Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει χέρια το 25% στους «Μύλους Αλλατίνη» - 1 ευρώ πάνω η προσφορά

Νέα προοπτική για την αξιοποίηση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος

Στο ποσό των 1.508.001 ευρώ ήτοι 1 ευρώ παραπάνω σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς κατακυρώθηκε το 25% εξ αδιαιρέτου του μεγάλου βιομηχανικού ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη που βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Στον πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το εν λόγω ποσοστό, το οποίο ανήκε στην υπό εκκαθάριση εταιρεία Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης πέρασε σε νέα χέρια, δίνοντας μια νέα προοπτική για την αξιοποίηση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος με τις χαρακτηριστικές κόκκινες καμινάδες, το οποίο επί δεκαετίες βυθίζεται στην εγκατάλειψη και την παρακμή καθώς οι όποιες προσπάθειες είχαν γίνει κατά το παρελθόν για την αξιοποίησή του, έπεσαν στο κενό. Το επόμενο στοίχημα θα παιχθεί στις 16 Νοεμβρίου, όπου έχει δρομολογηθεί να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το εναπομείναν 50% εξ αδιαιρέτου των πρώην εγκαταστάσεων της αλευροβιομηχανίας Αλλατίνη στην Θεσσαλονίκη με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 3.204.500 ευρώ.

Ο όμιλος Φάις

Θυμίζομε ότι η πρώτη ελπίδα για να ξαναζωντανέψουν οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις φάνηκε πριν περίπου ένα χρόνο όταν κυκλοφόρησε η είδηση της απόκτησης του 25% του διατηρητέου συγκροτήματος από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει εταιρεία, η οποία συνδέεται με τον όμιλο Φάις, ο οποίος έχει προχωρήσει σε σημαντικές τοποθετήσεις στην συμπρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια με εφαλτήριο την επένδυση στο εκπτωτικό κέντρο One Salonica πριν από 8 έτη για να ακολουθήσει στη συνέχεια η απόκτηση του 55% της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο, η οποία αποκαθίσταται και αναμορφώνεται από την Στοά Μοδιάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ποσοστό αποκτήθηκε από την Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία είχε τεθεί εκκαθαριστής της εταιρείας Θεμελιοδομή. Όμως, όσο το υπόλοιπο 75% παραμένει εγκλωβισμένο, η συγκεκριμένη κίνηση δεν αρκεί για να εκκινήσει η διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να "ξαναζωντανέψουν" οι Μύλοι Αλλατίνη.

Το σχέδιο Πολιτεία Αλλατίνη που ναυάγησε

Τελευταία φορά που υπήρξε κάποια προσπάθεια για να αξιοποιηθεί το μεγάλο αυτό ακίνητο, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί από το 1980, ήταν το 2003, ρινιά κατά την οποία είχε παρουσιαστεί ένα φιλόδοξο πλάνο με την ονομασία Πολιτεία Αλλατίνη, το οποίο θα αναπτυσσόταν με συνεταίρους την Αλλατίνη, τη Θεμελιοδομή, τις Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης και την Ωμέγα Τράπεζα και είχε σαν στόχο την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων μέσα από την υλοποίηση ενός οικιστικού project με καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Το όλο εγχείρημα, με προϋπολογισμό της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ, περιλάμβανε την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων αλλά και την ανέγερση νέων κατοικιών με κάλυψη που δεν θα υπερέβαινε το 36%, ώστε να δημιουργηθούν και χώροι πρασίνου ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλεπόταν ότι θα είχε ολοκληρωθεί μέσα στο 2007.

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο Πολιτεία Αλλατίνη, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ πράξη καθώς προσέκρουσε στους συντελεστές δόμησης, οι οποίοι δεν επέτρεπαν την κατασκευή επιπλέον κτιρίων αλλά και στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι οφειλές και οι προσημειώσεις οδήγησαν το διατηρητέο συγκρότημα στα χέρια των τραπεζών ενώ συνέχισε να βουλιάζει στη φθορά του χρόνου.

Τι περιλαμβάνει το ακίνητο

Να σημειωθεί ότι το σύνολο του ακινήτου αποτελείται από μια έκταση συνολικής επιφάνειας 27.752,77τ.μ., από την οποία ρυμοτομούνται τρία τμήματα επιφάνειας 160,94τ.μ., 1.562,48τ.μ. και 19,31τ.μ. αντίστοιχα.

Στο εν λόγω οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Γεωργίου Παπανδρέου 42-46 & Αποδήμου Ελληνισμού στη συνοικία Ντεπώ της περιοχής Ποσειδώνιο στην Θεσσαλονίκη, έχουν ανεγερθεί κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος Μύλοι Αλλατίνη, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Το συγκρότημα περιλάμβανε αρχικά 35 κτίσματα (διατηρητέα και μη) συνολικής επιφάνειας 18.291,52τ.μ., εκ των οποίων μη διατηρητέα κτίρια συνολικής επιφάνειας 3.747,98τ.μ. κατεδαφίστηκαν το 2003.

Τα υφιστάμενα κτίσματα έχουν συνολική επιφάνεια 14.543,54τ.μ., εκ των οποίων τα 1.121,74τ.μ. αφορούν σε υπόγεια/ημιυπόγεια, τα 987,02τ.μ. αφορούν σε μη διατηρητέα κτίρια που δύναται να κατεδαφιστούν και τα 12.434,78τ.μ. αφορούν σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα είτε πλήρως είτε μόνο κατά το κέλυφός τους.

Να σημειωθεί ότι με ΦΕΚ του 1991, του 1992 και του 2001, το υπουργείο πολιτισμού χαρακτήρισε το μεγαλύτερο τμήμα των κτισμάτων ως  ιστορικό διατηρητέο μνημείο ενώ όπως σημειώνεται στην έκθεση εκτίμησης, στη σημερινή κατάστασή του το ακίνητο παραμένει πολεοδομικά αρρύθμιστος χώρος και για οποιαδήποτε ενέργεια αξιοποίησης απαιτείται έγκριση από το υπουργείο και καθορισμός του συντελεστή δόμησης, που θα δοθεί με Προεδρικό Διάταγμα με βάση την κείμενη νομοθεσία, ως προς τη μορφή αποκατάστασης και το σκοπό της χρήσης.

Παράλληλα, με απόφαση που εξέδωσε το 2010 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ακυρωθεί ο συντελεστής δόμησης 4,2 που είχε καθοριστεί παλαιότερα. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλης έκτασης ακίνητο, για το οποίο οι ενδεχόμενοι αγοραστές θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να του δώσουν και πάλι ζωή.

Πηγή: capital.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί