Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού θα ταξιδέψουν οι βορειοελλαδίτες για 28η Οκτωβρίου - Πακέτα από 150 ευρώ

Αυξημένη κινητικότητα για προορισμούς εντός και εκτός συνόρων – Πολλοί θα μετακινηθούν με το ΙΧ τους

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δυνατότητα για αποδράσεις αρκετών ημερών δίνουν οι αργίες της 26ης και 28ης Οκτωβρίου φέτος και στα τουριστικά γραφεία παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα με τους εκδρομείς να επιλέγουν ταξίδια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να κινηθούν είτε με το ΙΧ τους είτε αεροπορικώς ή ακόμα και με το τρένο, απευθυνόμενοι στα γραφεία μόνο για να κλείσουν τη διαμονή τους.

Όπως λέει και ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FEDHATTA), μιλώντας στο «TyposThes», η 28η Οκτωβρίου φέτος είναι μέρα Παρασκευή, άρα δίνει τη δυνατότητα για ένα τριήμερο ή και τετραήμερο εάν κάποιος επιθυμεί να εκμεταλλευθεί και μια παραπάνω μέρα για να ταξιδέψει. Ιδιαίτερα δε η Θεσσαλονίκη έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα καθώς η 26η Οκτωβρίου είναι αργία και αυτό δίνει τη δυνατότητα με μια η δύο μέρες άδειας να κάνει κανείς ένα 5ήμερο ή και 6ήμερο ταξίδι.

Έτσι λοιπόν οι ημέρες των αργιών  του Οκτωβρίου είναι φέτος ευνοϊκές για να δημιουργηθεί ένα διάστημα εορταστικών διακοπών 4-6 ημερών, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο καθένας.

Η κινητικότητα για ταξίδια προς την Ελλάδα είναι αυξημένη, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη.

Η αγορά της Β. Ελλάδος έχει πολλά ταξίδια και προς Κωνσταντινούπολη -όπως και η Αθήνα- αλλά δυναμικά φαίνεται ότι κινούνται και τα ταξίδια προς Γιάννενα, Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Τζουμέρκα, λίμνη Πλαστήρα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα κ.λπ. Οι παραπάνω προορισμοί κινούνται δυναμικά τόσο από Θεσσαλονίκη όσο και από Αθήνα. «Αν θα είχαμε λίγο χιόνι θα ήταν εκπληκτικά και για τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά δεν συμπίπτει ο καιρός», όπως προσθέτει ο κ. Τσιλίδης.

Πολλά ταξίδια υπάρχουν και προς Στερεά Ελλάδα αλλά και Πελοπόννησο ενώ οι βορειοελλαδίτες επιλέγουν και την Αθήνα και αντιστρόφως οι Αθηναίοι ταξιδεύουν προς τη Β. Ελλάδα. Υπάρχουν εξάλλου και πολλά ταξίδια για την Κρήτη, Ρέθυμνο και Χανιά καθώς οι αρκετές ημέρες αργιών και η αεροπορική μετακίνηση τα καθιστού εφικτά.

«Τα πακέτα των ταξιδιωτικών γραφείων είναι σε μια αυξημένη κινητικότητα προς αυτούς τους προορισμούς», επισημαίνει ο κ. Τσιλίδης.

Ταυτόχρονα, αυτές οι αργίες δίνουν δυνατότητα όχι μόνο για σύντομες αποδράσεις στο εσωτερικό αλλά και για πιο μακρινούς προορισμούς εκτός συνόρων, στην Αραβική χερσόνησο αλλά και στην Ευρώπη. 

«Έχουμε αρκετή κινητικότητα εκτός από Κωνσταντινούπολη και για ταξίδια προς Αίγυπτο, Αραβική Χερσόνησο, Εμιράτα, Ντουμπάι, Αμπου Ντάμπι και μια ιδιαίτερη επαναφορά της αγοράς προς ταξίδια στις ΗΠΑ», προσθέτει ο ίδιος. Τα ταξίδια στις ΗΠΑ τα επιλέγουν κυρίως οι άνθρωποι που το καλοκαίρι εργάζονται στον τουρισμό και κατά συνέπεια δεν μπορούν να κάνουν διακοπές (ξενοδόχοι, εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων κλπ) και οι οποίοι επωφελούνται κάνοντας ένα ταξίδι στις ΗΠΑ συνδυάζοντας και διακοπές αλλά και δουλειά για επαφές και συμβόλαια κλπ. Για Ευρώπη υπάρχει ενδιαφέρον για ταξίδια προς Ιταλία, Γαλλία Παρίσι Λονδίνο, Βιέννη, Ισπανία και Πορτογαλία. «Υπάρχει μια κινητικότητα προς τα κει γιατί αυτές οι αγορές μετά την κρίση του κορωνοϊού δεν έχουν επανακάμψει άρα επιζητούν την επιστροφή της πελατείας. Και δίνουν προσφορές τέτοιες που είναι ελκυστικές», σημειώνει ο πρόεδρος της FEDHATTA.

Από 150 περίπου ξεκινούν τα εκδρομικά πακέτα

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του μεταφορικού κόστους είναι λογικό να έχει παρασύρει προς τα επάνω και τις τιμές για τις αποδράσεις.

 Ένα πακέτο για εκδρομή στο εσωτερικό ξεκινάει από 150 ευρώ το τριήμερο και ανεβαίνει ανάλογα με τις μέρες, την κατηγορία του καταλύματος κλπ. Η μεταφορά μπορεί να γίνει οργανωμένα με το τουριστικό λεωφορείο, ενώ μπορεί κάποιος να επιλέξει να μετακινηθεί και με το όχημά του, κλείνοντας μόνο διαμονή μέσω του τουριστικού γραφείο, εκμεταλλευόμενος τις ειδικές τιμές που έχουν προ-εξασφαλίσει τα ταξιδιωτικά γραφεία, όπως σημειώνει ο κ. Τσιλίδης. Μάλιστα αναφέρει ότι είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν να κινηθούν είτε με το ΙΧ τους είτε αεροπορικώς, ενώ έχει αρχίσει να ανεβαίνει και το τρένο που για κάποιες περιοχές είναι γρήγορο και οικονομικότερο. Ο πελάτης, όπως σημειώνει θέλει να έχει επιλογές και δεν θέλει απαραίτητα να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο πακέτο.

Πάντως, κατά τον ίδιο ο κόσμος θα κινηθεί γιατί δυο χρόνια ήταν εγκλωβισμένος λόγω κορωνοϊού και νιώθει αυτήν την ανάγκη. Επίσης, μετά την κατάργηση των υγειονομικών πιστοποιητικών ταξιδεύει και ένας μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων.

Όσο για την κατάσταση στον κλάδο, ο κ. Τσιλίδης επισημαίνει ότι όπως και όλες οι επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού και τα τουριστικά γραφεία πέρασαν μια μεγάλη κρίση. Ωστόσο αναφέρει ότι οι αγορές επανέρχονται . «Στο 12μηνο τα γραφεία ταξιδίων επανακάμπτουν στο μ.ο. του 65-70% σε σχέση με το 2019», σημειώνει.

Συνάντηση συνδέσμων γραφείων ταξιδίων ευρωπαϊκών χωρών στη Θεσσαλονίκη

Όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο TyposThes ο κ. Τσιλίδης, τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μια μεγάλη αποστολή από τους Συνδέσμους των γραφείων Ταξιδίων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ειδικότερα, η συνάντηση θα γίνει από τις 23-25 Νοεμβρίου και θα υπάρχει παρουσία από σχεδόν 30 χώρες, από την Ευρώπη αλλά και από Ισραήλ, Μαλαισία και Τυνησία.

«Θα γίνει συνέδριο για να αναδείξουμε τον προορισμό που είναι ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας. Είμαστε ευτυχείς που το κάνουμε στη Θεσσαλονίκη», τονίζει ο κ. Τσιλίδης, σημειώνοντας ότι οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν τους ρυθμούς της πόλεις αλλά και να επισκεφθούν όμορες περιοχές της Κ. Μακεδονίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Οι κύριες παρενέργειες των εμβολίων - Μελέτη σε 99 εκατ. ανθρώπους
Η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα και δημοσιεύεται στο Vaccine αποκαλύπτει τις κυριότερες παρενέργειες από τον εμβολιασμό κατά της...
Κορωνοϊός: Οι κύριες παρενέργειες των εμβολίων - Μελέτη σε 99 εκατ. ανθρώπους
Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν οι γραμμές ΟΑΣΘ στην Άνω Πόλη – Στο δρόμο και 12θέσιο βαν
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ, Κώστα Ταγγίρη, είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης
Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν οι γραμμές ΟΑΣΘ στην Άνω Πόλη – Στο δρόμο και 12θέσιο βαν
Θανάσης Ελμάζης - Βραβείο Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ: «Ανάγκη εκπαίδευσης των νέων δημοσιογράφων στο πεδίο»
«Οι νέοι δημοσιογράφοι που βγαίνουν στο πεδίο δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση για να ανταποκριθούν με ασφάλεια σε έκτακτες ή επικίνδυνες...
Θανάσης Ελμάζης - Βραβείο Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ: «Ανάγκη εκπαίδευσης των νέων δημοσιογράφων στο πεδίο»