Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μικρή «ανάσα» στα γουναράδικα Χαλκιδικής με επιχορήγηση έως €60.000

Δύσκολη ωστόσο παραμένει η κατάσταση στις επιχειρήσεις του κλάδου που εδώ και μία δεκαετία βλέπουν τα ταμεία τους να έχουν λιγότερα έσοδα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μικρή «ανάσα» δίνει η αναγγελία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής ότι θα δοθεί έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις με γούνες και δερμάτινα που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν. Η αναγγελία αφορά σε καταστήματα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό ανέρχεται σε 60.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

Ωστόσο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για την βιωσιμότητα των καταστημάτων τους.

«Βιώνουμε μια κρίση εδώ και δέκα χρόνια. Αρχικά με τα φτηνά κινέζικα προϊόντα, έπειτα με τους οικολόγους και τις οικολογικές γούνες και τελευταία η κατάσταση έχει ξεφύγει με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε στο «ΤyposThes» γουνοποιός που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι οικολογικές γούνες έχουν ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο και δεν διασπώνται. Αντίθετα τη φυρά από τις κανονικές γούνες τη ζητούν οι αγρότες γιατί τη χρησιμοποιούν ως λίπασμα».

Η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκε όπως μας ανέφερε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. «Φέτος το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολη χρονιά. Είχαμε συνήθως συνεργασίες και πωλήσεις σε Ουκρανούς και Ρώσους. Όμως φέτος δεν ήρθαν στην χώρα μας λόγω του πολέμου. Και έπειτα το εμπόριο, οι εξαγωγές, έχουν παγώσει. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά γούνας. Βασιζόμασταν περισσότερο σε αυτές τις χώρες. Θεωρούσαμε ότι μετά τα λοκντάουν ότι θα έρχονταν για τουρισμό στη χώρα μας και θα ήθελαν να κάνουν αγορές. Προμηθευτήκαμε εμπόρευμα όμως μείναμε με αυτό…», συμπλήρωσε.

Εξάλλου πρόσθεσε και το κομμάτι των αυξήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες σημειώνοντας πως η αγορά ενός πανωφοριού όπως η γούνα μοιραία έχει πέσει σε δεύτερη μοίρα. «Αν ο κόσμος δεν έχει να φάει, δεν πάει να πιεί έξω καφέ, δεν θα αγοράσει ένα παλτό. Σε κάποιους κλάδους η ενεργειακή κρίση έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις. Έπειτα είναι και το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης. Πρέπει να πληρώνουμε μεγάλους λογαριασμούς ρεύματος. Επίσης οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν τεράστια χρέη στις τράπεζες. Η είδηση για την επιχορήγηση είναι καλή ωστόσο υπάρχουν παράμετροι και δεν ξέρουμε αν θα ωφεληθούν τελικά όλοι. Επίσης το ποσό που θα εκταμιευτεί μπορεί να μην κάνει μεγάλη διαφορά στα οικονομικά της επιχείρησης» σχολίασε.

Όχι πια οικογενειακή επιχείρηση - Η νέα γενιά στρέφεται σε άλλες δουλειές

Σε ερώτηση για το πώς η περιοχή ασχολείται με το γουνεμπόριο ο ίδιος ανέφερε πως αυτή η απασχόληση υπήρχε ακόμη επί τουρκοκρατίας. «Την δουλειά αυτή έκαναν οι προπαππούδες μας, έπειτα οι παππούδες και μετά οι γονείς μας. Η τέχνη μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Τελευταία όμως βλέπουμε ότι τα παιδιά των περισσότερων γουναράδων δεν θέλουν να συνεχίσουν το επάγγελμα. Προτιμούν να πάνε στο εξωτερικό ή να γίνουν σερβιτόροι στα νησιά… Σύντομα θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα μείνουν να κάνουν το επάγγελμα αυτό», τόνισε.

Για την επιχορήγηση

Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ σε τουλάχιστον έναν εκ των οποίων πρέπει να δραστηριοποιείται η προς ενίσχυση επιχείρηση είναι οι εξής:

14.11 Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων_ Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας

14.20 Κατασκευή γούνινων ειδών_ Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας

15.11 Κατεργασία και δέψη δέρματος•κατεργασία και βαφή γουναρικών_Περιλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ της Δραστηριότητας

46.42.11.27 Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων

46.42.11.26 Χονδρικό εμπόριο δερμάτινων ενδυμάτων

46.42.11.29 Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)

46.42.11.36 Χονδρικό εμπόριο εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)

46.42.11.40 Χονδρικό εμπόριο ημιέτοιμων γουναρικών

46.42.11.58 Χονδρικό εμπόριο χονδράδων (αποκομμάτων) γουναρικών

Προϋπολογισμός της Δράσης

20 εκατ. ευρώ (17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις με αμιγώς εθνικούς πόρους).

Η Δράση συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU).

Για αναλυτικές πληροφορίες και διευκρινίσεις επί του περιεχομένου της Πρόσκλησης οι φορείς και οι επιχειρήσεις των Περιφερειών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μπορούν να απευθύνονται στις επίσημες πηγές πληροφόρησης:

α) Στην ΕΥΔ/ΕΠΑνΕΚ/Γραφείο πληροφόρησης κοινού (www.antagonistikotita.gr , [email protected] , τηλ.801 11 36 300, σελίδα Δράσης).

β) στην ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ/EΦΕΠΑΕ (τηλ 2310-480.000, https://www.kepa-anem.gr , [email protected] , [email protected] , Για την ειδική Σελίδα της Δράσης).

γ) στην ΑΝΚΟ (Παράρτημα της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), τηλ. 24610-24022 , [email protected] , www.anko.gr ).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης: Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν χωρίς να είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη ήσυχης γειτονιάς - Δεν είμαστε αφελείς ούτε αιθεροβάμονες για την Τουρκία
Γεραπετρίτης: Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν χωρίς να είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη