Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 2 «πληγές» για τα σπίτια που οδηγούν σε υψηλά ενοίκια

Ο ελάχιστος αριθμός διαθέσιμων ακινήτων εκτοξεύει τις τιμές τους – Την ίδια ώρα 400.000 άτομα έκαναν αποποίηση κληρονομιάς την τελευταία 5ετία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Δύσκολη υπόθεση είναι πλέον η εύρεση ακινήτου στη Θεσσαλονίκη είτε για ενοικίαση ή για αγορά. Τα σπίτια που υπάρχουν είναι ελάχιστα και οι τιμές τους βρίσκονται στα ύψη.

Σε συνδυασμό όμως με τις πληθωριστικές τάσεις και το επίπεδο των μισθών, αυτοί που σκέφτονται να αλλάξουν κατοικία θα πρέπει να κάνουν προσεκτικά την έρευνά τους ή να σταθούν τυχεροί. Αλλά και όσοι μπήκαν σε σπίτια με υψηλά ενοίκια συχνά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.

Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο κ. Κώστας Γεωργάκος, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Georgakos Parthenon Real Estate και πρόεδρος του Ελληνο-σερβικού επιμελητηρίου Β. Ελλάδος «υπάρχουν δύο λόγοι που έχουμε μικρό αριθμό διαθέσιμων ακινήτων: α) δεν υπάρχει σημαντική ανοικοδόμηση την τελευταία δεκαετία λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, ενέργειας) και β) ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων ανήκει σε τράπεζες και στο κράτος».

Ειδικά για την δεύτερη περίπτωση σχολίασε πως τα ακίνητα που είναι στην κυριότητα του κράτους ή των τραπεζών , είτε στα funds, ουσιαστικά βρίσκονται εκτός «παιχνιδιού».

Την ίδια ώρα το AirBnB «δεν φαίνεται να επηρεάζει την Αγορά των ακινήτων, καθώς πρόκειται κυρίως για πρώην χώρους γραφείων και βιοτεχνιών».

Πάντως ο κ. Γεωργάκος επεσήμανε ότι «οι περισσότεροι νέοι δεν επιθυμούν να προβούν σε αγορά νέας κατοικίας». Αυτό εξήγησε συμβαίνει επειδή «τα άτομα έως 39 ετών, στα οποία και απευθύνεται και το πρόγραμμα “Το Σπίτι μου”, έχουν δει και βιώσει πολλές κρίσεις. Ξέρουν πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη αστάθεια, οπότε η αγορά ακίνητου δεν είναι στις προτεραιότητές τους».

Κατά τον ίδιο το συγκεκριμένο πρόγραμμα «έρχεται να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές σε μια Αγορά που ήδη έχει εκτοξευμένες τιμές. Σκεφτείτε πως αναλογικά για την Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να υπάρξουν περί τα 1300 ακίνητα για τους δικαιούχους. Όμως δεν υπάρχουν. Και αυτό θα φέρει επιπλέον άνοδο στις τιμές που είναι ήδη υπερτιμημένες. Και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μεταχειρισμένα ακίνητα ενώ υπάρχει και η χρονική παράμετρος: ότι θα πρέπει να έχουν χτιστεί πριν το 2007».

400.000 άτομα έχουν αποποιηθεί της ακίνητης κληρονομιάς τους

Ο κ. Γεωργάκος επεσήμανε παράλληλα ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια «σχεδόν 400.000 άτομα έχουν αποποιηθεί της ακίνητης κληρονομιάς τους».

«Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με παλαιότερα έτη», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή οι τιμές ενοικίασης στην πόλη μας κυμαίνονται από 6-7 ευρώ έως 10-12 ευρώ το m2». Την ίδια ώρα πολλοί νοικάρηδες ενώ μπήκαν σε σπίτια με κάπως «τσιμπημένα» ενοίκια πρόσφατα, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα μισθώματα με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Ο κ. Γεωργάκος συμπλήρωσε ότι «η πληρωμή των ενοικίων προκαλεί προβληματισμό σε αρκετούς, και ειδικότερα ίσως στους πιο νέους, γιατί η άνοδος των μισθωμάτων είναι μεγαλύτερη από την ενδεχόμενη αύξηση του μισθού των πολιτών. Συνήθως στα 2-3 χρόνια υπάρχει αλλαγή του μισθώματος είτε προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Σκεφτείτε πχ αν ο ιδιοκτήτης σας σάς ζητούσε αύξηση ενοικίου από τα 250 στα 350 ευρώ, τότε αν ο μισθός σας ήταν σταθερός θα είχατε μεγάλο πρόβλημα να τα βγάλετε πέρα. Αν όμως είχατε 30% αύξηση μισθού και πχ από τα 750 ευρώ φτάνατε στα 1000 ευρώ, η εικόνα θα ήταν σαφώς καλύτερη».

Κατά τον ίδιο «αν υπάρξει μια ομαλή ροή στην ανοικοδόμηση και υπάρξουν καλύτεροι μισθοί, μέσα στην επόμενη 5ετία θα ομαλοποιηθούν οι τιμές των ακινήτων. Εξαιρούμε την περίπτωση που έρθει μεγάλος αριθμός ξένων κατοίκων στην πόλη και τότε ίσως να δούμε τους περισσότερους πολίτες να αναζητήσουν σπίτι εκτός του αστικού ιστού».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ