Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρομερή έλλειψη εργατών για να μαζέψουν ελιές στη Χαλκιδική - Ψάχνουν έξω 5.000 άτομα

elies

«Ανάσα» με την παράταση για πρόσκληση σε μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες – Οι έλληνες δεν θέλουν να πάνε στο χωράφι

Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η φετινή σοδειά για τις πράσινες ελιές είναι ιδιαιτέρως καλή στη Χαλκιδική. Υπολογίζεται σε 170.000 περίπου τόνους. Ωστόσο το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται για την συγκομιδή τους είναι ελλιπές κατά 50%.

Και όλα αυτά ενώ τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που θα αποφασίσουν να πάνε να μαζέψουν ελιές. Η εργασία στο χωράφι είναι κάτι που απασχολεί περισσότερο εργάτες από γειτονικές χώρες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η παράταση που δόθηκε στην καταληκτική ημερομηνία της υποβολής αίτησης για πρόσκληση από τους εργοδότες του πρωτογενή τομέα για την απασχόληση μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για εποχική εργασία ήρθε ως βάλσαμο.

Ενώ αρχικά έπρεπε μέχρι τις 30/9 να γίνουν οι αιτήσεις, τώρα, κατόπιν σχετικής επιστολής της διοίκησης του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, κ. Παναγιώτη Μηταράκη (αριθμ. Πρωτ. 2797/22.09.2022), όπου επισημαίνονταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για την συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς στον νομό Χαλκιδικής από την έλλειψη εργατικών χεριών, εκδόθηκε από το σχετικό Υπουργείο εγκύκλιος (αριθμ. Πρωτ. 583083/04.10.2022) με αποδέκτες τις Αποκεντρωμένες  Διοικήσεις της Χώρας - Διευθύνσεις Αλλοδαπών & Μετανάστευσης, και πλέον οι εργοδότες πρωτογενούς τομέα θα μπορούν να κάνουν τις σχετικές προσκλήσεις σε πολίτες τρίτων χωρών μέχρι και την 31η Μαρτίου 2023.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (e - Υπηρεσίες) θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους εργοδότες και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν απρόσκοπτα στην ηλεκτρονική παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων.

«Αυτή την στιγμή η συγκομιδή για τις πρώιμες ελιές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Όμως ακόμη υπάρχει ανάγκη σε εργατικό δυναμικό. Πολλοί εργάτες προτιμούν να πάνε σε άλλες χώρες. Από την άλλη αν οι ελιές μείνουν παραπάνω διάστημα απ’ όσο πρέπει στα δέντρα αυτό αποτελεί πρόβλημα. Θα πρέπει μετά να γίνουν λάδι, και αυτό σημαίνει τεράστια ζημιά για το κομμάτι της τιμής και του κέρδους», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης στο «ΤyposThes».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντική η παράταση για την υποβολή αίτησης για πρόσκληση από τους εργοδότες του πρωτογενή τομέα σε εργάτες τρίτων χωρών».

Απαντώντας σε ερώτησή μας σημείωσε πως «αυτή την στιγμή το 80-90% των εργατών που απασχολούνται στην συγκομιδή επιτραπέζιας ελιάς είναι από την Αλβανία, ενώ υπάρχουν και μερικοί από τη Βουλγαρία (Ρομά). Φέτος είχαμε και μερικούς Ρομά από την Ελλάδα. Πάντως είναι μεγάλη πληγή το ότι δεν έρχονται Έλληνες να μαζέψουν ελιές. Το πρόβλημα με την συγκομιδή και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού έγινε περισσότερο ορατό το 2020, οπότε και λόγω πανδημίας ήταν κλειστά τα σύνορα. Δεν μπορούσαν να περάσουν στη χώρα μας εργάτες από την Αλβανία και μόνο με παρέμβαση του κ. Μάκη Βορίδη που ήταν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δόθηκε η λύση μέσω των προσκλήσεων σε εργάτες. Περί τους 6500 εργάτες ήρθαν με αυτό τον τρόπο τότε. Πέρυσι είχαμε μικρότερη παραγωγή, αλλά φέτος που η σοδειά είναι καλή και φτάνει τις 160000 – 170000 τόνους αυτή την στιγμή έχουμε το 50% του εργατικού δυναμικού που χρειαζόμαστε. Σκεφτείτε πως σε γενικές γραμμές υπάρχει ανάγκη για 10.000 εργάτες ενώ έχουμε 5000».

Η συγκομιδή εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες με την υπερβολική ζέστη να δημιουργεί προβλήματα. Αναφορικά με την τιμή ο κ. Κουφίδης σημείωσε πως είναι στο 1,20 ευρώ για 110 τεμάχια. «Ίσως θα έπρεπε να είναι παραπάνω όμως οι έμποροι είναι διστακτικοί βλέποντας την κατάσταση που υπάρχει στην Αγορά. Είναι και θέμα ψυχολογίας και αυτή την στιγμή η ψυχολογία του κόσμου δεν είναι η καλύτερη», σχολίασε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ