Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης υπό συγκεκριμένα κριτήρια, προκειμένου να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση. «Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Πάντως, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε γραπτή του δήλωση η οποία δόθηκε σε δημοσιότητα, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα, στη λιτή του δήλωση, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, η πρώτη κατοικία αυτού που έχει βρεθεί σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, είναι και θα είναι απολύτως προστατευμένη.
» Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πολύ λίγοι επιτήδειοι, που χωρίς να έχουν πραγματική αδυναμία, κρύβονται πίσω από αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας. Το ζήτημα τώρα δεν είναι οι πλειστηριασμοί, είναι άλλο: να λειτουργήσει ξανά η στεγαστική πίστη προς όφελος όλης της οικονομίας».
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, όπως και το θέμα των πλειστηριασμών.
Λιγότερα από 10.000 ακίνητα στην πρώτη φάση
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη φάση της μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2014, θα αφορά κυρίως επιχειρηματίες, εμπόρους και συνολικά λιγότερα από 10.000 ακίνητα. Την Τετάρτη, μετά τη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επικρατείας, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε στο «Βήμα» ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ή τρία ακίνητα και 300.000 ευρώ καταθέσεις και να μην επιτρέπεται πλειστηριασμός κατοικίας ή δήμευση καταθέσεων». Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το όλο θέμα αφορά σε αυτή τη φάση «κυρίως επιχειρηματίες και εμπόρους» και λιγότερα από 10.000 ακίνητα. «Δεν πρόκειται να θιγούν οι δανειολήπτες που έχουν α' κατοικία και χαμηλά εισοδήματα» τόνισε ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί η εξαίρεση όλων των ανέργων και των ατόμων με αναπηρία.
Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει να κάνει με σπίτια αξίας κάτω των 160.000 ευρώ ή και χαμηλότερα και όχι από 200.000 ευρώ και κάτω όπως είχε διαρρεύσει αρχικά.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι οι τράπεζες φέρονται σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα να είναι αντίθετες σε μια ενδεχόμενη γενικευμένη άρση της απαγόρευσης, φοβούμενες ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αγορά ακινήτων και συνεπώς και ο τραπεζικός κλάδος. Μάλιστα, ο γγ της ΕΕΤ Χρ. Γκόρτσος είχε τονίσει από τις αρχές Ιουνίου, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν θέτει ζήτημα πλειστηριασμών προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως είχε πει, «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».
ΑΔΕΔΥ: Το ποτήρι ξεχείλισε
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ η οποία δηλώνει αντίθετη στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών, χαρακτηρίζοντας «προκλητική κοροϊδία» τα περί θέσπισης κοινωνικών κριτηρίων για την άρση της απαγόρευσης. Σε σχετική ανακοίνωση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προετοιμάζει ρυθμίσεις για κατάσχεση ακόμη και της πρώτης κατοικίας, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων». Παράλληλα εκτιμά ότι «αποκρύπτουν, όμως, το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι - με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών- για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων», «εξαιτίας της οποίας αδυνατούν χιλιάδες άνθρωποι να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες ζωής και ακόμη δε περισσότερο δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον τα δάνεια της βασικής τους κατοικίας».
Η ΑΔΕΔΥ προσθέτει ότι «μέσα σε αυτή τη δραματική πραγματικότητα μεθοδεύουν τρόπους για να πετάξουν έξω από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους», ενώ «τα κοινωνικά κριτήρια, τα οποία επικαλούνται, είναι μία προκλητική κοροϊδία, ιδιαίτερα στη χώρα μας που η πλειοψηφία της κοινωνίας, αντιμετωπίζει, σε μεγάλο βαθμό, ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης».
Τα στεγαστικά δάνεια δεν αποπληρώνονται όχι διότι δεν θέλουν οι δανειολήπτες αλλά διότι δεν μπορούν, τονίζει η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και δηλώνει «καθαρά και σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει, μετά τη λεηλασία του εισοδήματος μας, τη διάλυση των υπηρεσιών, τις απολύσεις εργαζομένων και τις κατασχέσεις των σπιτιών μας». «Το ποτήρι ξεχείλισε», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Οργισμένες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αντιμετωπίζουν με καχυποψία τις δηλώσεις για κριτήρια προστασίας όσων δεν μπορούν να καλύψουν τα στεγαστικά τους δάνεια.
• ΣΥΡΙΖΑ: Απλώς αγοράζουν χρόνο
«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι φαινομενικά ανακρούουν πρύμνα μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Στην πραγματικότητα, αγοράζουν χρόνο για να σχεδιάσουν τη σταδιακή τους απελευθέρωση, ενώ υλοποιούν με τυφλή και απόλυτη εμμονή την εγκληματική πολιτική που οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στην ανεργία και την απόγνωση και τα νοικοκυριά στην αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών τους υποχρεώσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι: «Η αυτονόητη συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν είναι αρκετή. Είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από πολιτικές στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με μερική ή ολική διαγραφή των δανειακών τους υποχρεώσεων, στη λογική της προστασίας των ασθενέστερων και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως έχει περιγραφεί στη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ».
• ΔΗΜΑΡ: Πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια
«Στην περίοδο της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική επιλογή της Πολιτείας» τονίζει καταρχάς η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει «η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξαιρεθούν από την άρση των πλειστηριασμών μόνο οι επιτήδειοι, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν, εάν δεν συνοδεύεται από πολύ αυστηρά κριτήρια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να συμπαρασύρει στρώματα της κοινωνίας που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν».
• ΑΝΕΛ: Διαδικασίες fast track
«Ενώ το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου υποσχέθηκε φρένο στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τελικά πατάει γκάζι και με διαδικασίες fast track ανάβει πράσινο φως στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού, ο οποίος δεν πρόκειται πλέον να δεχθεί παθητικά τη μνημονιακή του μοίρα» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
• ΚΚΕ: Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού
«Οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά - Βενιζέλου, ότι θα προστατευτούν οι φτωχοί και οι αδύναμοι, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψουν ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να βγουν στο σφυρί τα σπίτια λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν, εξαιτίας της ανεργίας και της ανέχειας, να αποπληρώσουν τα δάνεια στις τράπεζες. Οι διαβεβαιώσεις τους έχουν τόση αξία όση είχαν και αντίστοιχες προηγούμενες, όπως για το χαράτσι στη ΔΕΗ», αναφέρει με σχόλιό του, το ΚΚΕ και προσθέτει: «Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να προστατευθούν τα λαϊκά σπίτια». Καταλήγοντας, το ΚΚΕ σημειώνει ότι «η οργανωμένη λαϊκή δράση, μέσα από τα ταξικά σωματεία και τις λαϊκές επιτροπές, μπορεί να εμποδίσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς και να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών που περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη βουλή το ΚΚΕ».