Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κλειστά μαγαζιά 2 ώρες πιο νωρίς για 3 μέρες – Ποιοι θα το τηρήσουν

Πρόταση για νέο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έκανε ο ΕΣΘ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας - Τι απαντά ο πρόεδρος του ΕΣΘ στο TyposThes για την τήρηση του μέτρου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πιο νωρίς θα κλείνουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη εβδομάδα για εξοικονόμηση ενέργειας. Την πρόταση για το νέο μειωμένο ωράριο λειτουργίας έφερε χθες στη δημοσιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες.

Εξάλλου ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης των καταστημάτων, ήταν πρόταση που συζητήθηκε και με την Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο του Intergoup “Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development κα Μαρία Σπυράκη, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Repower EU – Μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 86η Δ.Ε.Θ.

Κληθείς να σχολιάσει την νέα πρόταση που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 10 Οκτωβρίου 2022 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε ότι «προέκυψε λόγω του παγκόσμιου προβλήματος της ενέργειας και στόχο έχει να μειωθεί η κατανάλωση της κατά 15%, όπως έχει προτείνει και η ελληνική κυβέρνηση. Έχουμε ενημερώσει σχετικώς τα μέλη μας και ευελπιστούμε ότι θα εφαρμόσουν το νέο ωράριο».

Λιγότερο κατά 6 ώρες το ωράριο

Ο ίδιος πρόσθεσε πως πρακτικά μειώνεται το ωράριο κατά 6 ώρες. Επηρεάζονται οι βραδινές ώρες που ειδικά στους χειμερινούς μήνες υπάρχει ανάγκη για φωτισμό. «Το χειμώνα νυχτώνει στις 5-6 το απόγευμα. Οπότε αν κλείνουν τα καταστήματα στις 7 αντί στις 9 που κλείνουν τώρα, θα γλιτώσουμε κάποιες ώρες που θα έπρεπε να έχουμε ανοιχτά τα φώτα», σημείωσε. Σε ερώτησή μας για το αν θα επηρεαστεί ο μισθός των εργαζομένων ανέφερε ότι θα επηρεαστούν μόνο οι ώρες από το ρεπό τους. «Από τις 51 ώρες που είναι το ωράριο εμείς προτείνουμε να πέσει στις 45 ώρες. Και αντί για 11 ώρες ρεπό θα υπάρχει ρεπό 5 ώρες την εβδομάδα», τόνισε.

Φόβος για τις πολυεθνικές

Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο πως οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα ακολουθήσουν το νέο ωράριο, παρά την σύσταση από το κράτος για μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Και όλο αυτό εξήγησε πως θα έχει επιπτώσεις στην πελατεία και στον τζίρο των μικρών καταστημάτων του λιανεμπορίου.

Σχετικά με την κίνηση στα καταστήματα της Αγοράς σημείωσε πως «η κατάσταση είναι τραγική» , συμπληρώνοντας ότι «αυτό είναι λογικό όταν ο πελάτης δεν έχει χρήματα. Έτσι δεν δουλεύει και η Αγορά. Όποιες κινήσεις κάνουμε τις κάνουμε για να σώσουμε εαυτούς και αλλήλους. Για να σωθούμε από αυτή την καταιγίδα...».

Ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει η κυβέρνηση να λάβει οριζόντια μέτρα κατά της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας. «Η άνοδος στις τιμές στα σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα δεν ξεκίνησε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Είχε αρχίσει από τον Αύγουστο του 2020. Ήταν αναμενόμενο ότι θα ανεβεί ο πληθωρισμός. Δεν το είχε αντιληφθεί κανείς τότε; Και γιατί άραγε ανεβαίνουν οι τιμές σε κάποια προϊόντα και όχι σε άλλα όπως πχ σε ρούχα ή σε παπούτσια; Μετά σκεφτείτε ότι αν πχ ληφθούν μέτρα για τον επιχειρηματία για τους λογαριασμούς ενέργειας και την ίδια ώρα ο πελάτης δεν έχει καθόλου χρήματα πώς θα κινηθεί άραγε η Αγορά;», διερωτήθηκε.

Τέλος σχολίασε ότι αν τηρηθεί το νέο μειωμένο ωράριο θα ωφεληθούν και το κράτος, αλλά και οι επιχειρήσεις που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ενέργειας.

Πώς θα είναι το νέο ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα  10 Οκτωβρίου 2022:

ΔΕΥΤΕΡΑ 10:00 έως 16:00

ΤΡΙΤΗ 10:00 έως 19:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 10:00 έως 16:00

ΠΕΜΠΤΗ 10:00 έως 19:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00 έως 19:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00 έως 16:00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ