Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλη συμφωνία: Έρχεται νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Β. Ελλάδα

Από κοινού συμμετοχή των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας σε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες σχετικά με από κοινού συμμετοχή των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ Εμπορίας σε νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ιδιωτικού ενεργειακού ομίλου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο project, η ΔΕΗ βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου στη βόρεια Ελλάδα.

Εάν το σχέδιο υλοποιηθεί, τη νέα μονάδα θα διαχειρίζεται η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ, η ΔΕΗ), αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η νέα μονάδα θα μπορεί επίσης να να λειτουργεί με υδρογόνο. Η ΔΕΠΑ και η Κοπελούζος θα συμμετέχουν επίσης στο έργο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο.

Στρατηγική τοποθεσία

Όπως υπογραμμίζει το αμερικανικό πρακτορείο, η νέα μονάδα θα βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη στη βαλκανική χερσόνησο, τα κράτη της οποίας αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον όσον αφορά την ενεργειακή επάρκεια. «Η νέα μονάδα θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό», σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η θέση της μονάδας κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παρέχει εύκολη πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι ευκαιρίες

Όπως μετέδιδε το πρωί της Πέμπτη ο ΟΤ, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ διεκδικούν μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η κάθε μία για ξεχωριστούς λόγους.

Η πρώτη εταιρεία βλέπει ευκαιρίες μελλοντικά με την περαιτέρω επέκταση της στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η ανάπτυξη διεθνώς όλο και περισσότερων terminals LNG δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, η ανάγκη των γειτονικών της Ελλάδας χωρών στα Βαλκάνια για υποκατάσταση του ρωσικού αερίου ανοίγει το δρόμο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται κυρίως από LNG, το οποίο θα φτάνει όλο και περισσότερο στην εγχώρια αγοράς. Για το σκοπό αυτό άλλωστε ήδη δρομολογούνται σχέδια ανάπτυξης FSRU στη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και τη νότια Ελλάδα.

Επιπλέον, οι μονάδες αερίου που διαθέτει σήμερα η ΔΕΗ κλείνουν μεγάλο χρόνο ζωής και η λειτουργία τους δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις για ευελιξία και υψηλή αποδοτικότητα.

Ο σχεδιασμός

Η ΔΕΗ, ως γνωστόν, έχει συμπεριλάβει στα επενδυτικά της πλάνα τη διάθεση μέρους των εσόδων 1,350 δις. ευρώ που άντλησε από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να τα διαθέσει στη συμβατική παραγωγή.

Από τη μεριά της η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επιδιώκει την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων φυσικού αερίου. Στοχεύει στην είσοδο της στην ηλεκτροπαραγωγή και μεγάλο ατού της είναι οι συμφωνίες που έχει με μεγάλους διεθνείς προμηθευτές αερίου.

Επιπλέον, στα ατού της είναι και η συμμετοχή της με 20% στο FSRU της Αλεξανδρούπολης. Άρα η εταιρεία διαθέτει στις όποιες συνεργασίες της και διευρυμένο χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου

Πηγή: OT

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Ο εισαγγελέας της Ντιζόν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δώσει στον δήμαρχο προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να επισφραγίσει τον γάμο...
Γαλλία: Δήμαρχος αρνήθηκε να παντρέψει Γαλλίδα με Τούρκο - Παρέμβαση Εισαγγελέα
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Ασφάλεια Πατρών και σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη
Πάτρα: Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης - Πέταξε σακούλα με 12.000 ευρώ από το μπαλκόνι
Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023
Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και να εντείνει το...
Γεωργιάδης: Η χώρα μας θα επιτύχει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων και το 2023