Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Καταφύγιο» στις χρυσές λίρες ψάχνουν οι Έλληνες

Τι «μαρτυρούν» τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες το γ’ τρίμηνο του 2022 – Ποιο είναι το κέρδος, αλλά και το κόστος, των συναλλαγών

Αυξημένο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για την αγορά χρυσών λιρών καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2022, με τις ρευστοποιήσεις για το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πτώση, αν και παραδοσιακά βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο – Σεπτέμβρη πωλήθηκαν σε ιδιώτες 2.709 τεμάχια έναντι 2.420 το αμέσως προηγούμενο διάστημα (αύξηση πέριξ του 12%), με τις αγορές να αφορούν σε 11.055 τεμάχια έναντι 14.506 το β’ τρίμηνο (μείωση 31,22%). Συνολικά στο 9μηνο οι Έλληνες αγόρασαν 8.687 και ρευστοποίησαν 43.141 χρυσές λίρες!

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο χρυσός ανέκαθεν αποτελούσε «καταφύγιο» σε περιόδους μεγάλων αναταράξεων, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να παραμένει ενεργός εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες και τον πληθωρισμό να ξεπερνά κατά πολύ τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χωρίς προοπτικές άμεσης αποκλιμάκωσης. Υπενθυμίζεται πως οι περισσότερες χρυσές λίρες που πούλησε η ΤτΕ ήταν το 2011 (78.462 τεμάχια στο 9μηνο), μόλις, δηλαδή, είχε ξεσπάσει στη χώρα η οικονομική κρίση, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν και οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις (94.256 τεμάχια στο ίδιο διάστημα).

pin1-lires.jpg
pin2-lires.jpg
pin3-lires.jpg

Χθες, Πέμπτη, πάντως, ο χρυσός βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας από το πρόσφατο υψηλό του. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο είδε το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου να ολοκληρώνει στα 1.720,8 δολάρια η ουγγιά, με οριακές απώλειες κατά 0,2% ή 9,7 δολαρίων. Εξίσου πτωτική ήταν η πορεία του και στο 8μηνο, παρά τις συνεχόμενες και επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, κυρίως από τη Fed, που έστειλαν το δολάριο ΗΠΑ σε υψηλά 20ετίας έναντι των υπολοίπων μεγάλων νομισμάτων.

Οι τιμές

Δεδομένου ότι η ΤτΕ εκδίδει καθημερινά δελτία για τις τιμές αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας, με τις διακυμάνσεις να είναι – σε αρκετές περιπτώσεις – σημαντικές, είναι δύσκολο να προκύψει ένας μέσος όρος για το κέρδος ή το κόστος της συναλλαγής αντίστοιχα.

Εντούτοις, ενδεικτικά στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου η χρυσή λίρα βρέθηκε να πωλείται από την εποπτική αρχή έναντι 464,20 ευρώ, όταν οι ιδιώτες την πουλούσαν σε εκείνη έναντι 385,16 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή που θα έπιανε κάποιος εάν αποφάσιζε να ρευστοποιήσει τον προηγούμενο μήνα θα ήταν 392,63 ευρώ/τεμάχιο, ενώ τον ίδιο μήνα η ΤτΕ έφτασε να πουλά ακόμη και 473,20 ευρώ/τεμάχιο.

Πηγή: newmoney.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλεύρης: Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία
Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας βοηθάει στην επίλυση πολλών ζητημάτων που δεν είχαν λυθεί για δεκαετίες
Πλεύρης: Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία
Γεωργαντάς: Στα 500 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα
«Η Ελλάδα κλήθηκε να πάρει μέτρα που και την επάρκεια αγαθών αλλά και τη συνέχιση της ελληνικής παραγωγής αγαθών έπρεπε να διασφαλίζουν», δήλωσε...
Γεωργαντάς: Στα 500 εκατ. ευρώ τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα
Θεσσαλονίκη: Πάγωμα ψήφισης του νομοσχεδίου για την υγεία ζητά ο ΙΣΘ
«Με έκτακτη συνεδρίαση ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των γιατρών ενάντια στο νομοσχέδιο» επισήμανε ο...
Θεσσαλονίκη: Πάγωμα ψήφισης του νομοσχεδίου για την υγεία ζητά ο ΙΣΘ