Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Πότε θα δοθεί το market pass

Αν και όχι στον βαθμό που υπήρχαν την προηγούμενη χρονιά – Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις για το Market Pass

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Συνεχίζονται και το 2023 οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αν και όχι στο βαθμό που είδαμε την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που αναγκάζει τους καταναλωτές να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες. Μέσα σε αυτό το κλίμα τόσο το Καλάθι του Νοικοκυριού όσο και το Market Pass επιχειρούν να δώσουν «ανάσα» κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά.

«Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ήδη μας έχουν δοθεί  νέοι τιμοκατάλογοι στα απορρυπαντικά γύρω στο 10-18% που είναι πολύ σημαντική αύξηση και γύρω στο 10-12% στα καλλυντικά. Στα υπόλοιπα προϊόντα είναι μειωμένες οι αυξήσεις. Υπάρχουν αλλά είναι πολύ μικρές. Γενικά το μεγάλο κύμα των αυξήσεων δεν υφίσταται τώρα. Υπάρχουν αυξήσεις αλλά δεν είναι στο βαθμό που ήταν την προηγούμενη χρονιά», αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes» ο Πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ μάρκετ Ελλάδος Ιωάννης Πηλίδης.

Οι ανατιμήσεις έφεραν αύξηση τζίρου το 2022

Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ ήταν αυξημένη την περίοδο των εορτών, με τους τζίρους να σημειώνουν αύξηση σε σύγκριση με τη περσινή χρονιά, η οποία μάλιστα ήταν και πολύ δυνατή για τα σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξαν οι αυξημένες τιμές των προϊόντων.

«Τις γιορτές σε τζίρους πήγαμε πολύ καλά και ήμασταν πάνω από πέρυσι. Το ότι πήγαμε καλύτερα από το 2021 σημαίνει ότι η κίνηση ήταν πολύ αυξημένη. Προφανώς όμως η άνοδος αυτή οφείλεται και στις ανατιμήσεις. Για να είμαστε πιο δίκαιοι πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ότι τα προϊόντα ήταν αυξημένα γύρω στο 15%, οπότε έπαιξε και αυτό το ρόλο του», αναφέρει ο κ. Πηλίδης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο 2022, στη σύγκριση Δεκεμβρίου 2022 με Νοέμβριο 2022 σημειώθηκε αύξηση 0,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, λαχανικά κατεψυγμένα ή διατηρημένα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά.

Άλλαξαν οι αγοραστικές συνήθειες

Γεγονός είναι πάντως ότι η  αύξηση του πληθωρισμού καθώς και το κύμα ανατιμήσεων σε συνδυασμό με άλλα αυξημένα έξοδα, όπως αυτά της ενέργειας, έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε αλλαγή των αγοραστικών τους συνηθειών. «Οι αγοραστικές συνήθειες έχουν αλλάξει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα», όπως επισημαίνει ο κ. Πηλίδης. Έτσι, πλέον οι καταναλωτές έχουν στραφεί προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και στις προσφορές, ενώ έχουν μειώσει και την κατανάλωση στο βαθμό που μπορούν. Παράλληλα επιμένουν να πάρουν ακριβώς τις ποσότητες που ζητούν. «Αν ζητήσει 250 γραμμάρια, τόσα θέλει να του βάλεις, ενώ παλαιότερα και να ήταν 280 γραμμάρια έλεγαν δεν πειράζει, άστο», αναφέρει ο κ. Πηλίδης χαρακτηριστικά. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι μένουν πιστοί στη λίστα με τα ψώνια και δεν παρασύρονται από αυτά που βλέπουν και τους δελεάζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Καλάθι του Νοικοκυριού και Market Pass

Ερωτηθείς σχετικά με το Καλάθι του Νοικοκυριού, ο κ. Πηλίδης αναφέρει ότι προφανώς και

Βοήθησε, κυρίως τους πολύ ευάλωτους. «Δηλαδή όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα γιατί αυτός που δεν έχει πραγματικό πρόβλημα μπορεί να μη δίνει και τόση σημασία στο Καλάθι. Και ο στόχος του αυτός ήταν να βοηθήσει τους ευάλωτους», όπως λέει.

Όσο για το Market pass που βρίσκεται προ των πυλών η εκτίμηση είναι ότι και αυτό θα βοηθήσει. «10% έκπτωση στα τρόφιμα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη έκπτωση. Ουσιαστικά καλύπτει σε γενικές γραμμές τον πληθωρισμό και συνδυαστικά και με το Καλάθι του Νοικοκυριού γίνεται κάτι το πολύ δυνατό», τονίζει ο κ. Πηλίδης.

«Πιέζονται» οι μικρομεσαίοι του κλάδου

Οι μικρομεσαίες αλυσίδες του κλάδου των σούπερ μάρκετς είναι αυτές που αντιμετωπίζουν σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Πηλίδη.

Το μεγάλο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουν ούτε οι πολύ μεγάλοι του χώρου, ούτε οι πολύ μικροί –που βρίσκονται κάτω από μια “ ομπρέλα” , όπως λέει. Οι μικροί δεν έχουν τόσο πολύ μεγάλη επιβάρυνση στα έξοδα για το ρεύμα ενώ επιπλέον είναι οικογενειακές επιχειρήσεις με πολύ μικρό λειτουργικό κόστος ενώ αν είναι και οργανωμένοι κάτω από κάποια ομπρέλα έχουν και πολύ καλές παροχές, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες αλυσίδες, όπως εξηγεί. «Οι αλυσίδες δηλαδή των 5, 10 ή 15 μαγαζιών, οι οποίες έχουν το λειτουργικό κόστος το οποίο πλησιάζει το λειτουργικό κόστος των μεγάλων μαγαζιών δεν έχουν όμως τις παροχές των μεγάλων. Αναγκάζονται να πουλούν στις ίδιες τιμές με τα μεγάλα μαγαζιά για να μη χάσουν πελατεία, αυτό όμως έχει επίπτωση στην κερδοφορία τους και πιεζόμενες και από το ενεργειακό κόστος, οι μικρομεσαίες αλυσίδες έχουν τεράστιο πρόβλημα και γι αυτό βλέπετε ότι υπάρχει ένα τεράστιο κύμα εξαγορών», επισημαίνει. Όπως λέει πάρα πολλές μικρομεσαίες αλυσίδες τον τελευταίο χρόνο έχουν πουληθεί σε μεγαλύτερες. Και αυτό θα συνεχιστεί και μέσα στο 2023. «Άρα βλέπω μια αγορά όπου θα υπάρχουν οι πολύ μεγάλοι και οι πολύ μικροί», καταλήγει η δήλωση του κ. Πηλίδη.  

Πότε θα δοθεί το market pass

Από 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει η κάρτα αγορών και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν μπει τα χρήματα στους λογαριασμούς, είτε στην άϋλη κάρτα, με τους 8.400.000 δικαιούχους να λαμβάνουν 22 ευρώ έως 100ευρώ το μήνα, δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάση. Έτσι, όπως όλα δείχνουν οι αιτήσεις για το market pass θα αρχίσουν από την 1η Φεβρουαρίου. Με το  πρόγραμμα αυτό, το κράτος θα καλύπτει το 10% του κόστους που καταβάλλει μηνιαίως το νοικοκυριό για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι η κάρτα αγορών "ισχύει και σε φιλοξενούμενους. Στην αίτηση συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας και οι φιλοξενούμενοι. Εάν επιλέξουμε ΙΒΑΝ έχουμε μία μείωση 20%. Το 10% είναι για μία τετραμελή οικογένεια 52 ευρώ. Σε κάρτα θα μπουν κάθε μήνα τα χρήματα, έως το τέλος Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι. Στο ΙΒΑΝ θα μπουν στο τέλος Φεβρουαρίου οι τρεις μήνες και στο τέλος Μαΐου οι επόμενοι τρεις, όπως είπε.

Ύψος ενίσχυσης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

- Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

- Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

-Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

- Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

- Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

- Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

- Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

- Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να...
Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ