Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Πρεμιέρα» την Παρασκευή για το πετρέλαιο θέρμανσης - Η τιμή έναρξης

Σε τι τιμή αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση – Τι θα γίνει με το επίδομα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου θα αρχίσει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, καθώς η 15η Οκτωβρίου πέφτει φέτος Σάββατο και έτσι η ημερομηνία έναρξης μετατίθεται μια μέρα νωρίτερα. Ήδη μάλιστα τα πρατήρια καυσίμων έχουν δεχθεί τηλεφωνήματα για παραγγελίες, αφού η υψηλή τιμή κλεισίματος τον περασμένο Απρίλιο άφησε αρκετές δεξαμενές άδειες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης (ΕΝ.ΒΕ.Θ.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), κ. Θέμης Κιουρτζής μιλώντας στο «TyposThes» ανέφερε ότι με βάση τις χθεσινές τιμές, «η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει λίγο κάτω από το 1,5 ευρώ το λίτρο». Η τιμή αυτή είναι αφαιρουμένων των φόρων και της κρατικής επιδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου 2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Πρόκειται για επιδότηση στην αντλία  στα 25 λεπτά το λίτρο (20 λεπτά + ΦΠΑ).

Πέρυσι η «πρεμιέρα» έγινε με το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1,17 ευρώ το λίτρο και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο με την τιμή του να έχει φτάσει στο 1,60 ευρώ το λίτρο, γεγονός που οδήγησε αρκετούς καταναλωτές στην απόφαση να μην γεμίσουν τις δεξαμενές τους την άνοιξη με αποτέλεσμα η χειμερινή σεζόν να τους βρίσκει με ελάχιστα λίτρα καυσίμου σε αυτές.

Πάντως ήδη τα πρατήρια καυσίμων της Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει να δέχονται παραγγελίες από καταναλωτές για πετρέλαιο θέρμανσης. Συνήθως κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης υπάρχουν αυξημένες παραγγελίες.

«Οι καταναλωτές που αγοράζουν στην αρχή και στο τέλος της σεζόν έχουν αυξημένες παραγγελίες, σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή.  Μετά μένουν οι καταναλωτές που δεν έχουν χρήματα και πρέπει να ρυθμίσουν τις παραγγελίες με βάση τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επίδομα θέρμανσης

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης καλύπτοντας 1,3 εκατ. συμπατριώτες μας, με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, αυτά αυξάνονται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο, και από τα 20.000 ευρώ στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Επιπλέον, αυξάνεται το επίδομα από 300 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με βαθμο-ημέρες, σε 350 ευρώ.

Επίσης, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος.

Το κόστος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ, από 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα παρακάτω:

-'Αγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ

- Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ

- Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ.

- Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

- Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ.

Για παράδειγμα για άγαμο που κατοικεί στην Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,71 = 248,5 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 213 ευρώ. Εφόσον έχει δύο παιδιά το ποσό φτάνει τα 347,9 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 298,20 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά εφέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος.

Όπως εξηγούν από το αρμόδιο υπουργείο, δεν γίνεται λόγος για αλλαγή λέβητα. Συστήνεται εκεί που υπάρχει η δυνατότητα. π.χ. αν κάποιος πέρυσι αντί για πετρέλαιο χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ή για εκείνα τα σπίτια ή τις πολυκατοικίες που έχουν διατηρήσει τον λέβητα και την δεξαμενή και μπορούν σχετικά εύκολα και χωρίς σημαντικό κόστος να αλλάξουν το καύσιμο θέρμανσης. Στην περίπτωση αυτή το επίδομα διπλασιάζεται. Η μετάβαση μακριά από το φυσικό αέριο είναι προσωρινή, αφορά το φετινό επίδομα, δεν είναι κάτι μόνιμο και αφορά στη συγκεκριμένη συγκυρία του πολέμου της Ουκρανίας, όπως έχουν διευκρινίσει από το ΥΠΟΙΚ.

Το πετρέλαιο κίνησης ξεπέρασε τη βενζίνη

Τα δεδομένα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες ημέρες καθώς οι τιμές στα καύσιμα διαμορφώνονται από τα διυλιστήρια τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές τους με βάση την αγορά στο εξωτερικό. Αν η διεθνής αγορά έχει διακυμάνσεις αυτές θα αποτυπωθούν και στην εγχώρια αγορά.

Ήδη η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έχει επηρεάσει τις τιμές των καυσίμων. Το καύσιμο ακρίβυνε 15 λεπτά, όπως λέει ο κ. Κιουρτζής. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο κίνησης είναι αυτήν την στιγμή πιο ακριβό από τη βενζίνη, ενώ ήταν πάντα χαμηλότερο. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα και αν η κατάσταση αυτή θα παραμείνει ή όχι, καθώς όλα εξαρτώνται από τις διεθνείς αγορές. Οκτώ λεπτά είναι ακριβότερη η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου από την αμόλυβδη, όπως λέει ο κ. Κιουρτζής. Σημειώνεται ότι καταργήθηκε η κρατική επιδότηση στην αντλία.

Οι επαγγελματίες που δυσανασχετούν βλέποντας τις τιμές αυτές, αλλά ωστόσο, πρέπει να γεμίσουν τα ντεπόζιτα προκειμένου να κάνουν τα χιλιόμετρα που πρέπει να κάνουν μέσα στη μέρα τους.

Η εξέλιξη αυτή δεν επιβαρύνει μόνο τον προϋπολογισμό όσων κινούνται με diesel, αλλά θα επιβαρύνει κατ΄επέκταση και τα νοικοκυριά μέσω της αύξησης του κόστους μεταφοράς που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανατιμήσεις σε προϊόντα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στα μπλε οι «Ομπρέλες» για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Κλείνει κολυμβητήριο Δήμου λόγω ενεργειακής κρίσης στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Ποιες πληρωμές θα γίνουν αυτή την εβδομάδα από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλία: Οι πλημμυροπαθείς απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις
Η ανάρτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Facebook σχετικά με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή
Θεσσαλία: Οι πλημμυροπαθείς απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις