Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στήριξη τουριστικών επιχειρήσεων στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας

Παρουσιάστηκε το project “CapTour" που υλοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020»

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Ένα καινοτόμο project που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στον κλάδο του Τουρισμού, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας- Βουλγαρίας, παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Monasty.

Πρόκειται για το project “CapTour: An Initiative on Capitalizing Tourism’s prospects of the region” στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα ευκαιριών συνεργασίας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του INTERREG VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων κατάρτισης και συμβουλευτικής όπως οι τομεακές στρογγυλές τράπεζες, τα επιχειρηματικά forums και τα online και δια ζώσης workshops, ώστε οι δυνητικοί επιχειρηματίες να έχουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία του κλάδου και να λάβουν την υποστήριξη για τη δημιουργία επιχειρηματικών ιδεών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Έβρου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών, ενώ το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από 4 εταίρους: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) (Επικεφαλής Εταίρος ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) , Association of Hoteliers, Restauranteurs and Tour Operators – Sandanski και Rhodopes Hoteliers and Restauranteurs Association.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και οι υπεύθυνοι του προγράμματος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους σχετικά με τις δράσεις, τους στόχους και τις ευκαιρίες γύρω από το έργο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα ευκαιριών συνεργασίας “Partnership Opportunity Platform”, καθώς και το ίδιο το website του CapTour  στο οποίο παρουσιάζονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν το έργο, αλλά και οι δικαιούχοι και οι ενδιαφερόμενοι φορείς του έργου, όπως και όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Επιπλέον, η Partnership Opportunity Platform λειτουργεί ως ένα ανοιχτό directory (βάση δεδομένων) των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προκειμένου να προβληθεί η επωνυμία τους, η δραστηριότητα, ο ιστότοπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους.

Επιπλέον, η πλατφόρμα περιέχει χρήσιμο και εκπαιδευτικό υλικό για τον Τουριστικό κλάδο, το οποίο είναι προσβάσιμο από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Στο προφίλ της κάθε επιχείρησης υπάρχουν ειδικές ετικέτες σχετικά με τους κύριους τομείς ή τα προϊόντα με τα οποία επιθυμεί να συνεργαστεί καθώς και μία φόρμα επικοινωνίας και εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνεργασίας.

Επίσης, μέσω της πραγματοποίησης επιμορφώσεων και θεματικών εργαστηρίων, το διασυνοριακό έργο εστιάζει στις επιχειρήσεις του Τουριστικού κλάδου με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων και την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων καθώς και την ενίσχυση των διασυνοριακών επιχειρηματικών ευκαιριών.

Το εκπαιδευτικό υλικό των εκπαιδεύσεων διατίθεται δωρεάν σε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Βουλγάρικα. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν ξεκινήσει εκπαιδεύσεις και επιχειρηματικά φόρουμ. 

Στις 23 Μαρτίου θα διοργανωθεί το πρώτο bussiness forum, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος, το οποίο θα λάβει χώρα στο Sandanski της Βουλγαρίας. Στο Forum θα συμμετέχουν συνολικά 100 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες.

Οι ομάδες –στόχος και οι θεματικές

Οι ομάδες-στόχος του προγράμματος είναι οι νεοεισερχόμενες ή νεοσύστατες

τουριστικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό

απόφοιτοι σχολών Λογιστικής, Χρηματοοικονομικών, Διοίκησης επιχειρήσεων, Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Οι κατευθύνσεις έχουν να κάνουν με:  Εξυπηρέτηση πελατών τουριστικών επιχειρήσεων.,

Τουριστικό Μάρκετινγκ για νέες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους στον τουρισμό,

Ευαισθητοποίηση σχετικά με την τουριστική ταυτότητα και τη σημασία της για τις τοπικές οικονομίες και το ευρύτερο κοινό. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες: Καινοτομία, Εξωστρέφεια, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Κοινωνική Οικονομία, Πρότυπα Ποιότητας, Θεματικός τουρισμός, Ταξιδιωτικό blogging.

«Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων αποκτά – μέσω του προγράμματος INTERREG – παρουσία στη Θεσσαλονίκη και κατ΄ επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα. Ενισχύει δηλαδή τις διασυνοριακές σχέσεις και τη διάδραση μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων κυρίως στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες στο κομμάτι της εκπαίδευσης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της επισκεψιμότητας στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσιος.

Παράλληλα, στη νέα προγραμματική περίοδο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ούτως ώστε η ΠΟΞ να συμμετάσχει ως εταίρος σε παρόμοια σχήματα. Στο συγκεκριμένο είναι με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και άλλες Ενώσεις της Βουλγαρίας. «Η Ομοσπονδία αρχίζει να αποκτά οντότητα στο κομμάτι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που της αναλογεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Η κα Σόνια Κουγιώνη, βοηθός υπεύθυνου διαχείρισης έργου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα μετέχουν μέχρι στιγμής 25 ελληνικές επιχειρήσεις, που στόχος είναι να φτάσουν τις 50 (και γύρω στις 20 βουλγαρικές).

Οι τουριστικές ροές

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις εκατέρωθεν τουριστικές ροές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ο κ. Τάσιος είπε πως ιδίως την τελευταία δεκαετία πολλοί Βούλγαροι έχουν αποκτήσει δεύτερη κατοικία στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι αφίξεις αμιγώς τουριστών  ξεπέρασαν τις 300.000. Από την άλλη, μικρή είναι η επισκεψιμότητα από Ελλάδα προς Βουλγαρία, παρά την μικρή απόσταση (4-5 ώρες οδικώς). Οι Έλληνες δείχνουν ωστόσο προτίμηση κυρίως στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο,. Εξάλλου, η Βουλγαρία υποδέχεται τουρισμό από διάφορες χώρες, με πτήσεις τσάρτερ από Αγγλία και Γερμανία και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. «H Bουλγαρία μας κοιτάζει στα μάτια για να πάρει τεχνογνωσία στον τουρισμό» είπε μεταξύ άλλων ο κ.Τάσιος.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ