Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Το «τρικ» για να ρίξουν την τιμή στα μελομακάρονα – Πόσο κοστίζουν φέτος

«Την αύξηση την πληρώνουν οι καταστηματάρχες και όχι ο καταναλωτής» σημειώνουν επαγγελματίες του κλάδου στοTyposThes

Του Μιχαήλ Λιάπη

Από την έντυπη έκδοση του "Τύπου Θεσσαλονίκης"

Εν αναμονή των εορτών με την ελπίδα να δουν αυξημένο τζίρο στα καταστήματά τους είναι οι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες καθώς ρεύμα και πρώτες ύλες τους έχουν «γονατίσει». Όπως λένε στο «TyposThes», η ακρίβεια τους έχει αναγκάσει να ανεβάσουν τις τιμές σε διάφορά είδη όπως το κουλούρι, ενώ αυξήθηκαν και οι τιμές στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά σε σχέση με πέρσι.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζουν η αύξηση αυτή, δεν έχει μεταφερθεί ολόκληρη στον καταναλωτή γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν δυσβάσταχτο με αποτέλεσμα την αύξηση να την «χρεώνονται» οι ίδιοι.

«Ναι» στα αρτοζαχαροπλαστεία της γειτονιάς

Όπως είπαν στο «TyposThes» ο κόσμος προτιμά τα συνοικιακά αρτοζαχαροπλαστεία ενώ έχει ήδη αρχίσει να παίρνει Χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες κλπ. Στον αντίποδα, καταναλωτές που μίλησαν στο «TyposThes» υπογράμμισαν ότι προτιμούν τον φούρνο της γειτονίας τους επειδή τον εμπιστεύονται καθώς ψωνίζουν καθημερινά από εκεί.

Αύξηση στις τιμές

«Οι τιμές πέρσι στα μελομακάρονα ξεκινούσαν από 10-13 ευρώ, ενώ φέτος θα ξεκινάνε από 11-14 ευρώ το κιλό μιλάμε για μια αύξηση 10% έως 15% η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξήσεις που έχουμε εμείς σε πρώτες ύλες και λειτουργικά έξοδα, οι αυξήσεις έχουν πάει στο Θεό», είπε χαρακτηριστικά στο «TyposThes» η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης ‘Ελσα Κουκουμέρια. Παράλληλα,  όπως τόνισε, αυτή η τιμή είναι μια τιμή που εκτιμούν ότι θα βοηθήσει τον καταναλωτή στο να προμηθευτεί σωστό μελομακάρονο και κουραμπιέ. Αναφορικά  με την τιμή που κυμαίνεται ο κουραμπιές η πρόεδρος των αρτοποιών είπε ότι πέρσι οι τιμές διαμορφώνονταν  από 12 έως 15 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος από 13 έως 16 ευρώ το κιλό.

Μελομακάρονο αλλά με…σιρόπι

Η ίδια σχολίασε πως όταν δούμε χαμηλές τιμές πρέπει να υποπτευθούμε ότι αυτά τα γλυκά δεν περιέχουν τα σωστά υλικά. Για παράδειγμα για τα μελομακάρονα είπε ότι άλλη είναι η τιμή χονδρικής του μελιού, η οποία κυμαίνεται στα 4 Ευρώ και άλλη η τιμή του σιροπιού μελιού η οποία κυμαίνεται στα 2 Ευρώ. Αναφορικά με τους κουραμπιέδες, η κα Κουκουμέρια είπε ότι ο σωστός κουραμπιές γίνεται με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλα και όχι μαργαρίνη και καθόλου αμύγδαλα. Τέλος οι τιμές στις δίπλες θα διαμορφώνονται στα 12 με 14 ευρώ  το κιλό.

Τυροπιττάκια  και  σπανακοπιτάκια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «TyposThes» η τιμή στα διάφορα πιττάκια καταγράφει μια αύξηση σε σχέση με πέρσι και κυμαίνεται γύρω στα 13 ευρώ στα συνοικιακά αρτοζαχαροπλαστεία ,ωστόσο ο κόσμος δείχνει να τα προτιμά ενώ μάλιστα ορισμένοι καταναλωτές, δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές του είδους. Τέλος πολλοί είναι και αυτοί που προτιμούν τα κουλούρια Θεσσαλονίκης των οποίων η τιμή έχει αυξηθεί από τον περασμένο Μάρτιο από 50 στα 60 λεπτά του Ευρώ.

Τιμές για διαφορετικά… βαλάντια με μεγάλη ψαλίδα

Από το επιτόπιο ρεπορτάζ του «TyposThes» προκύπτει ότι υπάρχουν τιμές για το «ίδιο» προϊόν που έχουν απόκλιση τις τάξεων τον 10 ευρώ περίπου ανά κιλό. Συγκεκριμένα σε κάποια σούπερ μάρκετ η τιμή κιλού στα μελομακάρονα είναι στα  7,45 Ευρώ το κιλό ενώ σε γνωστή αλυσίδα αρτοζαχαροπλαστείων η τιμή κυμαίνεται στα 17,30 Ευρώ το κιλό. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ