Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΚΑΘ: Πτώση 30% στην επισκεψιμότητα λόγω αύξησης των τελών εισόδου

Αναστάτωση εμπόρων για τη σχεδιαζόμενη αύξηση των μισθωμάτων – Αποσύρθηκε προσωρινά το θέμα

 Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις που θα έχουν για εμπόρους, επαγγελματίες αλλά και για τα νοικοκυριά και την οικονομία ενδεχόμενες νέες αυξήσεις των χρεώσεων σε βάρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται εγκατεστημένες  στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) , κρούει ο Σύνδεσμος Εμπόρων της ΚΑΘ (Σ.Ε.Κ.Α.Θ.), ο οποίος έχει απευθύνει επιστολή προς όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, επιμελητήρια και ομοσπονδίες.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, με την συγκεκριμένη επιστολή διαμαρτυρόταν έντονα για την σημαντικότατη αύξηση, κατά τα τελευταία έτη, των τελών που πληρώνουν οι αγοραστές για να εισέλθουν στην Κ.Α.Θ., κυρίως όμως για την σχεδιαζόμενη αύξηση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι εγκατεστημένες στην εν λόγω αγορά επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης, μιλώντας στον «ΤyposThes» αναφέρει ότι πέρα από τις αυξήσεις της τάξης του 50-1.200% που έγιναν κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια στα τέλη εισόδου στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όταν στην αντίστοιχη αγορά της Αθήνας αυτές δεν υπάρχουν, στο προηγούμενο Δ.Σ. της ΚΑΘ συζητήθηκε το θέμα αναπροσαρμογής των ενοικίων. «Να μας αυξήσουν και τα ενοίκια βάσει πληθωρισμού. Όταν όμως ο πληθωρισμός έπεφτε δεν μας «έριχναν» το ενοίκιο», όπως λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι, όπως ενημερώθηκαν τελικά το θέμα αποσύρεται προσωρινά. Διεκδικήσαμε το αυτονόητο[…] θορυβήθηκαν και το πήραν πίσω, προσωρινά όμως», αναφέρει.

Διαμαρτυρία για τις επιβαρύνσεις

Ο ίδιος αναφέρεται στις αυξήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. «Όλα αυτά τα χρόνια εμείς εδώ είμαστε σαν να είμαστε σε άλλη χώρα. Μας έχουν αυξήσει τα τέλη μεταβολής. Οπουδήποτε αλλού μπορείς να κάνεις σύσταση εταιρίας και λύση εταιρίας χωρίς να πληρώσεις. Εμείς πληρώναμε 1.000 ευρώ τέλος μεταβολής στη σύσταση και άλλα 1.000 στη λύση. Μας το ανέβασαν στα 2.000 και 5.000. Δηλαδή το παιδί σου να βάλεις στην επιχείρησή του πρέπει να δώσεις 7.000 ευρώ», όπως τονίζει. Επιπλέον, συνεχίζει λέγοντας ότι πριν 2 χρόνια περίπου έγιναν αυξήσεις και στα τέλη εισόδου. Όπως εξηγεί, στη χώρα λειτουργούν η κεντρική αγορά της Αθήνας, στου Ρέντη και η ΚΑΘ. «Είναι δυο αγορές με ίδιο αντικείμενο, κάτω από την ίδια «ομπρέλα», με τον ίδιο μέτοχο. Παλιά ήταν το Υπουργείο Οικονομικών και τώρα είναι το Υπερταμείο», αναφέρει, σημειώνοντας ότι το Δ.Σ. της ΚΑΘ ορίζεται από το Υπερταμείο.

«Στην αγορά των Αθηνών δεν υπήρχαν –και πολύ σωστά- ποτέ τέλη εισόδου αγοραστών. 

Εμείς από το 2005 είχαμε τέλη και αυτή η διοίκηση έκανε αυξήσεις από 50-1.200%. Δηλαδή κάποιος που πλήρωνε 0,80 λεπτά για να εισέλθει τώρα καλείται να πληρώσει μέχρι 5-10 ευρώ. Ενώ τα μεγάλα αυτοκίνητα που σηκώνουν τονάζ, οι χονδρέμποροι της επαρχίας αλλά και οι Βαλκάνιοι που παίζουν τεράστιο ρόλο καθώς έρχονται και παίρνουν από εδώ τα ελληνικά προϊόντα, πλήρωναν 12,5 ευρώ και τώρα το τέλος αυξήθηκε στα 25 ευρώ. Με αυτά τα τέλη μας κάνει μη ανταγωνιστικούς. Αν τα μαζέψεις είναι 6-7.000 το χρόνο για τα μεγάλα αυτοκίνητα. Γιατί να έρθει λοιπόν στα μαγαζιά μας να ψωνίσει ;», διερωτάται ο κ. Χαραλαμπίδης.

Μετακύλιση κόστους στον καταναλωτή

Συνεχίζει λέγοντας ότι «αν κάποιοι εξακολουθούν να έρχονται γιατί είμαστε «ελκυστικοί», καθώς έχουμε ποιότητα και τιμές αυτό το κόστος πηγαίνει στον καταναλωτή μέσω της λιανικής. Αυτός που το πληρώνει το έξοδο αυτό θα το βάλει πάνω στην τιμή» .

«Πώς κόπτονται για το «Καλάθι της Νοικοκυράς» όταν η ίδια η Πολιτεία βάζει πρόσθετα βάρη στα προϊόντα;», διερωτάται ακόμη ο κ. Χαραλαμπίδης.

Για τις αυξήσεις στα τέλη έχει διαμαρτυρηθεί έντονα η ΣΕΚΑΘ, η οποία ζητά να καταργηθούν και να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς αλλά και άλλοι φορείς, ενώ έχουν γίνει και Ερωτήσεις στη Βουλή για όλα τα προβλήματα.

Μάλιστα οι έμποροι αναφέρουν ότι σε βάθος χρόνου μετά τις αυξήσεις αυτές μειώθηκαν οι πελάτες. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι υπάρχει μείωση επισκεψιμότητας της τάξης του 30% περίπου.

Όπως αναφέρει εξάλλου και το ΕΒΕΘ σε πρόσφατη επιστολή του «με τις προηγούμενες αυξήσεις των τελών εισόδου και τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις των μισθωμάτων εκδιώκονται οι εγκατεστημένες στην Κ.Α.Θ. επιχειρήσεις. Δεν μπορεί μάλιστα να γίνει αντιληπτό ποια είναι η σκοπιμότητα των εν λόγω αυξήσεων, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται στην προαναφερθείσα επιστολή του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, η Κ.Α.Θ. παρουσίασε κερδοφορία άνω των 570.000€ κατά το Α΄ Εξάμηνο του 2022, αυξημένη μάλιστα κατά 101.381,73€ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021». «Όταν το δημόσιο έχει 70% κερδοφορία και θέλει να την ανεβάσει με την αύξηση ενοικίων πως θα πας σε μια επιχείρηση να πεις ότι πρέπει να δώσεις και άλλα. Δεν θα έπρεπε να είναι η πολιτεία αυτή που να δίνει το καλό παράδειγμα;», όπως λέει ο κ. Χαραλαμπίδης.

Επιστολή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου καθώς και την άμεση ανάγκη επίλυσής τους, απέστειλε και η ΟΕΕΘ.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης, κατά την τελευταία 10ετία περίπου που ο ίδιος είναι πρόεδρος έχουν φύγει πάνω από 40 συνάδελφοί του που άνηκαν στον Σύνδεσμο από την ΚΑΘ. Ωστόσο όταν κλείνει μια επιχείρηση η ΚΑΘ επαναπροκηρύσσει το κατάστημα με αποτέλεσμα να καλύπτονται τα κενά. Αναφέρει ωστόσο ότι έρχονται και άτομα από έξω και παίρνουν μαγαζιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών
Οι δύο μαθήτριες εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο ενώ καταθέσεις έδωσαν και οι γονείς τους
Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων που συνελήφθη για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών