Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με τα καλύτερα προϊόντα και zero waste οι Detrop & Oenos

Για τρεις μέρες οι πιο… νόστιμες εκθέσεις στην ΔΕΘ!

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και οι πιο γευστικές γαστρονομικές επιλογές θα παρουσιαστούν στο εκθεσιακό δίδυμο των Detrop & Oenos από τις 18 έως και τις 20 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στις 6μμ από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων κύριο Γιώργο Γεωργαντά.

Σε 15.000τμ στα περίπτερα 8,9,10,13 και15 θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους 420 εκθέτες από δέκα χώρες, ανέφερε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.

«Η διεθνοποίηση των γεγονότων μας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο», σχολίασε. Τιμώμενη περιφέρεια θα είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ όπως τονίστηκε θα δοθεί έμφαση  στο αφιέρωμα Golden Olive Expo με βραβεία για την ελιά και το λάδι, αλλά και ημερίδες και διαγωνισμούς ποιότητας (Olive Oli Trophy και Table Olives Trophy).

Όπως είπε ο κ. Τζήκας το 2024 είναι οι ολυμπιακοί αγώνες στο Παρίσι και η ΔΕΘ θα κάνει προσπάθεια να καθιερωθούν το λάδι και η ελιά ως ολυμπιακά προϊόντα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης τόνισε ότι είναι η πρώτη έκθεση σε κυκλικό μοντέλο. «Θα είναι zero waste. Θα γίνει διαχωρισμός αποβλήτων ανάλογα με το είδος. Στόχος στο τέλος ο μεγαλύτερος όγκος να προωθηθεί για ανακύκλωση».

faghto.jpg

Παράλληλα ανέφερε πως οι δύο εκθέσεις είναι αναφορά στα Βαλκάνια και πως αναμένεται να υπάρξουν και ομαδικές επισκέψεις από τις γειτονικές μας χώρες.

Εξάλλου σημείωσε ότι στο ισόγειο του περιπτέρου 8 θα υπάρχουν οι start ups. Παράλληλα θα γίνει ο 12ος Διαγωνισμός Μαγειρικής Νότιου Ευρώπης με 300 συμμετοχές και 27 κατηγορίες.

Τη χαρά του που η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η τιμώμενη τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος. «Η περιφέρεια μας ήταν πέρασμα και σταυροδρόμι. Το ρόλο της ως πέρασμα καλείται να τον παίξει ξανά με μια σειρά από έργα. Θέλουμε όμως η ανατολική Μακεδονία και Θράκη να αποτελεί και προορισμό. Η περιφέρεια μας είναι κατά βάση αγροτική. Παράγονται ηλιόσπορος, καπνά, αμπέλια, πατάτες, βοδινό, πρόβειο κρέας και γάλα, ο καφές Κομοτηνής, τα σιροπιαστά Ξάνθης, τα φασόλια Νευροκοπίου κ.ά.. Όλα αυτά είναι κομμάτι της πολιτιστικής και γαστρονομικής μας ταυτότητας. Αυτά θα προβάλλουμε στην έκθεση» σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι η περιοχή εξάγει κυρίως  κρασιά Δράμας και Παγγαίου, ούζο και τσίπουρο Έβρου, ελιές της Θάσου και γιαούρτι.

gallery-detrop-13.jpg

Ο Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σωτήρης Μπάτος μίλησε για την στήριξη της Περιφέρειας στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ αναφέρθηκε και στην μακεδονική κουζίνα και τις διακρίσεις που έχει, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο των Detrop & Oenos θα γίνουν δράσεις και μαγειρέματα εμπνευσμένα από αυτήν.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Ταξιρλής σημείωσε ότι η detrop που είναι η πιο παλιά έκθεση τροφίμων και ποτών και εξήγησε τι σημαίνει το όνομα της. Όπως είπε το detrop προκύπτει από την greeklish γραφή του: διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών.

Τέλος στις εκδηλώσεις των drop bites αναφέρθηκε η συνιδρύτρια της Chef stories και σύμβουλος γαστρονομίας Σύλβια Κουμεντάκη που όπως είπε θα συμμετάσχουν 75 παραγωγοί με 13 μοναδικά πιάτα, θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα όπως πχ ξηρό νερό, το πρώτο ελληνικό ρούμι από ζαχαροκάλαμο από την Ξάνθη, αλεύρι από ρεβύθι κλπ, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία ελαιοπαραγωγών.

Ώρες λειτουργίας: 18-20/2/23, 

Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 19:00 , Δευτέρα 10:00 – 18:00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ