δυνατότητα για είσοδο σε οικογένειες έως και με 5 μέλη)

Ωράριο λειτουργίας:10.00-22.00 τα Σαββατοκύριακα, 16.00-22.00 τις καθημερινές .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης
«Θα δουλέψουμε μαζί, με κριτήριο τη γνώση και κινητήριο δύναμη την αποφασιστικότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του
Ο Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης
Πάμε Στοίχημα: Μπασακσεχίρ & Combo στο 2.00
Μπορεί οι επιλογές στο κουπόνι πάμε στοίχημα της Πέμπτης (02/02) να είναι περιορισμένες, ωστόσο η δράση παραμένει αμείωτη.
Πάμε Στοίχημα: Μπασακσεχίρ & Combo στο 2.00