Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανάβει η νέα Μονάδα 5 στην Πτολεμαΐδα - Βάζει ρεύμα στο σύστημα

Η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ βρίσκεται στα τελευταία στάδια της δοκιμαστικής λειτουργίας

Μέρες ορόσημο είναι αυτές που διανύουμε για ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδα 5. Η μονάδα που ξεκίνησε και συνέχισε ως κομπάρσος  αναμένεται να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της ενέργειας.

Πλέον έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ούτως ώστε να δούμε τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5 να μπαίνει σε εμπορική λειτουργία. Το έργο έρχεται να μπει στο σύστημα ίσως στην πιο κατάλληλη στιγμή με δεδομένο πως το ενεργειακό κόστος παραμένει υψηλό. Επιπλέον, η μονάδα θα αποτελέσει ακόμα μια λύση ασφαλείας για το ενεργειακό σύστημα έτσι ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι τριγμοί .

Εδώ και λίγες ημέρες, λοιπόν, η μονάδα βρίσκεται στα τελευταία στάδια της δοκιμαστικής λειτουργίας και με την αυγή του 2023, αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία.

Η πρώτη φάση των δοκιμών που ξεκίνησε μήνες πριν, περιελάμβανε τα τεστ στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της μονάδας. Αφού ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα επιμέρους τεστ στον εξοπλισμό, από αρχές Δεκεμβρίου ξεκίνησαν δοκιμές σε ολόκληρο το εργοστάσιο. Μάλιστα στα πλαίσια των δοκιμών ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, εντασσόταν σταδιακά στο σύστημα, αυξάνοντας βήμα-βήμα την ισχύ του, εγχέοντας μάλιστα και ενέργεια στο δίκτυο.

Ταυτότητα έργου

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου ούτως ώστε τελικά να φτάσει να μετράει μέρες πριν την λειτουργία του.

Η υποδομή ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα μέσα του 2015 με καύσιμο τον λιγνίτη. Το έργο έχει προϋπολογισμό που αγγίζει το  1,5 δισ. ευρώ. Την κατασκευή του έργου για λογαριασμό της ΔΕΗ, έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Με τα σημερινά δεδομένα η μονάδα θα λειτουργεί με λιγνίτη μέχρι το 2028.

Η απόδοση της Πτολεμαΐδα 5 φτάνει τα 660 MW. Είναι μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες λιγνίτη και ως εκ τούτου σαφώς επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον καθώς έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου.

Μάλιστα όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό ο υπεύθυνος της μονάδας κύριος Ανέστης Κεφαλάς, πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα που πληροί όλους του κανονισμούς με σκοπό τον μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης με την λιγότερη καύση.

Ακόμα διαθέτει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων τα οποία θα βγαίνουν σε μορφή γύψου, καθώς φέρει και επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων. Η νέα υποδομή εκπέμπει περίπου 10mg/ ανά κυβικό μέτρο καυσαερίων , την ίδια στιγμή που οι παλαιότερες μονάδες εκπέμπουν πάνω από 50mg. Επίσης η Πτολεμαΐδα 5 διαφέρει από τις πιο παλιές λιγνιτικές καθώς διαθέτει σύστημα κατακράτησης οξειδίων του αζώτου.

Η διαδρομή της

Η κατάσταση γύρω από αυτό το έργο περιπλέχθηκε όταν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ελήφθη η κομβική απόφαση για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την σταδιακή απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα και κυρίως τον λιγνίτη.

Αποφασίστηκε πως η κατασκευή του έργου θα συνεχιστεί κανονικά. Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση του και αφού ξεκινούσε με λιγνίτη και θα πήγαινε μέχρι το 2025. Στη συνέχεια θα άλλαζε καύσιμο και θα λειτουργούσε με φυσικό αέριο.

Και ενώ η πορεία του έργου είχε δρομολογηθεί και βάσει σχεδιασμού θα ήταν η τελευταία του είδους της, στις αρχές του 2021 ήρθαν τα πάνω-κάτω. Η ενεργειακή κρίση χτύπησε ανελέητα τις εθνικές οικονομίες και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία  οδήγησαν στο να αλλάξει ριζικά ο ρόλος και ο σχεδιασμός της μονάδας.

Με στόχο αφενός να αποτελέσει ανάχωμα στην “ενεργειακή καταιγίδα” και αφετέρου στήριγμα του ενεργειακού συστήματος, ο λιγνίτης επανήλθε στην ατζέντα και μάλιστα με δυναμικό τρόπο.

Όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός η εξόρυξη λιγνίτη πρόκειται να αυξηθεί κατά 50% τα δύο επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2023 προβλέπεται να φτάσει τις 7 TWh, όταν το 2021 η αντίστοιχη παραγωγή ήταν περίπου 5 TWh.

Την ίδια στιγμή ο λιγνίτης επανακάμπτει ως μοναδική λύση ανάγκης,  το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια από τις πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες που θα δώσουν μεγάλη ανάσα στην αντιμετώπιση του ενεργειακούς κόστους. Παράλληλα θα επιτρέψει στο σύστημα την απρόσκοπτη λειτουργία  σε ενδεχόμενη έλλειψη φυσικού αέριου.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως η έναρξη της λειτουργίας είναι τόσο σημαντική που , σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα επίσημα εγκαίνια του έργου, αναμένεται να παρευρεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πηγή: efkozani.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ