Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτο:

Οικονομία

Β. Σόιμπλε: «Περιορισμένο» θα είναι το νέο πακέτο για την Ελλάδα

Β. Σόιμπλε: «Περιορισμένο» θα είναι το νέο πακέτο για την Ελλάδα
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Μπορεί η συζήτηση σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα να αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα την προσεχή άνοιξη (προκειμένου να έχουν γίνει γνωστά τα τελικά αποτελέσματα της χρονιάς σε ό,τι έχει να κάνει με το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα), αλλά ανεπισήμως έχει φουντώσει από την ώρα που ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέμα στις αρχές της εβδομάδας.

Ο κ. Σόιμπλε, επανήλθε και χθες με νέες δηλώσεις που έκανε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα θα είναι «πολύ πιο περιορισμένο» από τα δύο προηγούμενα. Αναλυτικά, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «δώσαμε την προοπτική για περαιτέρω οικονομική βοήθεια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και με την προσδοκία ότι θα έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρότερα ποσά από ότι μέχρι τώρα, μιας και στην Ελλάδα θα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα».

Παράλληλα, αντέκρουσε τις κατηγορίες που τον θέλουν να αποσιωπά τους κινδύνους της στρατηγικής στήριξης του ευρώ πριν τις γερμανικές εκλογές, λέγοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ ότι η σωτηρία του ευρώ θα ήταν δωρεάν». «Γι' αυτό είμαι ευχαριστημένος που το ευρύ κοινό έχει πλέον καταλάβει καλά αυτό που λέω και ξαναλέω από το 2012: την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εξετάσουμε νέα μέτρα για την Ελλάδα», σημείωσε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών από ελληνικής πλευράς, ενώ σε ερώτηση αν είναι σε θέση να εγγυηθεί τα λεγόμενά του, είπε: «Αν θέλετε κάτι τέτοιο: ναι». Ακόμη, υπερασπίστηκε τις δηλώσεις που έκανε περί τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, σημειώνοντας πως «απλά υπενθύμισα ότι στα μέσα του 2014 καλούμαστε να λάβουμε μια απόφαση, η οποία σχετίζεται με την εκπνοή του δεύτερου πακέτου στήριξης και όχι με τις γερμανικές εκλογές». Πάντως, για άλλη μια φορά, ο κ. Σόιμπλε απέκλεισε ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, διότι κατά την άποψή του «θα καλλιεργούσε κλίμα ανησυχίας και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης».

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, το θέμα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για «υποταγή» στη Γερμανία, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι έχει αποτύχει πλήρως το μνημόνιο. Αναλυτικά: 

• ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης δήλωσε πως «όλες οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού πως πλησιάζουμε στην έξοδο από το βαθύ τούνελ της ύφεσης ηχούν ως ανέκδοτο. Η στρατηγική των απανωτών πακέτων 'βοήθειας' που ισοπεδώνουν την κοινωνία, διαλύουν την οικονομία και δεν επιτυγχάνουν ούτε τους διακηρυγμένους στόχους τους, παραμένει η σταθερή ταξική επιλογή των δανειστών και των εγχώριων εκπροσώπων τους. Αυτή η πολιτική που σπρώχνει καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενους, νέους και νέες, μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους στην κοινωνική χωματερή αποδίδει όπως φαίνεται δεκάδες δισεκατομμύρια για τις τράπεζες των δανειστών μας. Κορυφαίο παράδειγμα η αποπληρωμή του τελευταίου ομολόγου που κατείχε η ΕΚΤ στο ακέραιο αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ είχε αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά μόνο 500 χιλιάδες ευρώ. Με δύο λόγια, κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας μας σε όλο της το μεγαλείο.

» Την ίδια στιγμή, η τελευταία είδηση από τις Βρυξέλλες ότι θα μετατραπούν σε δάνεια οι κοινοτικοί πόροι των διαρθρωτικών ταμείων ισοδυναμεί με την πλήρη αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας. Για όλα αυτά, βεβαίως, δεν ακούσαμε τίποτα από τον κρυπτόμενο πρωθυπουργό και τους υπουργούς του στις τελευταίες συναντήσεις που είχαν με τον κ. Άσμουσεν. Όπως, επίσης, δεν βρέθηκε ούτε μια λέξη από την ελληνική πλευρά για να σχολιαστεί η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, όπου για δεύτερη φορά ομολογεί τις δικές του ευθύνες στην εκπόνηση ενός προγράμματος σκληρής λιτότητας, όπως αυτό της Ελλάδας». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, τέλος, ότι «η υποταγή, η αφωνία και οι άσφαιρες επικοινωνιακές επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ είναι ό,τι έχει απομείνει στην κυβέρνηση. Τα διλήμματα πλέον είναι σαφή: μνημόνιο ή δημοκρατία, μνημόνιο ή κοινωνική δικαιοσύνη, μνημόνιο ή μια νέα πορεία για την Ευρώπη και τους λαούς της».

• ΑΝ.ΕΛ.: «Απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής του μνημονίου»

«Μέγιστη απόδειξη της αποτυχίας της συνταγής του μνημονίου» χαρακτηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «το επαπειλούμενο τρίτο δανειοδοτικό πακέτο, με σπόνσορα τον Σόιμπλε». Ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Νότης Μαριάς, σε δήλωσή του, τόνισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την έκθεσή του «νίπτει τας χείρας του» παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ έχουν ήδη αποδειχθεί και συνομολογηθεί, τόσο από το ίδιο το Ταμείο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τεράστιες ευθύνες τους για τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, τις στρατιές των ανέργων και τις νέες στρατιές αστέγων, που θα δημιουργηθούν, μετά το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

• ΔΗΜΑΡ: Το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει ότι: «Η συζήτηση ενόψει των Γερμανικών εκλογών, αλλά και η νέα έκθεση του ΔΝΤ αναδεικνύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα, αν δεν υποστεί ουσιαστικές αλλαγές, δεν θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Είναι απαραίτητο το χρέος να αναδιαρθρωθεί και να μειωθεί, η δημοσιονομική προσαρμογή να συνδεθεί με την ανάπτυξη, η αγορά να τροφοδοτηθεί με την απαιτούμενη ρευστότητα, η οικονομία να ενισχυθεί με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στοχευμένο σε κλάδους που η χώρα έχει ή μπορεί να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Μ. Γλέζος: Υπουργός Οικονομικών είναι ο Σόιμπλε, όχι ο Γ. Στουρνάρας

«H προεκλογική εκστρατεία στην Γερμανία αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά, κάτι που είναι γνωστό στη Ελλάδα, ότι υπουργός Οικονομικών είναι ο Β. Σόιμπλε και όχι ο Γιάννης Στουρνάρας» δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.

«Πώς το αποδέχεται αυτό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και περιπαίζει μ' αυτόν τον τρόπο τον ορισμένο απ' αυτόν υπουργό Οικονομικών. Ποιος κοροϊδεύει ποιον;» διερωτάται ο κ. Γλέζος.

Διεθνείς διαρροές για 50ετή επιμήκυνση του δανείου προς την Ελλάδα

«Μια πολύ καλή επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η επιμήκυνση κατά 50 έτη της αποπληρωμής των δανείων με ελάχιστο επιτόκιο», αναφέρει το πρακτορείο Reuters, συγκλίνοντας με την άποψη που διατύπωσε χθες το πρωί ο γνωστός οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης. Όπως μάλιστα σημείωσε ο Έλληνας καθηγητής, είναι αδύνατον να προκύψει άλλη λύση, καθώς δεν είναι εφικτό ούτε να δοθεί νέο δάνειο, λόγω Γερμανίας κυρίως, αλλά και ούτε να βρεθούν 24 δισ. για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών κατά τη διετία 2014-16 μόνο για την αποπληρωμή των δόσεων.

«Η ανάγκη για ένα νέο πακέτο διάσωσης προετοιμάζει το έδαφος για νέα ολονύχτια δράματα και διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα πυροδοτήσει μια νέα αναζωπύρωση της κρίσης χρέους, ικανή να απειλήσει εκ νέου με διάσπαση το ευρώ όπως έγινε κατά το παρελθόν», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, μια τέτοια επιλογή, αποτελεί τεστ για τη Γερμανία, για την οποία το κούρεμα χρέους αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα τάσσεται και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι. «Θεωρώ ότι μια τέτοια λύση, στην οποία αναφέρθηκε ο Όλι Ρεν, θα ήταν δίκαιη και αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, μια χώρα η οποία στο παρελθόν έσφαλε, αλλά την τελευταία περίοδο κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ταγιάνι μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Κέρδη 8 δισ. ευρώ απέφερε η οικονομική κρίση στο Βέλγιο

Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Απογοητευμένος ο επιχειρηματικός κόσμος από την οικονομική πολιτική