Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φόβοι για νέα αύξηση στις τιμές του καφέ

paketo-kafes

Προς χαμηλό όλων των εποχών τα αποθέματα καφέ

Προς αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών οδεύουν τα αποθέματα καφέ στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Silas Brasileiro, πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Καφέ, μέχρι τον Μάρτιο τα αποθέματα στη χώρα μπορεί να έχουν μειωθεί σε μόλις 7 εκατ. σάκους, την ώρα που -όπως λένε οι αναλυτές – ένα πιο «άνετο» επίπεδο βρίσκεται ανάμεσα στις 9 και 12 εκατ. σάκους βάρους 60 κιλών.

Τα προβλήματα προσφοράς στη Βραζιλία αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια έλλειψη καφέ, γεγονός που ενδέχεται να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, με φόντο τον επίμονο πληθωρισμό τροφίμων.

Τα αποθέματα Arabica στις λιμενικές αποθήκες που καταγράφει το αμερικανικό χρηματιστήριο ICE Futures βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών hEDGEpoint Global Markets, η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, με την κατανάλωση αυτό το διάστημα να ενισχύεται κατά 1,5%, έπειτα από αύξηση 2% πέρυσι.

Όπως δήλωσε ο Νέλσον Καρβαλχάες, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας εξαγωγέων Cecafe, τα αποθέματα καφέ «είναι τόσο χαμηλά, που ακόμη κι αν του χρόνου έχουμε μια καλή σοδειά, η Βραζιλία ίσως μπορέσει μετά βίας να έχει αρκετή ποσότητα για να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε βροχή».

Τα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα οδήγησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη για τον καφέ arabica να αυξηθούν κατά 11% σε ετήσια βάση και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ακόμη και στην εγχώρια αγορά της Βραζιλίας το κόστος ενός σάκου που παραδίδεται στην κύρια καταναλωτική περιοχή του Σάο Πάολο αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Εταιρείες από τη Starbucks μέχρι την JDE Peet’s NV, που ανήκει στις μεγαλύτερες της Ευρώπης, έχουν αυξήσει τις τιμές τους, προκειμένου να συμβαδίσουν με τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Βραζιλία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βελτίωση στα περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα. Οι καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από το φαινόμενο La Nina αναμένεται να επεκταθούν και τους επόμενους μήνες, προκαλώντας μεγαλύτερη ξηρασία στη Βραζιλία και πάρα πολλές βροχές στην Κολομβία, τον δεύτερο προμηθευτή καφέ στον κόσμο.

Ακόμη, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ενδέχεται να πλήξουν τις σοδειές στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα, ενώ το Βιετνάμ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής robusta, είδε τα αποθέματά του να συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε η αναλύτρια Natalia Gandolphi από τη hEDGEpoint, σύμφωνα με την οποία όλα δείχνουν ότι η αγορά καφέ οδεύει προς ένα δεύτερο συνεχόμενο έτος με ζήτηση υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός μάλλον σπάνιο.

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης: Κεντρική στόχευση με το νέο Δημόσιο, με την αλλαγή των διαδικασιών
«Τα δεδομένα μιλάνε μόνα τους. Το ελληνικό Δημόσιο σε τέσσερα χρόνια τριπλασίασε τις υπηρεσίες του κι έτσι εκατονταπλασίασε την εξυπηρέτηση του...
Πιερρακάκης: Κεντρική στόχευση με το νέο Δημόσιο, με την αλλαγή των διαδικασιών
ΕΕ: Συμφωνία επέκτασης του στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%
Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 19,3% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Ιανουαρίου 2023 ανέφερε η Σουηδή Υπουργός Ενέργειας
ΕΕ: Συμφωνία επέκτασης του στόχου μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%
Μητσοτάκης στο Tik Tok: Ζητώ εντολή για να σαρώσουμε τις παθογένειες του κράτους
Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας ισχυρή εντολή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι...
Μητσοτάκης στο Tik Tok: Ζητώ εντολή για να σαρώσουμε τις παθογένειες του κράτους