Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Χρυσή» εξαγορά 500 εκατ. Ευρώ για μεγάλη εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα

Το κυπριακό fund Elements Capital Management (ECM) απέκτησε την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης, leader στο χώρο του μαρμάρου

Με ένα deal που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, το κυπριακό fund Elements Capital Management (ECM) απέκτησε την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης, leader στο χώρο του μαρμάρου στην ΝΑ Ευρώπη.

Το fund ήδη έχει παρουσία στην Ελλάδα, καθώς ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Famar. Αν και εξειδικεύεται σε προβληματικά assets, αυτή τη φορά επένδυσε σε μια υγιή εταιρεία με έδρα τη Δράμα και έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η Μάρμαρα Παυλίδης το 2021 είχε τζίρο 119 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 50 εκατ. ευρώ, καθαρή κερδοφορία 40 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 218 εκατ. ευρώ, ταμείο 35 εκατ. ευρώ και δανεισμό μόλις 14 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην πώληση της εταιρείας από την οικογένεια Παυλίδη δεν έχουν γίνει γνωστοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα τρία αδέρφια Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος είχαν διαφωνίες σχετικά με το management της εταιρείας, για αυτό προτίμησαν να δεχτούν την πρόταση της ECM και να αποχωρήσουν από την εταιρεία. Η Χριστίνα είναι η πρόεδρος του ΔΣ και ο Χριστόφορος ο CEO.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επόμενη μέρα δεν θα βρει κανέναν από τους τρεις στο ΔΣ, έστω και για μια μεταβατική περίοδο. Αντιθέτως, ο κ. Νίκος Δημαρέλης γενικός διευθυντής του ομίλου της Μάρμαρα Παυλίδης θα μείνει για αρκετό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εξειδίκευση στο λευκό μάρμαρο με εξαγωγές σε 40 χώρες

Άλλωστε, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο όμιλο με παραγωγικές εγκαταστάσεις  σε τέσσερις χώρες και εξαγωγές σε άλλες 40 που χρειάζεται την εμπειρία ανθρώπων που είναι χρόνια στην εταιρεία για  να συνδράμουν τη νέα διοίκηση. Ειδικότερα, έχει τέσσερις λατομικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, το λατομείο Sivec στη Βόρια Μακεδονία, το Perla στην Αλβανία και το Vratza στη Βουλγαρία.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στο λευκό μάρμαρο που έχει μεγάλη ζήτηση και τα προϊόντα της έχουν «ντύσει» εμβληματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο, όπως τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, τα κεντρικά γραφεία της Huawei στην Κίνα, το τετραώροφο κατάστημα του οίκου Chanel στο Μανχάταν, τον πύργο South Beach Tower στη Σιγκαπούρη κ.α. Άνω του 90% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές.

Το 2017 ήταν χρονιά ορόσημο για την εταιρεία αφού απέκτησε τη Μermeren Kombinat AD Priler στη Βόρεια Μακεδονία. H συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει μια επίσης μοναδικής ποιότητας μπράντα λευκού μαρμάρου, το Sivec που μαζί με το Ariston της ελληνικής εταιρείας κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του λευκού μαρμάρου.

Ένα ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Mermern Kombinat διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μορφή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.). Αυτό έγινε το 2014 σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής αγοράς, ειδικά προς τα Βαλκάνια. Η εταιρεία απασχολεί 400 άτομα στην Ελλάδα και άλλα 600 στα Σκόπια.

Εξαγοράζονται και οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ

Στο deal περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της Μάρμαρα Παυλίδης στην πράσινη ενέργεια. Ο όμιλος διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW και αιολικά πάρκα ισχύος 70 MW αντίστοιχα, τα οποία εντοπίζονται στην Β. Ελλάδα με αποτέλεσμα, η εταιρεία να κατατάσσεται σε μία από τις σημαντικότερες – ενεργειακά αυτόνομες - εταιρείες του κλάδου.

Το συνολικό περιβαλλοντολογικό όφελος των έργων ισχύος 80 MW υπερβαίνει ετησίως τους 220.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 250.000 νοικοκυριά.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Επιτροπές για την Προστασία του Ανταγωνισμού της  Ελλάδος και τής Βόρειας Μακεδονίας.

Αντιθέτως, στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η προσωπική επιχείρηση του Χριστόφορου Παυλίδη στην οινοποιία. Τα κρασιά Παυλίδη, το Thema και τα μονοποικιλιακά Emphasis την τελευταία δεκαετία έχουν διαμορφώσει ένα ισχυρό brand name με εξαγωγικό προσανατολισμό και έχουν αποσπάσει  βραβεία στους σημαντικότερους διαγωνισμούς του κόσμου.

Η περίπτωση της Μάρμαρα Λαζαρίδης και η αγωνία για την επόμενη μέρα

Πριν από δέκα χρόνια, ο νομός Δράμας είχε «χάσει» μια μαρμαροβιομηχανία. Την εταιρεία Μάρμαρα Λαζαρίδης. Τα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας είχαν έρθει  σε προστριβή με αποτέλεσμα η εταιρεία προϊόντος του χρόνου να χρεοκοπήσει και να σπάσει σε κομμάτια που τα αγόρασαν οι ανταγωνιστές της. Βέβαια, στην περίπτωση της Μάρμαρα Παυλίδης η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές.

Έχουν περάσει 42 χρόνια από όταν ο Ευκλείδης Παυλίδης με καταγωγή από τον Πόντο ίδρυσε το πρώτο λατομείο στη Δράμα και σταδιακά έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή ανταμείβοντας συχνά πυκνά τους εργαζόμενους με έξτρα παροχές και μπόνους. Όμως, τώρα που ο έλεγχος περνά σε ένα απρόσωπο fund χωρίς κανέναν από την οικογένεια στο ΔΣ, οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα γύρω από την εταιρεία έχουν μια αγωνία για την επόμενη μέρα.

Πηγή: businessdaily.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ