Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευκαιρία η 86η ΔΕΘ για ανάπτυξη ελληνο-αραβικών συνεργασιών

Σε ποιους τομείς επικεντρώνουν τις επενδύσεις τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Την αιχμή του δόρατος στις σχέσεις της ελληνικής και της αραβικής πλευράς θα πρέπει να αποτελέσει το εμπόριο, αντανακλώντας την ισχύ των πολιτικών σχέσεων, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο γενικός γραμματέας του Ελληνο-Αραβικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, Rashad Mabger. Μάλιστα, κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να δουν με θετικό βλέμμα την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες, ενώ αναφερόμενος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε την τοποθεσία του στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου ως «ιδιαίτερης σημασίας» και εξέφρασε την ελπίδα η πόλη να αξιοποιήσει την παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην 86η ΔΕΘ, αλλά και γενικότερα το πλαίσιο της ελληνοαραβικής συνεργασίας.

Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum, σε πάνελ που συνδιοργάνωσαν το Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης και η ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης, Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε πως «η μεγάλη επιτυχία της 86ης ΔΕΘ είναι πως κατάφερε να φέρει πιο κοντά τους Έλληνες με τους Εμιρατιανούς, όχι μόνο επιχειρηματικά, αλλά και μέσω της κουλτούρας και του πολιτισμού». Υπογράμμισε δε πως πρώτη φορά η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ είναι αραβική και μάλιστα οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτό. «Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως βλέπει ότι υπάρχει θέληση των επιχειρήσεων των ΗΑΕ να συνεργαστούν με τις ελληνικές και το αντίστροφο, καθώς περισσότερα από 400 επιχειρηματικά ραντεβού έχουν γίνει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

Την εκτίμησή του πως η 86η ΔΕΘ θα δώσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την ευκαιρία για συνεργασίες σε κάποιους από τους τομείς όπου επικεντρώνει τις επενδύσεις της η χώρα, μεταξύ των οποίων τα τρόφιμα, ο τουρισμός και το real estate, διατύπωσε ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην Ελλάδα, Sulaiman Hamed Salem Al Mazrouei. Εξέφρασε δε τη μεγάλη του χαρά για τη συμμετοχή στο Thessaloniki Helexpo Forum, που αντανακλά, όπως είπε, την ισχύ των στρατηγικών σχέσεων που συνδέουν τόσο τους λαούς των δύο χωρών όσο και τις κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδος και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των κυβερνήσεων είναι ένα γενικό πλαίσιο, η ουσία όμως πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δεσμών.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το όραμα των ΗΑΕ επικεντρώνεται ήδη στα επόμενα 50 χρόνια, ενώ ανέφερε πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία, η πρώτη σε επενδύσεις σε υποδομές και η τέταρτη σε λιμενικές επενδύσεις, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μια αγορά άνω των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί ισχυρό κέντρο εμπορίου, ενώ διαθέτει 10 αεροδρόμια και 1.200 ξενοδοχεία.

Η σημασία της διεθνοποίησης και της ...ευφυίας των λιμένων

Τη σημασία της διεθνοποίησης των λιμένων και εν προκειμένω του λιμανιού Θεσσαλονίκης, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics που είναι το μέλλον, υπογράμμισε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος, στο πλαίσιο του πάνελ με θέμα «Εντοπισμός δυνατοτήτων συνεργασίας σε ναυτιλιακές, λιμενικές βιομηχανίες και διαχείριση περιβαλλοντικών αποβλήτων». Τόνισε δε πως όποιο λιμάνι δεν γίνει smart, δεν έχει μέλλον, ενώ αναφέρθηκε στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα των 180 εκατ.ευρώ της ΟΛΘ ΑΕ, που αφορά στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στην επέκταση της 6ης προβλήτας και σε άλλες δράσεις.

Ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, σημείωσε τέλος πως οι λιμένες που ξέρουμε σήμερα θα έχουν αύριο μια πολύ διαφορετική οπτική, ώστε να υποστηρίξουν τις νέες υπηρεσίες, ενώ εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια πάνω από 4 τρισ.δολ. δραστηριότητας θα γίνεται μέσω της θάλασσας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί απέσυραν καταθέσεις 100 δις δολαρίων σε μια εβδομάδα
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Αρχών, η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ παραμένει θορυβημένη από τος εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα
ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί απέσυραν καταθέσεις 100 δις δολαρίων σε μια εβδομάδα