Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενοδοχεία: «Χαμόγελα» στις γιορτές, προβληματισμός για το τρέχον διάστημα

Με το επόμενο τριήμερο να είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας, οι επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι θα εξαντληθεί ουσιαστικά η ρευστότητα ου καλού 15ημέρου των Χριστουγέννων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Με υψηλές πληρότητες που κατά μέσο όρο έφτασαν το 80% ολοκληρώθηκε το εορταστικό 15ήμερο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων για τα ξενοδοχεία της χώρας. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού είδαν με ικανοποίηση να γεμίζουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων τους, ωστόσο από εδώ και πέρα ξεκινά μια περίοδος προβληματισμού, καθώς το επόμενο τριήμερο είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η όποια ρευστότητα επετεύχθη τις γιορτές θα «εξανεμιστεί» μέσα σε αυτό το διάστημα των 40 ημερών, με δεδομένα μάλιστα και τα υψηλά ενεργειακά και λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, δίνοντας μια εικόνα για το πώς κινήθηκε τουριστικά η χώρα τις φετινές γιορτές, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο «ΤyposThes», επισημαίνει ότι η μέση πληρότητα ήταν της τάξης του 80%. Δούλεψαν πολύ περισσότερο οι περιοχές που είχαν θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα, όπως για παράδειγμα τα Τρίκαλα, η Δράμα κλπ. Σε ότι αφορά τα αστικά κέντρα, η Θεσσαλονίκη την Πρωτοχρονιά είχε απόλυτη πληρότητα και μάλιστα δέχθηκε πελάτες και από τα Βαλκάνια. Από εισερχόμενο τουρισμό εκτός από Βαλκάνιους είδαμε και Ισραηλινούς, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα  και κυρίως στη Θεσσαλονίκη και λιγότερο στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά την περίοδο που διανύουμε τώρα, η εικόνα που διαμορφώνεται έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με τις καιρικές συνθήκες. Σίγουρα το χιόνι παίζει το ρόλο του. Αν δεν υπάρχει δεν υπάρχει και έντονη δραστηριότητα στον ορεινό όγκο.  Έτσι, ναι μεν έχει διαπιστωθεί ότι δεν δουλεύουν τα χιονοδρομικά κέντρα γιατί δεν έχει πέσει χιόνι, όμως οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν, από την άλλη, περισσότερο τις μετακινήσεις και έτσι βλέπουμε κόσμο και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα τα λουτρά Πόζαρ, η πόλη της Αλεξανδρούπολης κλπ .

Ο μεγάλος προβληματισμός έχει να κάνει για το διάστημα από εδώ και πέρα καθώς το επόμενο τριήμερο που έχουν μπροστά τους οι ξενοδόχοι είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας. «Άρα μιλάμε για πολλές μέρες, για δύσκολες 40 μέρες, οι οποίες θα έχουν επί της ουσίας δουλειά μόνο τα Σάββατα», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Ερώτημα είναι και το τι θα γίνει στο κομμάτι των υπόλοιπων προορισμών γιατί για τα αστικού τύπου ξενοδοχείου , ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι «νεκρή» περίοδος. «Άρα έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο που εκτιμούμε ότι θα εξαντληθεί ουσιαστικά η ρευστότητα του καλού 15ημέρου των εορτών», όπως τονίζει ο ίδιος.

Τα μηνύματα για το 2023

Το ταξίδι φαίνεται ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Είναι κάτι που διαπιστώθηκε το 2022.

Δυο είναι, κατά τον κ. Τάσιο οι ημερομηνίες ορόσημα που θα «δείξουν» την κίνηση της νέας σεζόν: Η 31η Ιανουαρίου, όπου θα έχουμε την λήξη των πρώτων early bookings ενόψει της θερινής σεζόν και εκεί θα δούμε πως θα πάμε και η δεύτερη και πιο ουσιαστική η 31η Μαρτίου, όπου πλέον θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα τουλάχιστον από τους πελάτες της Ευρώπης για τον προορισμό Ελλάδα.

«Το ταξίδι φαίνεται να είναι προτεραιότητα και είναι σημαντικό αυτό. Όμως έχουμε διαφοροποιήσεις ως προς τις αγορές. Για παράδειγμα αλλιώς σκέφτονται οι Γερμανοί, αλλιώς οι Βρετανοί και αλλιώς οι Πολωνοί που βρίσκονται δίπλα στην εμπόλεμη ζώνη. Άρα αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τέλος Μαρτίου», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Άρχισε η αναζήτηση προσωπικού από τα ξενοδοχεία

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν ήδη έχουν ξεκινήσει από τώρα την αναζήτηση προσωπικού για την επόμενη χρονιά, ωστόσο αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι. «Από τώρα και πέρα ξεκινά η αναζήτηση ειδικά για την εποχικότητα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η αναζήτηση θα συνεχίσει να υπάρχει και το καλοκαίρι», λέει στον Τ.Θ. ο κ. Τάσιος καθώς δεν έχουν καλυφθεί τα κενά κυρίως σε ότι αφορά ειδικευμένο προσωπικό. «Είναι ένα ζήτημα, το έχουμε μπροστά μας, εκτιμώ ότι ειδικότερα σε ότι αφορά τις χαμηλές ειδικότητες, όπως γενικών καθηκόντων, λαντζέρης κλπ, θα καλυφθούν μόνο από προσωπικό από τρίτες χώρες, αργότερα», επισημαίνει ο κ. Τάσιος.

Δεν καλύφθηκαν 60.225 θέσεις εργασίας το 2022

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο τέλος της φετινής σεζόν και συγκεκριμένα το διάστημα από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), για την απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία συνολικά μέσα στο 2022, προέκυψε ότι δεν καλύφθηκαν 60.225 θέσεις εργασίας από τις συνολικά προβλεπόμενες στο οργανόγραμμα των ξενοδοχείων έναντι 53.249 το 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, το 2022 καταγράφηκαν 60,2 χιλιάδες ελλείψεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, που αντιστοιχούν στο 23% των θέσεων εργασίας που προβλέπονται από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.

Οι πρώτες 10 ειδικότητες ως προς το πλήθος των θέσεων εργασίας με βάση το οργανόγραμμα αντιστοιχούν στο 62% του συνόλου των θέσεων εργασίας, στο 64% των θέσεων που καλύφθηκαν και στο 54% των θέσεων που δεν καλύφθηκαν.

Η ειδικότητα του Sommelier κατέγραψε τις μεγαλύτερες ελλείψεις (57%), ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η ειδικότητα του Λογιστή/Βοηθού λογιστή (11%). Από το σύνολο των ξενοδοχείων το 40% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας το 2022, έναντι 38% το 2021.

6f2pinakas.jpg

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, Η ΠΟΞ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), υπέγραψαν τη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η συμφωνία έχει διετή διάρκεια (1-1-2023 έως 31-12-2024) και προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών κατά 5,5% για το πρώτο έτος (2023) και επιπλέον αύξηση κατά 5% για το δεύτερο έτος (2024). Μεταξύ άλλων, επιλύει μισθολογικά ζητήματα ειδικοτήτων και λειτουργίας των ξενοδοχείων, με έμφαση στις μονάδες χαμηλότερης κατηγορίας και δυναμικότητας που αντιμετωπίζουν οξύτερα προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας της πανδημίας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ