Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ZeniΘ: Οι 9 απλές συμβουλές για εξοικονομήσετε ενέργεια στο σπίτι

reyma-koyzina

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για βασικές οικιακές συσκευές και την κατανάλωση ρεύματος

Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα των καταναλωτών σχετικά με το κόστος της ενέργειας και την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη δίνει η ZeniΘ μέσα από πρακτικές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας από τους πλέον ειδικούς.

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τους επόμενους μήνες την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο πρωταρχικός στόχος του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα, αποτελεί  αφενός να μειώσουμε τα μηνιαία έξοδα και αφετέρου να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Αλλαγή συνηθειών και νοοτροπίας είναι ο «οδηγός» για τη μείωση στον λογαριασμό ρεύματος. Μικρές αλλαγές χωρίς κόστος ή επεμβάσεις στο σπίτι, μπορεί φέτος να κάνει τη διαφορά και να οδηγήσει σε μικρότερες καταναλώσεις σε πολλά νοικοκυριά.

Οι συμβουλές της ZeniΘ

Πριν την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει να έχετε μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού σας, ώστε να επιλέξετε συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών. Να προτιμάτε πάντα ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλ. να είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής. Προτιμάμε συσκευές με μειωμένη απόδοση ενέργειας οι οποίες σηματοδοτούνται με Α, Α+ και Α++, Α+++.

  1. Αντικαθιστούμε τις συμβατικές λάμπες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED. Οι οικονομικές λάμπες και προβολείς LED, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για σωστό και πολύ οικονομικό φωτισμό. Το 20% του ρεύματος που καταναλώνει ετησίως ένα νοικοκυριό, οφείλεται στον φωτισμό (σε μία επιχείρηση το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο). Με τους λαμπτήρες LED, επιτυγχάνετε μείωση στο ρεύμα για φωτισμό έως 87%.
  2. Η ηλεκτρική κουζίνα αποτελεί τη συσκευή με την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό. Προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας που παίρνει το μισό χρόνο συγκριτικά με την παραδοσιακή κατσαρόλα και οδηγεί σε εξοικονόμηση έως και 60%.
  3. Ρυθμίστε το ψυγείο στους 1 - 4 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18 προκειμένου να πετύχετε εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 15%. Γενικότερα, ακόμα και η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό, οδηγεί στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά περίπου 5%.
  4. Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα. Να γίνεται τακτικός καθαρισμός του φίλτρου και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης. Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει. Με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση και την εφαρμογή αυτών των συμβουλών μπορεί να φτάσουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%.
  5. Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα. Για κάθε βαθμό αύξησης του θερμοστάτη καταναλώνεται 7% περισσότερη ενέργειας.
  6. Διατηρήστε ελεύθερη τη ροή της θερμότητας στον χώρο μην καλύπτετε τα θερμαντικά σώματα με ρούχα και τοποθετήστε σε απόσταση 15-20 εκατ. άλλα αντικείμενα και έπιπλα.
  7. Ενα κρίσιμο σημείο είναι η επιλογή της θερμοκρασίας πλύσης στο πλυντήριο ρούχων στο οποίο αντιστοιχεί περί του 12% της συνολικής κατανάλωσης ενός σπιτιού. Έτσι με την επιλογή της πλύσης στους 40ºC μπορεί να εξοικονομηθεί έως και 15% του κόστους θέρμανσης του νερού.
  8. Μη ξεχνάτε ανοιχτό το θερμοσίφωνα. Μόνο αυτή η συσκευή είναι υπεύθυνη για το 20% της κατανάλωσης του σπιτιού σας.  Μειώστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα στους 55 °C για εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση του νερού.
  9. Η χρήση συστημάτων ηλιοπροστασίας – σκίασης (τέντες, πέργκολες, κουρτίνες, περσίδες, δένδρα και φυτά), καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας και τη σωστή ένταξη του κτηρίου στο περιβάλλον. Η μεγιστοποίηση των κερδών θερμότητας από τον ήλιο κατά τους χειμερινούς μήνες και η ελαχιστοποίηση κατά τους θερινούς είναι το ζητούμενο.

Η ZeniΘ

Η ZeniΘ είναι ο πρωτοπόρος της ελληνικής αγοράς ενέργειας, ο 1ος πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα με μεμονωμένα και συνδυαστικά προϊόντα σε φυσικό αέριο και σε ρεύμα, η εταιρεία που εισήγαγε την έννοια της καινοτομίας στα ενεργειακά προϊόντα και στις -ενεργειακές και μη- υπηρεσίες.

Πηγή: ot

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ