*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ετοιμοπόλεμοι για το κρύο είναι οι περισσότεροι καταναλωτές που έχουν σόμπες και τζάκι ως μέσο θέρμανσης για τα σπίτια και τους επαγγελματικούς τους χώρους.
Υπό τον φόβο των ανατιμήσεων σε ρεύμα και αέριο, αρκετοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να ζεσταθούν με διαφορετικούς τρόπους. Και φρόντισαν από νωρίς να έχουν ξύλα.
«Αυτό το διάστημα η κίνηση είναι σπασμένη. Οι περισσότεροι έχουν ήδη προμηθευτεί ξύλα από το καλοκαίρι ή την άνοιξη. Πλέον έρχονται μόνο όσοι θέλουν κάποιο συμπλήρωμα ή δεν έχουν αρκετό αποθηκευτικό χώρο οπότε αναγκαστικά είχαν πάρει μικρότερες ποσότητες εξ αρχής. Από αυτά που άκουγαν από τα δελτία ειδήσεων αρκετοί είχαν τρομοκρατηθεί… Τελικώς όμως είδαμε ότι δεν έγινε κάτι ακραίο. Βοήθησε φυσικά και ο καιρός και εμάς αλλά και τους καταναλωτές. Λέω και εμάς γιατί είναι σπάνιο να φτάσουμε στις 27 Γενάρη για να δούμε χιόνι. Με αυτές τις καιρικές συνθήκες ήταν δυνατό να πηγαίνουν οι υλοτόμοι στο δάσος και να κόβουν ξύλα. Διαφορετικά αν είχε πάγο και χιόνια θα είχαν σταματήσει προ πολλού», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Νικολούδης που έχει κατάστημα που εμπορεύεται καυσόξυλα και κάρβουνα.
«Υπάρχει επάρκεια σε ξύλα και σε αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός. Οι τιμές είναι οι ίδιες. Ουσιαστικά έμειναν στα επίπεδα που είχαν επικρατήσει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Εμείς για παράδειγμα πουλάμε στα 150 ευρώ το κυβικό», ανέφερε από την πλευρά του στο «TyposThes» ο κ. Ιορδάνης που έχει κι αυτός κατάστημα με καυσόξυλα. Παράλληλα σημείωσε πως «οι περισσότεροι καταναλωτές φρόντισαν να προμηθευτούν από νωρίς τα ξύλα που θα χρειάζονταν, ενώ πλέον όσοι έρχονται παίρνουν προμήθειες για συμπλήρωμα».
Πάντως σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί ο καιρός από δω και πέρα», προσθέτοντας ωστόσο πως ήδη βρισκόμαστε στα τέλη του Γενάρη, οπότε όλα δείχνουν ότι θα έχουμε έναν ήπιο χειμώνα.
Λανθασμένες κινήσεις εκτόξευσαν τις τιμές των καυσόξυλων
Σχολιάζοντας τις τιμές των καυσόξυλων ο κ. Νικολούδης δήλωσε ότι υπήρξαν λανθασμένες κινήσεις εκ μέρους του δασαρχείου που οδήγησαν στην εκτόξευσή τους.
«Έπρεπε βλέποντας αυτά που γίνονταν πέρυσι να μας είχαν αφήσει να βγούμε νωρίτερα για ξύλα και όχι να χρειαστούν δύο μήνες για να βγει η σχετική άδεια. Αν αντί για τον Μάιο βγαίναμε Μάρτιο η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Επίσης το ότι βγήκε απόφαση τον Νοέμβριο για πλαφόν στις τιμές και καταγραφή των αποθεμάτων των ξύλων αυτό ήταν κάτι το προβληματικό. Τα αποθέματα είναι ιδιωτών. Δεν είναι κρατικά για να μπορεί να τα ελέγχει κάποιος. Ήταν μια σπασμωδική κίνηση που επέτεινε το πρόβλημα εκτοξεύοντας τις τιμές. Οι μάντρες δεν κατέβαζαν ξύλα για να μην καταγραφούν νέα αποθέματα. Οι υλοτόμοι από την άλλη άρχισαν να ανεβάζουν τις τιμές φτάνοντας τα 90 ευρώ το κυβικό (τα 500 δηλαδή κιλά). Μετά σε τι τιμή θα έπρεπε εμείς να πουλήσουμε στους πελάτες; Που θα έπρεπε να τα μεταφέρουμε, να τα κόψουμε, να ξεράνουμε τα ξύλα και στη συνέχεια να τα πάμε στον χώρο του κάθε πελάτη… Οπότε προσωπικά εγώ αποφάσισα να πάει στα 125 το κυβικό έχοντας και δικό μου φορτηγό».
Ο κ. Νικολούδης εξήγησε ότι και τώρα πχ αν έπεφτε η τιμή των ξύλων πάλι δεν θα έβλεπε άμεσα την αλλαγή ο πελάτης. Κι αυτό όπως είπε συμβαίνει γιατί τα ξύλα θα πρέπει να ξεραθούν πρώτα κι αυτό απαιτεί χρόνο. Πάντως ο ίδιος εκτίμησε ότι η φούσκα που υπάρχει στις τιμές θα εκτονωθεί μελλοντικά.