Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεγάλη απεργία «κατεβάζει» ρολά στην Ελλάδα – Ποιοι απεργούν σήμερα

Πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατεβάζει ρολά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με προβλήματα στις συγκοινωνίες, με κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στους δημόσιο τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες νομαρχίες και δήμοι), και συμμετοχή από άλλους κλάδους πχ εστίασης, αλλά και από τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, θα πραγματοποιηθεί η σημερινή πανελλαδική 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Τα συνδικάτα της χώρας ζητούν να ληφθούν μέτρα καθώς οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία που διοργανώνει σήμερα όσο και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα την ίδια ημέρα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, καλεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) τους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

ΑΔΕΔΥ: Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη απεργία

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, προκειμένου να δώσουν μαζικά το «παρών» στην 24ωρη γενική απεργία, καθώς και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια, που διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα από τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα, απευθύνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ.. «Οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δίνουν τη μάχη κατά της ακρίβειας, που "στραγγαλίζει" τα νοικοκυριά και τους πολίτες. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης και ο πληθωρισμός, που "τρέχει" με 12%, εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, τους φτωχοποιεί και τους εξαθλιώνει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

«Η γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη, είναι απεργία-σταθμός και ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

Δημόσιος τομέας

Συμμετοχή στην απεργία έχουν ήδη δηλώσει οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νοσοκομεία, σχολεία, πολεοδομίες. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η ΟΣΥΠΑ, υποστηρίζοντας ότι «η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/82 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα» ενώ συμμετέχουν η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Παρόντες στην απεργία δήλωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία ενώ στους δρόμους βγαίνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Τόσο η αγορά, τα εμπορικά καταστήματα όσο και  τα ταξί θα λειτουργήσουν κανονικά  την ημέρα πανελλαδικής απεργίας και στόχος της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι η γνωστοποίηση των αιτημάτων τους. Στην πόλη μας μέλη από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), και το Σωματείο Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης ''Ο ΕΡΜΗΣ'' Θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση στο ΕΚΘ και στην πορεία που θα ακολουθήσει και ακολούθως θα καταθέσουν ψήφισμα προς τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και ο ΟΑΣΘ. Στην πόλη θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία που θα κάνουν δρομολόγια ασφαλείας. Ωστόσο ότι οι γραμμές στις οποίες το συγκοινωνιακό έργο εκτελείται με εκχώρηση στα ΚΤΕΛ, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Οργανισμού έκανε προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διότι:

• Δεν έχει τηρηθεί η εκ του νόμου υποχρέωση για ενημέρωση του Οργανισμού τέσσερις ημέρες νωρίτερα

• Δεν έχει οριστεί, κατά παράβαση του νόμου, το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας. Ειδικότερα, το Συνδικάτο διαθέτει προσωπικό για την κίνηση μόνο 50 λεωφορείων, αντί για 133 που προβλέπονται από τη διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Τελικά η αγωγή απορρίφθηκε.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων σε AEGEAN και Olympic Air

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air θα υπάρξουν σήμερα λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α.

Ειδικότερα, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Ο.Σ.Υ.Π.Α.), σε 6ωρη (10:00 - 16:00 τοπική ώρα) και σε 24ωρη αντιστοίχως στάση εργασίας, θα υπάρξουν συνολικά ακυρώσεις 50 πτήσεων καθώς και τροποποιήσεις 42 πτήσεων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού δικτύου τους.

Η AEGEAN και η Olympic Air θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων στις πτήσεις των δικτύων  τους, τις επόμενες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή επικοινωνήσουν στα κάτωθι τηλέφωνα: 

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

ΠΝΟ: Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία

Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν και τα πλοία λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει σήμερα τα ξημερώματα, στις 00.01 με λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό για περιφρούρηση της απεργίας.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητεί την έγκαιρη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ιδιαίτερο βάρος στις ΣΣΕ των φορτηγών πλοίων, που έχουν να ανανεωθούν από το 2010 και ταυτόχρονα τον συνεχή έλεγχο της πιστής τήρησης και εφαρμογής των συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας.

Επίσης ζητά την κατάργηση του Ν. 4150/2013 με τον οποίο μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και την επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης.

Τέλος, απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

Συμμετοχή και του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία αν και ενημερώθηκε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, ότι 14 από τα 15 σωματεία της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) απέρριψαν την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «το ενεργειακό και η ακρίβεια μας απειλούν όλους. Η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τις επιχειρήσεις μας, συμμετέχοντας και στην πορεία και στην απεργία. Το κάλεσμα στην πορεία θα είναι στην πλατεία Κοραή, στις 11.00.

Τα αιτήματα:

- Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας.

- 'Αμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση για επιστρεπτέες έως 30.000 ευρώ.

- Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.

- Ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.

- Φρένο στην ακρίβεια των πρώτων υλών.

- Νομοθετική ρύθμιση "παγώματος" των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του 2023.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2023.

- Συνέχιση του προγράμματος "ΓΕΦΥΡΑ" μέχρι το τέλος του 2023.

- Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων (προστασία Α΄κατοικίας και δικαιοστάσιο) μέχρι το τέλος του 2023.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους».

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης Απεργίας στις 9 Νοεμβρίου 2022, αντιδρώντας στις δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την υγειονομική αλλά και την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες κυβερνητικές πρακτικές που, όχι μόνο περιορίζουν και φαλκιδεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργούν και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα.

Τρεις πορείες στη Θεσσαλονίκη

Τρεις πορείες έχουν προγραμματιστεί για στη Θεσσαλονίκη, όλες στις 10:30.

Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα συγκεντρωθούν Συνδικάτα, Σωματεία και Συνταξιούχοι, ενώ στο άγαλμα Βενιζέλου καλεί το ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχα κάλεσμα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά υπάρχει και για συγκέντρωση και πορεία από την Καμάρα.

Η αυλαία των κινητοποιήσεων ξεκινάει από νωρίς. Αρχικά υπάρχει κάλεσμα σε απεργιακή περιφρούρηση των απεργών της Μαλαματίνας, στις 06:00 το πρωί στην πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι.

Προσυγκέντρωση- παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν εκπαιδευτικοί στην ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης στις 09:00 π.μ.

Στα κεντρικά γραφεία της ΆΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία με Λέοντος Σοφού)θα γίνει συγκέντρωση στις 9πμ. Κύριο αίτημα των εργαζομένων η ανάκληση των απολύσεων στην ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας θα κάνουν  στις 10 το πρωί, πανεργατική συγκέντρωση στη Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτου, μπροστά στα γραφεία του σωματείου εργαζομένων στη Μαλαματίνα.

Επίσης στις 10:30, μέλη της ΟΚΔΕ, φοιτητικών και εκπαιδευτικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Εγνατία και  Αγίας Σοφίας.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων για τη συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη στα Προπύλαια θα είναι στις 9.45 π.μ. στα εξής σημεία:

- Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

- Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

- Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

- Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ