Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Φρένο» ακόμη και για οδικές εκδρομές - Ο φόβος των κλειστών χώρων

Φοβούνται να ξοδέψουν χρήματα οι πολίτες – 80% των οχημάτων στο… χειρόφρενο με τους τουριστικούς πράκτορες να βλέπουν τα έξοδα να αυξάνονται

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Μικρότερες πληρότητες στις οδικές εκδρομές σημειώνονται το τελευταίο διάστημα λόγω των αυξανόμενων αναγκών που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό για τα έξοδα σε ενέργεια, αλλά και για το σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα το κόστος για τις εκδρομές, ακόμη και τις οδικές, έχει αυξηθεί.

Με τις τιμές των καυσίμων που είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι ένα λεωφορείο χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να ταξιδεύσει ενώ την ίδια ώρα λόγω της μεγαλύτερης τιμής του πετρελαίου έχουν πάρει την άνω βόλτα και όλα τα παράγωγά του.

«Αν πέρυσι η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 1,08 και τώρα είναι στα 1,80 μιλάμε για 72 λεπτά παραπάνω στο λίτρο. Σε ένα λεωφορείο που χρειάζεται 500 λίτρα καυσίμων το φουλάρισμα ανέβηκε κατά 400 περίπου ευρώ. Μετά πρέπει να υπολογίσει κανείς και τα άλλα έξοδα των οχημάτων πχ ελαστικά, λιπαντικά κλπ που όλα έχουν αυξηθεί», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης κ. Μιχάλης Πεζίκογλου. Ο ίδιος σημείωσε πως ο κλάδος τους δεν έχει ενισχυθεί από την πολιτεία με τις αυξήσεις που υπήρξαν στην ενέργεια, ενώ οι ιδιοκτήτες λεωφορείων πρέπει να πληρώσουν την επιστρεπτέα προκαταβολή που είχαν λάβει ως μέτρο ενίσχυσης την περίοδο που τα οχήματά τους ήταν σε ακινησία ή ίσχυαν περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας- Θράκης συμπλήρωσε πως ο αριθμός των συμμετεχόντων σε μια εκδρομή θα κατεβάσει την τιμή ανά άτομο. Πχ αν η μεταφορά με λεωφορείο έχει κόστος 2000 ευρώ και δηλώσουν συμμετοχή 50 άτομα, θα πληρώσει 40 ευρώ το καθένα. Αν όμως έρθουν 25 άτομα τότε θα πληρώσει 80 ευρώ το καθένα. «Βλέπουμε ότι οι πληρότητες στα εκδρομικά λεωφορεία είναι πεσμένες. Ενώ αρχικά δηλώνουν 40-45 άτομα πολλές φορές τελικώς έρχονται τα 18…», δήλωσε.

Ο φόβος των κλειστών χώρων – Χειρόφρενο στο 80% των οχημάτων

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την συμπεριφορά των καταναλωτών, πέρα από το οικονομικό κομμάτι, είναι και ο φόβος.

 «Ο κόσμος όχι μόνο έχει περιορίσει τα έξοδά του μην γνωρίζοντας τι του ξημερώνει, αλλά ακόμη φοβάται. Σκεφτείτε ότι πολλοί δεν θέλουν να πάνε για καφέ ή για φαγητό σε εσωτερικό χώρο. Πόσο μάλλον να ταξιδεύσουν σε ένα λεωφορείο. Προτιμάνε το δικό τους ΙΧ. Βλέπουμε ότι αν και τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν παύσει, οι πολίτες έχουν αλλάξει τρόπο ζωής», σχολίασε.

Παράλληλα ανέφερε πως «επειδή δεν υπάρχει ζήτηση από πλευράς επιβατών για εκδρομές τόσο από μεμονωμένους πολίτες όσο και από ΚΑΠΗ και συλλόγους, το 80% των οχημάτων του κλάδου έχουν τραβήξει… χειρόφρενο». «Συντηρούμαστε μόνο από τα σχολεία! Έπειτα περιμένουμε μόνο το Σαββατοκύριακο μήπως προκύψει κάποια εκδρομή ή δουλεύουμε με τις ομάδες που πρέπει να μετακινηθούν για έναν εκτός έδρας αγώνα», δήλωσε ο κ. Πεζίκογλου.

 

Στα ύψη και τα ξενοδοχεία – Πού επιλέγουν να αποδράσουν

hotel-1330850_1920.jpg

Αναφορικά με το κόστος των εκδρομών ο κ. Πεζίκογλου σχολίασε ότι «αυτό κυμαίνεται ανάλογα με το αν είναι εξολοκλήρου οδική εκδρομή, αν είναι συνδυαστική με αεροπορική πτήση, πόσες μέρες θα είναι η διαμονή και σε τι ξενοδοχείο, τι κατηγορίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μια τριήμερη οδική εκδρομή ξεκινάει από τα 150 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 250. Αν έχουμε και πτήση στον προορισμό μας τότε θα ξεκινήσει από 350 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 800 ευρώ. Στο εξωτερικό επιλέγουν προορισμούς όπως η Ιταλία ή η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στο εσωτερικό τώρα που πλησιάζει και η Καθαρά Δευτέρα μπορεί να επιλέξουν μέρη που θα έχουν καρναβάλι πχ Πάτρα, Ξάνθη ή Κοζάνη. Εκεί οι τιμές είναι πολύ πιο προσιτές. Για παράδειγμα μετάβαση με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη προς Ξάνθη κοστίζει 15 ευρώ. Ανάλογη περίπου είναι η τιμή για Κοζάνη».

Παράλληλα επεσήμανε ότι και οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί. «Λόγω των τιμών του αερίου και του ρεύματος η διαμονή έχει πάει στα ύψη. Αυτό θα το δούμε και το καλοκαίρι γιατί γίνεται και χρήση του air condition. Το κόστος μιας εκδρομής έχει ανέβει και ο κόσμος δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Εμείς θέλουμε να έρθουμε στα παλιά δεδομένα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο», σημείωσε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ