Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κλειστό ένα στα 4 μαγαζιά στην Λ. Νίκης – Τα «τρελά» ενοίκια (ΦΩΤΟ)

Συνολικά λειτουργούν τα 30 από τα 41 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι διαθέσιμα στην Λεωφόρο Νίκης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Κλειστό ένα στα τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Νίκης, που άλλοτε γινόταν το «νυφοπάζαρο» με τις μουσικές, τις φωνές, τα γέλια και τους… καυγάδες πλέον έχουν μπει λουκέτα τα οποία όμως για να ανοίξουν, χρειάζονται πολύ γερά πορτοφόλια.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «TyposThes», αυτή την στιγμή στην Λ. Νίκης η οποία ξεκινάει από το ύψος της οδού Βενιζέλου και εκτείνεται μέχρι τον Λευκό Πύργο, μνημείο ορόσημο της νύφης του Θερμαϊκού υπάρχουν συνολικά 41 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ( καφέ μπαρ – εστιατόρια, και σνακ μπαρ) εκ των οποίων λειτουργούν τα 30.

Φταίει η κρίση και η πανδημία;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν διαφαίνεται να ευθύνεται άμεσα η οικονομική κρίση η οποία «γονάτισε» ομολογουμένως τα προηγούμενα χρόνια ολόκληρη την αγορά αλλά και τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης. Παράλληλα ένα μεγάλο πλήγμα στον πολύπαθο κλάδο αυτό, επέφερε η πανδημία που είχε τα μέτρα που όλοι γνωρίζουμε με τα κλειστά καταστήματα και τις αναστολές εργασίας ενώ τα ενοίκια έτρεχαν.

Ενοίκια μέχρι και… 60.000 ευρώ το μήνα

Μεσίτες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο μίλησαν στο «TyposThes» και είπαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ενοίκια μπορεί να είναι «ακραία» αγγίζοντας ακόμα και τα 60.000 ευρώ μηνιαίως, για ένα κατάστημα «γωνία». Ακόμα όπως είπαν ορισμένα καταστήματα στην Λ. Νίκης καταβάλουν μισθωτήριο 30.000 ευρώ μηνιαίως καθώς η περιοχή είναι το «πρώτο τραπέζι» της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Δεν μένουν πολύ καιρό ανοίκιαστα

Όπως εκτιμούν μεσιτικοί κύκλοι, που μίλησαν στο «TyposThes», τα καταστήματα της παραλιακής της Θεσσαλονίκης, πλην ορισμένων «ακραίων» περιπτώσεων δεν μένουν πολύ καιρό άδεια, καθώς όλοι και κάποιος – κάποιοι θα βρεθούν για να τα νοικιάσουν, πράγμα το οποίο γνωρίζουν και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων – φιλέτων

Σύμφωνα με μεσίτες, ορισμένοι ιδιοκτήτες των καταστημάτων – φιλέτων στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης τα οποία συνήθως προέρχονται από κληρονομιά, δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη ανάγκη από χρήματα, με αποτέλεσμα να «βαράνε» στο «κεφάλι» και «όποιος πάρει… πήρε» είπαν χαρακτηριστικά με νόημα στο «TyposThes».

leoforos-nikis-9.jpg
leoforos-nikis-3.jpg
leoforos-nikis-2.jpg

«Να το νοικιάσω θέλω, όχι να το αγοράσω»

Άνθρωποι – επιχειρηματίες που είναι βαθιά ριζωμένοι στον χώρο των οικοδομικών κατασκευών και του RBNB, μίλησαν στο «TyposThes» για την κατάσταση αυτή σχολίασαν χαρακτηριστικά για τις τιμές των ενοικίων με την φράση «Να το νοικιάσω θέλω, όχι να το αγοράσω». Παράλληλα, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τους επιχειρηματίες που τα καταφέρνουν εν μέσω των δυσκολιών αυτών, να κάνουν τζίρους ώστε να μπορούν να συντηρήσουν μαγαζί και προσωπικό.

leoforos-nikis-4.jpg
leoforos-nikis-5.jpg

 

«Τα ενοίκια ήταν ανέκαθεν υψηλά»

Μιλώντας στο «TyposThes» ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλείων & Καφέ –Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης, σχετικά με το ύψος των ενοικίων στην συγκεκριμένη Λεωφόρο, είπε ότι τα ενοίκια ήταν ανέκαθεν υψηλά ενώ υπογράμμισε ότι επήλθαν αυξήσεις στην περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα, ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε ότι επιπλέον πρόβλημα για την βιωσιμότητα των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι η απαγόρευση από μεριάς Δήμου Θεσσαλονίκης να βγάζουν τραπεζοκαθήσματα και στην εξωτερική πλευρά του πεζοδρομίου αυτή που εφάπτεται με την Λεωφόρο έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε συμβεί, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν πελάτες. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι για να μην υπάρχει αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε ο ποδηλατοδρόμος να έχει κατασκευαστεί από την πλευρά των καταστημάτων και όχι από την μεριά της παραλίας. Τέλος, ο κ. Επιτροπίδης, τόνισε ότι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στα καταστήματα είναι τα λειτουργικά έξοδα για την θέρμανση.

leoforos-nikis-6.jpg
leoforos-nikis-7.jpg
leoforos-nikis-8.jpg
leoforos-nikis-10.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)
«Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις των αστικών...
Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)