Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλος βραχνάς τα απλήρωτα ενοίκια – Πρώην καταστήματα γίνονται loft

agia-sofia-akinita

Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές των μισθωμάτων – Λιγότερα πάρκινγκ σε πρώην καταστήματα με τα lofts να παίρνουν τα ηνία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Οι υψηλές για τα δεδομένα της χώρας μας τιμές των ενοικίων δυσκολεύουν πολλούς μισθωτές να είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους. Έτσι αφήνουν απλήρωτο το νοίκι ενός ή και περισσότερων μηνών.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει παρέμβαση δικηγόρου για την είσπραξη των χρωστούμενων σε άλλες η αποπληρωμή γίνεται κατόπιν συνεννόησης.

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή των ενοικίων φαίνεται πως προκαλεί πονοκέφαλο και στους μισθωτές αλλά και στους ιδιοκτήτες.

Ο Κώστας Γεωργάκος συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Georgakos Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Ελληνο-σερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος, εξήγησε στο «ΤyposThes»: «Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός πως έχουμε υψηλές τιμές ενοικίων για χαμηλά εισοδήματα. Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει χαμηλά ενοίκια. Όμως εξίσου χαμηλοί είναι και οι μισθοί. Σήμερα σκεφτείτε πως θεωρείται ευκαιρία ένα σπίτι με 5, 8, 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Την ίδια ώρα πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουμε αυξήσεις σε μισθούς, υπάρχει και πληθωρισμός με το κράτος να κάνει λόγο για 10-12%, ενώ στην πραγματικότητα σε περιπτώσεις ξεπερνά και το 40%».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αν κάποιος ιδιοκτήτης αποφασίσει να βάλει νέο ενοικιαστή ζητώντας υψηλότερο ενοίκιο στην πορεία μπορεί να το… πληρώσει» και εξήγησε πως «είναι πολύ πιθανόν μετά από λίγους μήνες ο νέος ενοικιαστής να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να χρωστάει ενοίκια».

Ο κ. Γεωργάκος ανέφερε πως «υπάρχουν και ιδιοκτήτες που δείχνουν κατανόηση και δεν προβαίνουν σε αυξήσεις στα μισθώματα, και μερικοί που κάνουν ακόμη και μειώσεις στις τιμές». Αυτό θα το συναντήσει κανείς, σημείωσε, ειδικά σε περιπτώσεις που ένα ακίνητο μένει για μήνες ξενοίκιαστο.

«Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εκτιμούν τους συνεπείς ενοικιαστές. Οι νέοι θα έλεγα είναι σαν τον έρωτα: στην αρχή όλα είναι ρόδινα και μετά από λίγο βγαίνουν τα προβλήματα, βλέπει κανείς τα ελαττώματα», δήλωσε.

Τα πρώην καταστήματα γίνονται lofts και όχι τόσο πάρκιγνκ

Κληθείς να σχολιάσει την εικόνα αναφορικά με τα ακίνητα που φιλοξενούσαν καταστήματα ο κ. Γεωργάκος είπε πως «η αγορά των καταστημάτων έχει σβήσει. Παλαιότερα τα μετέτρεπαν σε πάρκινγκ και κάποιος το θεωρούσε και επένδυση να αγοράσει μια θέση πχ στο κέντρο. Όμως τελευταία βλέπουμε εταιρείες που κάνουν ανακαινίσεις να τα μετατρέπουν σε lofts και να ανεβαίνει η τελική τιμή τους. Έτσι ενώ πριν κάποιος θα έδινε 10.000 ευρώ για μια θέση πάρκινγκ τώρα οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στις 20.000-30.000 ευρώ και αυτό δεν συμφέρει. Η μόδα των lofts έχει αυξήσει τις τιμές των ακινήτων πρώην καταστημάτων».

Περισσότερα για την αγορά των ακινήτων θα αναφερθούν στο 3ο Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνο-σερβικό επιμελητήριο Β. Ελλάδος  μαζί με το Δήμο Πρέβεζας και το Επιμελητήριο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου (12.00-18.00) στο συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ