Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Tηλεργασία: Διαμάχη στις επιχειρήσεις - Θέλουν να συνεχιστεί οι εργαζόμενοι

Το 87% των υπαλλήλων νιώθει ότι είναι παραγωγικό, οι εργοδότες τους διαφωνούν

Πόσο παραγωγικοί είναι οι εργαζόμενοι, ενόσω εκτελούν τα καθήκοντά τους, δουλεύοντας από το σπίτι; Οι ίδιοι πιστεύουν πολύ, όμως οι προϊστάμενοί τους έχουν μάλλον αντίθετη άποψη.

Ερευνα του ηλεκτρονικού κολοσσού της Microsoft, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένων από 11 συναπτές χώρες, φέρνει στο φως τις προκλήσεις και τα προβλήματα της τηλεργασίας, η οποία καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλέον, καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες καλούν τους εργαζομένους τους να επιστρέψουν, όπως και στο παρελθόν, στα γραφεία, εκείνοι φαίνεται πως είναι όντως απρόθυμοι, με αποτέλεσμα οι εντάσεις στους χώρους εργασίας να αυξάνονται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Microsoft, ενώ το 87% των εργαζομένων νιώθει ότι δουλεύει εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά από το σπίτι, το 80% των προϊσταμένων διαφωνεί.

Πρόκειται για μία διαφωνία η οποία πρέπει να επιλυθεί, καθώς οι χώροι εργασίας πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από την πανδημία, όπως είπε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. «Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη λεγόμενη «παράνοια παραγωγικότητας», επειδή όλα τα δεδομένα που έχουμε, δείχνουν ότι πάνω από το 80% των ανθρώπων αισθάνονται πολύ παραγωγικοί, εκτός από τους διευθυντές τους, που πιστεύουν ότι δεν είναι παραγωγικοί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πραγματική αποσύνδεση με ό,τι αφορά τις προσδοκίες και το πώς αισθάνονται». Σύμφωνα με τον Ναντέλα, αλλά και τον Ράιαν Ροσλάνσκι, επικεφαλής του δικτύου επαγγελματικών του LinkedIn, που επίσης ανήκει στη Microsoft, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν ίσως τη μεγαλύτερη αλλαγή στα εργασιακά πρότυπα που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Ο αριθμός των θέσεων αποκλειστικής τηλεργασίας που «ανέβηκαν» στο LinkedIn αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά σύμφωνα με τον Ροσλάνσκι, τα στοιχεία δείχνουν πως η προσφορά τέτοιων θέσεων έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της. Από τα 14-15 εκατ. θέσεις εργασίας που βρίσκονται συνήθως στο LinkedIn, περίπου το 2% ήταν για εξ αποστάσεως εργασία πριν από την πανδημία. Πριν από μερικούς μήνες το ποσοστό ήταν 20% και έκτοτε έχει μειωθεί στο 15%. Οι εργαζόμενοι της Microsoft μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι έως και το 50% του χρόνου τους, αλλά για να αυξήσουν την τηλεργασία πρέπει να πάρουν έγκριση ή να γυρίσουν σε μερική απασχόληση. Αλλες εταιρείες δυσκολεύονται να επιβάλουν νέες εργασιακές συνθήκες. Η Apple συνάντησε αντιστάσεις, όταν κάλεσε τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο, ενώ ο επικεφαλής της Tesla, Ελον Μασκ, απαίτησε από τους υπαλλήλους του να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα στο γραφείο, στέλνοντας το μήνυμα: «Εάν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».

O διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, δεν καταφέρνει να επαναφέρει τους εργαζομένους του στο γραφείο, παρότι, όπως έχει πει, είναι διατεθειμένος ακόμη και να παρακαλέσει γονατιστός. «Απέτυχα, παρ’ όλες τις προσπάθειές μου, να επαναφέρω τους ανθρώπους μας στη δουλειά. Τους έχω παρακαλέσει. Είπα ότι θα γονατίσω. Θα κάνω πουσάπ. Ο,τι θέλετε. Γυρίστε πίσω», έλεγε το καλοκαίρι σε φόρουμ των New York Times.

Πολλές εταιρείες, τέλος, στην προσπάθειά τους να πείσουν τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, έπειτα από δύο και πλέον χρόνια τηλεργασίας, προσφέρουν περισσότερα κίνητρα, όπως δωρεάν γεύματα και διάφορες άλλες διευκολύνσεις στους χώρους εργασίας τους.

Πηγή: kathimerini

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία: Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν μέσα στην Αγιά Σοφιά (VIDEO)
Άυριο, 29η Μαΐου, επέτειο της Άλωσης, έχει προγραμματιστεί από το εκλογικό επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν η μετάβασή του στην Αγία Σοφία, προκειμένου...
Τουρκία: Οπαδοί του Ερντογάν πανηγυρίζουν μέσα στην Αγιά Σοφιά (VIDEO)