Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Θα κρυώνουμε στα μαγαζιά μας», λένε καφέ – μπαρ, εστιατόρια

«Θα κρυώσουμε στα μαγαζιά μας, αν δεν υπάρξει στήριξη στο ενεργειακό κόστος», αναφέρουν επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Την περίοδο διεξαγωγής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην εστίαση περίμεναν για να γεμίσουν κόσμο και ταμεία ώστε να καλυφθούν οι ζημιές και τα αυξημένα κόστη των προηγούμενων μηνών, όμως οι προσδοκίες δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα.

Τελικά, όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων  Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, «τις δύο εβδομάδες της 86ης ΔΕΘ η εστίαση είχε λιγότερη πελατεία κατά 30% σε σχέση με το 2019. Επειδή ήταν υψηλή η τιμή του εισιτηρίου που πλέον έφτανε τα €8, τρία άτομα έπρεπε να πληρώσουμε €24 μόνο για την είσοδο. Αν ήθελαν να τσιμπήσουν και κάτι το κόστος έφτανε τα €40.  Οπότε μετά έκαναν μόνο βόλτες στο κέντρο της πόλης. Δεν ζήσαμε εικόνες της προ κορωνοϊού εποχής στα καταστήματα της εστίασης. Μόνο δούλεψαν λίγο στο κέντρο και ανατολικά προς Περαία και Νέους Επιβάτες κι αυτό κυρίως από τους εκθέτες».

«Θα κρυώνουμε στα μαγαζιά μας…»

Αυτό που κυρίως προβληματίζει είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αλλά και οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα.

«Πέρυσι μας είχαν πει ότι θα επιδοτούνταν το 50% του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Τελικά στα €1000 που έπρεπε να πληρώσουμε, επιδοτήθηκαν μόλις €65-75. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για πολύ μικρό ποσό. Φέτος το χειμώνα αν δεν υπάρξει μια γενναία επιδότηση από το κράτος πολύ φοβάμαι ότι θα κρυώνουμε στα μαγαζιά μας», σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης.

Παράλληλα ανέφερε πως ήδη από 1/9 βλέπουν αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών. Μέχρι στιγμής αυτές δεν έχουν περάσει στους τιμοκαταλόγους. «Εφόσον δεν έρχονται πελάτες, είναι δύσκολο να αυξήσουμε τιμές», πρόσθεσε.

Εξάλλου οι περισσότεροι που θα πάνε πλέον σε εστιατόρια και ταβέρνες θα παραγγείλουν λιγότερα πιάτα ενώ αντίστοιχα όσοι πάνε στα μπαρ θα είναι πιο φειδωλοί στην κατανάλωση ποτών. «Στις ταβέρνες είδαμε ότι δεν θα πάρουν ορεκτικά ενώ στα μπαρ αντίστοιχα θα πάρουν μόνο ένα ποτό. Δεν θα πιούν δεύτερο και τρίτο», σημείωσε ο κ. Επιτροπίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πώληση πάγου και ξηρών καρπών σε καταστήματα εστίασης σημείωσε ότι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Ν. Θεσσαλονίκης επιτρέπεται. Συγκεκριμένα για αναφέρεται: «Επιτρέπεται να πωλούνται στα καταστήματα εστίασης,

-Παγάκια (όλα τα είδη με την προϋπόθεση να αναγράφονται τα γραμμάρια ή τα τεμάχια στον τιμοκατάλογο – Σημ υπάρχει ξηρός πάγος που τα 10 κιλά κοστίζουν €30).

-Ξηρούς καρπούς (συσκευασμένους ή και χύμα με την προϋπόθεση να αναγράφονται τα γραμμάρια στον τιμοκατάλογο).

-Η πώληση ξηρών καρπών σε περαστικούς (λιανική πώληση) θα πρέπει να αναγράφεται στην γνωστοποίηση και να έχει γίνει από τον λογιστή η μεταβολή στην εφορία».

Άγνωστός ο αριθμός των λουκέτων

Εν τω μεταξύ πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα χρέη που συσσωρεύονται αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει. Όμως ο ακριβής αριθμός είναι άγνωστος. «Αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Επιτροπίδης, «γιατί πχ για την έναρξη του επαγγέλματος θα το δηλώσουν στο επιμελητήριο, ενώ αν θέλουν να κλείσουν την επιχείρηση θα πρέπει να προβούν σε διακανονισμό των χρεών. Πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπουν σε αυτή την διαδικασία. Επίσης το καλοκαίρι αρκετά εστιατόρια έκλεισαν γιατί δεν έβρισκαν μάγειρα. Υπήρχε μεγάλη έλλειψη καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης σε τουριστικές περιοχές και ιδιαίτερα στα νησιά, αρκετοί προτίμησαν να μεταβούν σε αυτές, αφήνοντας έτσι κενές θέσεις στην πόλη».

Εν τω μεταξύ σχολίασε ότι υπάρχει υπερπληθώρα μίνι μάρκετ που πωλούν take away καφέ. Αυτό όμως ανέφερε ότι οδηγεί σε μοίρασμα του αγοραστικού κοινού, άρα και του τζίρου, αφήνοντας εν τέλει μικρότερο κέρδος σε όλους.

Καμία αναφορά για στήριξη από το βήμα της ΔΕΘ

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων  Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης εξέφρασε τέλος το παράπονο ότι από το βήμα της ΔΕΘ δεν υπήρξε καμία αναφορά για στήριξη στην εστίαση. «Ακόμη και η μετατροπή προσωπικού από μερική σε πλήρη απασχόληση πχ, είναι δύσκολο να γίνει αν δεν έχουμε τζίρο… Τη δεκαετή οικονομική κρίση διαδέχτηκε η τριετής υγειονομική κρίση και τώρα έχουμε την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία», σχολίασε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ